En af Københavns mest ikoniske ejendomme

Brønnums Hus – en af Københavns mest ikoniske ejendomme, er genopstået i al sin pragt. Den fredede bygning, der er nænsomt renoveret og indrettet efter alle kunstens regler, fungerer nu som et eksklusivt kontorhotel.

Eksklusive rammer i Brønnums Hus
© Kira Brandt
Rammerne kan næppe være mere eksklusive, hvis man som virksomhed og erhvervsdrivende gerne vil arbejde og byde sine kunder indenfor i hjertet af København. Her i det tip-top renoverede Brønnums Hus i August Bournonvilles Passage med front mod Kongens Nytorv kan de ca. 120 medlemmer af kontorhotellet Brönnums Hus Office Club nemlig ikke blot fryde sig over rammer af en helt særlig smagfuld karakter, de kan også udfolde sig i et hus, hvor man aner den høje, slanke skygge fra H.C. Andersen, der grubler over nye eventyr. Hvis de lægger ørene til de tykke vægge, kan de måske også høre de lette trin fra alle tiders største balletmester, August Bournonville, fornemme tonerne fra Edvard Griegs musikalske mesterværk Peer Gynt, eller høre en sagte nynnen fra komponisten Niels W. Gade, der prøver sig frem med de første strofer til Brudevalsen – en melodi, som han i øvrigt aldrig selv kom til at omfatte med særlig stor kærlighed. Det siges faktisk, at balletmester August Bournonville samlede noderne op af en papirkurv, efter at Gade havde kasseret dem. Om papirkurven har stået i Brønnums Hus, er nok tvivlsomt, men sikkert er det, at alle disse kulturpersonligheder sammen med en stribe andre kunstnere havde deres gang i dette ikoniske hus, når de i den sidste halvdel af 1800-tallet gæstede enten tobaksfabrikant Bernhard Hirschsprung eller underboen, vekselmægler Martin R. Henriques, i deres herskabelige lejligheder her i nummer 1. BILLEDE Et blåt favntag: Sådan kan man med rette beskrive receptionen i Brønnums Hus. Det højloftede, ovale rum omkranser gæster og beboere med sine matte petroleumsfar- vede vægge. Farven anvendes ligeledes i det smukke tæppe, som er skabt i et samarbejde mellem Egetæpper og kunstner Mette Boesgaard. Tæppets skitseprægede mønster, der har ledetråde op til det originale guldtapet på anden sal, fører naturligt husets gæster hen til en siddegruppe skabt af Design By Us. Receptionen præges i øvrigt af en næsten 400 kilo tung diamantformet receptionsdisk i corian, inspireret af Jeppe Heins kunstværk Rotating Mirror, som hænger på modstående væg. Lysekronen med de 24 lampetter og de sorte prismer er specialfremstillet til rummet.

Tegnet af arkitekt Ferdinand Vilhelm Jensen
© Kira Brandt

Det rigt ornamenterede hus, der er tegnet af arkitekt Ferdinand Vilhelm Jensen, skulle blive den første beboelsesejendom på udstykningen Gammelholm i forbindelse med fraflytningen af marinen til det nye orlogsværft Holmen på Christianshavn. Brønnums Hus, der under opførelsen kostede en ung murerlærling livet, stod færdigt i 1866, og dermed var det første skridt taget til at indfri ønsket om at bygge en række huse til de gode skatteborgere, der ifølge Københavns Magistrat havde krav på at bo standsmæssigt inden for kommunens grænser.

