© Arbejdermuseet, Getty Images, m.fl.

Derfor bor danske statsministre som dig og din nabo

Danske statsledere bor H.C. Andersensk med stokroser og arbejderromantik, mens resten af den europæiske top leger grever og baroner. Se forskellene her.

Venstre-formand og kandiderende statsminister Lars Løkke Rasmussen bor i Nyhavn nu – godt nok i en af de lækreste lejligheder i København, men stadig i et område, der historisk set er et af landets mest rustikke og stemningsfyldte. Signalet er, at politisk magt i Danmark aldrig må blive for prangende og pompøst. Vi er et lilleput-land, og en statsleder bor gerne som i H.C. Andersens 'Hist på vejen slår en bugt' fra 1829, hvor digteren idylliserede det skæve bondehus.

For meget fadbamse over Løkkes hus i Græsted?

Meget få danske statsministre har haft permanent bolig på det officielle Marienborg, siden staten overtog bygningen i 1962, og stedet bruges mest til statsbesøg fra andre lande. Det ville da også have været en fest, hvis italienske Berlusconi eller franske Sarkozy havde forvildet sig til Lars Løkkes rustrøde parcelhus i Græsted, hvor han boede i sin statsminister-periode. Så havde de sydlandske temperamenter stået der med deres balsko på græsplænen og fået en fadbamse i solen. Et tankeeksperiment, som viser de store forskelle på statsledere boliger.

Lars Løkke Rasmussen bor i en stor lejlighed i Nyhavn, mens han udlejer sit parcelhus i Græsted. Selvom Nyhavn er ærkedansk og i H.C. Andersens ånd, har den tidligere statsminister nærmest måttet undskylde sin nuværende bolig - lejligheden er ikke ydmyg nok til den danske mentalitet.

Herunder Helle Thorning-Schmidt foran sit byggeforeningshus, da hun netop var tiltrådt som statsminister i 2011. Foto: bt.dk.

Palais de l'Èlysée på 55 rue du Faubourg-Saint-Honoré i Paris, hvor den franske præsident holder til. Oprindeligt købt af Louis XV til en elskerinde, så han kunne være lidt i fred med hende ...

Palazzo Chigi er den officielle og meget fine bolig i Rom for den italienske premiereminister. Her Matteo Renzi i sit 'hjem', der vist hviler lidt tungt på hans skuldre i dette øjeblik.

For der er langt fra Helle Thorning-Schmidts byggeforeningshus i det københavnske Komponistkvarter til Palais de l'Èlysée på 55 rue du Faubourg-Saint-Honoré i Paris, hvor den franske præsident residerer. Paladset stod færdigt i al sin gyldne pragt i 1722 og blev – tro mod den franske tradition – i første omgang købt af Louis XV til en elskerinde. Flot gave, og siden har symbolikken i de balustrerede sale da også været tommetyk: Her bor magten, vi gør, hvad vi vil. Når franske præsidenter trænger til ferie, tager de ud på en ø tæt på Rivieraen, The Brégancon Fort, der ligner ... ja, et fort, der holder almindelige mennesker på behørig afstand.

Gorbatchev holdt fanget i Thatchers sommerhus

Storbritanien er en lidt anden historie. 10 Downing Street forsøger at tage sig folkelig ud, når David Cameron fotograferes foran byhusets georgianske hoveddør i London, men inde bag døren findes over hundrede værelser – med en hel etage som køkken.
Og Cameron kan i hvert fald også holde ferie uden at blive generet af andre havejeres græsslåmaskiner eller nøgensolbadning. Chequers er et såkaldt landsted tæt ved Ellesborough, som leder tankerne hen på serien Downton Abbey, og her er hele den britiske tradition rullet ud med en gigantisk hovedbygning pakket ind i endeløse vidder af engelsk landsskabssceneri.
Margareth Thatcher anvendte stedet meget bevidst og rituelt, da hun regerede i koldkrigs-tider. Russiske Gorbachev blev indkvarteret på Chequers, og jernladyen holdt ham i kort snor i de mest stramme, politiske forhandlinger, der foregik i den skrøbelige periode. Der eksisterer et væld af fotos af Thatcher og andre statsledere foran landstedets overdimensionerede indgangsparti. Ingen smalle steder, og ingen små løsninger. Premiereministeren brugte sit landsted som et signal om europæisk (læs britisk) magt, og det er unægteligt noget andet, når Helle Thorning-Schmidt træder skødesløst ud af sin Østerbro-bolig med lækker dametaske og nyvasket hår.

To sommerhuse af den mere prangende slags, den franske premiereministers fort på en ø i Rivieraen - og Chequers, som er det engelske højsæde for politisk magt. Margareth Thatcher holdt mange vigtige møder på Chequers i sin regeringstid.

Men ingen artikel om statslederes hjem uden Anker.
Anker Jørgensen var dansk