Eksklusivt kontorhotel med international schwung

Brønnums Hus, der i godt 120 år også husede Café Brønnum i stueetagen – et etablissement, der nærmest fungerede som dagligstue for de ansatte på Det Kongelige Teater, indtil cafeen lukkede engang i 1980’erne – er, efter nogle år i glemsel, atter kommet i menneskehænder. Den ikoniske bygning, der blev fredet så sent som i 1995, er overtaget af en gruppe driftige mennesker fra Karberghus og Brønnums Hus Office Club, som har brugt et par år på at forvandle det lidt slidte hus til et eksklusivt kontorhotel med international schwung. Alt sammen i samarbejde med Kulturstyrelsen og Ole Hagen Arkitekter. Resultatet er kompromisløst, ikke mindst takket være indretningseksperterne, ejendomsudviklerne og medindehaverne af Brönnums Hus Office Club, Britt Christiansen fra indretningsfirmaet Makwärk og hendes partner Mikkel Küster fra 5teSTED. Sammen med Andreas Karberg har de stillet sig i spidsen for renovering og indretning. Ud fra mottoet: ”Fordi vi tør” har de, uden at ryste på hånden, skabt et projekt, hvor de, efter eget udsagn, ikke har gjort brug af ”copy paste-metoden”. Alt skulle være unikt, og det er det blevet. Bygningens rumdisponering er i store træk ført tilbage til det oprindelige, og den stærkt nedbrudte facade er genoprettet. Flere dekorerede interiører er blevet ført tilbage til deres oprindelige storhed, blandt andet ved en stor indsats fra Anne Jonstrup Simonsen fra Københavns Konservator. Hun har restaureret husets gyldne tapet og tilført nyt liv til kunstneriske friser og lofter. Ved hjælp af farvearkæologiske undersøgelser, research og mange timers håndværk er de godt 150 år gamle dekorative elementer genopstået med ny vitalitet. BILLEDE Fra receptionen er der adgang til et af underetagens mødelokaler, som er holdt i en lysere petroleumsblå farve. Centralt i rummet står det runde Container Table fra hollandske Moooi omkranset af en gruppe Fiber Chairs fra Muuto i cognacfarvet læder. Det hele samles smukt af Tom Dixons skulpturelle Melt-lampe.

Hus med forskelligfarvede rum
© Kira Brandt
Britt Christiansen og Mikkel Küster er gået til opgaven med stort mod. De exceptionelle rammer, fredningskravene og lysten til at skabe et ekstraordinært hus har givet en gennemgående stemning, der matcher den, man finder – eller måske snarere fandt – i de sagnomspundne herreklubber i London og New York. – Vi har ønsket at løfte kontorhotellet til et helt andet niveau, end man normalt ser, bl.a. ved at skabe en hybrid mellem en hjemlig atmosfære og den stemning, man finder på et eksklusivt hotel, fortæller Britt Christiansen, der har insisteret på, at alle rum skulle fremstå individuelle. – Hvert rum har sin farve, og hvidt har været bandlyst – bortset fra på paneler, døre og lofter. Vi har villet skabe nogle eventyrlige rum med en mættet atmosfære og har derfor valgt at gå helt uden om standardløsninger, forklarer hun, der har arbejdet med specialfremstillede farver og costum made-tæpper fra Egetæpper og individuelt tilpassede møbler fra Base8. – Husets oprindelige trægulve var i så dårlig stand, at det ikke kunne betale sig at restaurere dem – i stedet har vi anvendt en del af træet til fremstilling af borde og bænke, og lagt helt nye Dinesen-fyrretræsgulve i hele huset. Trægulvene er kombineret med tykke, specialfremstillede tæpper fra Egetæpper. Vi er gået all-in på tæpperne, fordi vi her har haft mulighed for at farvekoordinere med vægge og møbler og trække dekorative elementer i huset frem på en kunstnerisk måde. Samtidig har vi opnået en meget behagelig akustik i hele huset, uddyber Britt Christiansen. ### Eksklusive materialer og harmoniske miljøer Indretningsteamet er gået efter eksklusive materialer og har satset alt på at skabe harmoniske miljøer. De har ikke valgt de oplagte løsninger, men er gået efter en sexet art deco-stil, lidt old school med neoklassiske indretningselementer samt en blanding af fashion og new nordic. De har primært valgt at arbejde med danske designere og virksomheder. En af de få udenlandske designere, der har fået lov til at være med, er Tom Dixon, som tegner sig for hele basisbelysningen samt udvalgte design. – Ikke et hjørne er glemt, og jeg garanterer for, at vi også råder over Københavns smukkeste toiletter, ler Britt Christiansen, der efter halvandet års engagement i indretningen af Brønnums Hus har måttet igennem en renselsesproces, før hun kunne kaste sig over nye opgaver. Imens er 120 medlemmer rykket ind i deres individuelt indrettede kontorer, hvor de nu kan arbejde i skyggen af H.C Andersen.

BILLEDE Brønnums smukke hus på Gammelholm med front mod Kongens Nytorv er tegnet af arkitekt Ferdinand Vilhelm Jensen i 1866. Bygningen, der er et af de tidligste eksempler på historicismen, har dannet ramme om en stribe skønånders liv. Her boede vekselmægler Martin A. Henriques samt tobaksfabrikant Bernhard Hirschsprung på henholdsvis 1. og 2. sal

Eksklusivt gangareal med tapeter og tæpper
© Kira Brandt
Gangarealerne udstråler samme eksklusive varme som husets øvrige rum. Stemningen er sat med tapeter og bløde tæpper. Her er der anvendt Lines tapet fra Ferm Living. De sarte guldstriber går igen på det specialfremstillede gulvtæppe fra Egetæpper. Drop-lampe fra Louise Eeg.

Bistro med grafisk tapet
© Kira Brandt

Til fællesarealerne hører også en bistro med inspiration hentet i fransk bistro-stil. Rummet defineres af det grafisk flotte tapet fra Cole & Son. Stemningen fortættes yderligere af de sorte møbler: Visu Chair fra Muuto, specialfremstillede sorte sofabænke fra Base8 samt cafébordene, der er skabt af husets gamle gulvplanker. De oprindelige gulve var for slidte og er erstattet af lyse fyrretræsgulve fra Dinesen. Tæpperne fra Egetæpper samler tapetets geometriske mønster op.

Imponerende sort reolmøbe
© Kira Brandt
I Bistro Buffet & Private Dining finder man også et imponerende sort reolmøbel, inspireret af en historisk købmandsbutik. De øverste hylder nås kun med en stige. Breakfast-baren er ligeledes fremstillet af gamle gulvplanker, omkranset af Viso-barstole fra Muuto. De keramiske pendler er fra Bloomingville. Vægfarven er klassisk Kitgrå og som alle andre steder i huset – helt uden glans. I baggrunden skimtes et mødelokale holdt i støvede grønne nuancer.

Vægge i en mørk Vineyard-grøn
© Kira Brandt
Mødelokalet er malet i en mørk Vineyard-grøn. Bloomingville-messingbord.

Smukt rum med japansk gyldenlædertapet
© Kira Brandt
Det ovale rum er gennemgående på alle etager – således også på anden sal, hvor det berømte gyldne tapet befinder sig. Tapetet, der er et såkaldt japansk gyldenlædertapet, fremstillet af papir og tinfolie overtrukket med gylden lak, er originalt fra 1866. Det er blevet restaureret af Anne Jonstrup Simonsen fra Københavns Konservator. Det gyldne mødelokale domineres i øvrigt af Louise Eegs specialfremstillede lysekrone samt af et smukt gråt tæppe, der understøtter det gyldne rums helt særlige atmosfære. Rosetten går igen i borten. Sofa og bord fra Base8, Dixon-karaffel og Base-vase fra House Doctor.

Gyldent rum med smukke detaljer
© Kira Brandt
Det gyldne rum anvendes til små kaffemøder eller som flexrum for de medlemmer af Office Club, der bare kommer med en laptop under armen. Guldbordet og stolene samt vaserne er fra Base8, mens bordlamperne er fra House Doctor. 2

Gyldent japansk tapet
© Kira Brandt
Udsnit af det gyldne japanske tapet, der stammer fra en tid, hvor den såkaldte ”japanisme” inspirerede dansk kunst, design og kultur. Mange velhavende familier indrettede sig med japanske varer, som strømmede til Europa i anden halvdel af 1800-tallet.

Mødelokale med kunstneriske vægge
© Kira Brandt
Mødelokalet Villa Nova har fået sit navn efter familien Hirschsprungs sommervilla nord for København, der ses afbilledet i den smukke frise i dette rum, som oprindelig var soveværelse. Fra vores egen tid kommer Sofie Refers September Light-lampe og det 56 kilo tunge bord, der er belagt med lakeret kobber, samt en række høje overpolstrede velourstole fra Base8.

Smukt loft med natsværmere og planter
© Kira Brandt

Den gamle frise er bevaret og restaureret sammen med det kunstnerisk udførte loft, som er dekoreret med store natsværmere og planter. Det er konservator Anne Jonstrup Simonsen, der har restaureret både loft og vægge. Efter en farvearkæologisk undersøgelse fandt hun ind til de originale, stribede vægge, der nu er blevet malet op, således at hele rummet fremstår som på Hirschsprungs tid.

Specialfremstillede sorte lysekroner
© Kira Brandt
De knaldsorte lysekroner i biblioteksbaren er specialfremstillede og er med til at understrege den barokke stemning. Det samme gælder de to lidt provokerende skabe fra Ibride. De auberginefarvede loungestole er specialfremstillede.

Smukt stilleben på marmorbordet
© Kira Brandt
Stor vase fra Base8/Kare Design sammen med messingboks og måleglas, der er arvestykker fra Mikkel Küsters hjem. Vasen er fra Superlove, Matee-krukker fra Lucie Kaas. Marmorbordet er specialfremstillet af Base8.

Gardiner i sortbrun tung velour
© Kira Brandt
Gardinerne i Library Bar er syet i en sortbrun tung velour kombineret med en gylden brokade.

Original vægdekoration med bakker
© Kira Brandt
Original vægdekoration med bakker er en hyldest til den danske platte-tradition. Bakkerne, der er skabt af franske Ibride, emmer af sort humor. De kan tages ned og bruges til at hente kaffen på. De sømbeslåede velour-stole er fra Kare/Base8, bordet fra Bloomingville, vasen fra House Doctor, og glassene er Libbey Hobstar fra Barkonsult.

Autentisk engelsk limonade fra Fentimans
© Kira Brandt
Autentisk engelsk limonade fra Fentimans og et udstillingskatalog fra Arken i forbindelse med udstillingen om Gerda Wegener. Kataloget er en reference til filmen om den særprægede kunstner, der bl.a. blev optaget i Brønnums Hus – før renoveringen.

Store og grafisk flot lampe
© Kira Brandt
Den store, grafisk flotte lampe i det ovale rum er købt brugt, og det har taget lidt tid at få den shinet op. Settle Bench-sofa fra Bloomingville, Cupid-borde i henholdsvis sort og messing fra det hollandske firma Zuiver.

Lyst og sart rum med rosa vægge
© Kira Brandt
Det ovale rum på tredje sal fremstår med sine rosa vægge lyst og sart. Tapetet er skabt af kunstneren Mette Boesgaard, der har kreeret de dansende ballerinaer som en hyldest til balletten og August Bournonville, der var en hyppig gæst i huset. Vingerne på den ene balletdansers kostume er transformeret til et dekonstrueret mønster i det specialfremstillede tæppe fra Egetæpper. Bordet er et af de få brugte elementer i indretningen – et art deco-bord med stole fra Kare/ Base8. Vasen i vinduet er Ceramic Wide Vase i farven Dusky Rose fra Broste.

Gang med enkle Cube-pendler
© Kira Brandt
Gangen på tredje sal er holdt i en mørk gylden tone. De enkle Cube-pendler fra House Doctor er med til at understrege rummets langstrakte forløb. Stolen for enden af gangen er fra Base8.

Specialfremstillede stole fra Base8
© Kira Brandt
Væggene i et af de private kontorer er en mørk kitgrå med et touch af pudder. Loop-tæppe fra Bolia og Swing Dove-lampe fra Herstal. Specialfremstillede stole fra Base8.

Smukke gardiner i velour og brokade
© Kira Brandt
Flexrummet på tredje sal har også fået et flot gardin kombineret af to kvaliteter: velour og brokade for at give en ekstra dimension til det højloftede rum – alle lokaler har som minimum 3,60 m. til loftet. Her er anvendt en mørk grågrøn velour og en beige brokade. Dear Ingo-lampen, der er en hyldest til lampedesigneren Ingo Maurer, er fra Moooi.

Moderne og ekspressivt tæppe af Tom Dixon
© Kira Brandt
Husets øverste etage byder på flere skæve vinkler, lidt lavere loftshøjde og fritlagte bjælker. Rammer, der har givet indretningsarkitekterne lyst til at give den ekstra gas. Her er der bl.a. mikset ikke mindre end fem vægfarver for at understrege rummenes skygger. For ekstra effekt er der valgt et moderne, ekspressivt tæppe, Blur, designet af Tom Dixon for Egetæpper. Det er også Tom Dixon, der har designet Wingback Chair i samme flabede antræk som tæppet. Væglampen er fra Please Wait To Be Seated, og bordet er fra Kare/ Base8. I mødelokalet bag glasdøren skimtes et Smoke-tæppe i farven Burgundy. OMG-stolene er fra Zuiver, og Bubble-lamperne er af George Nelson.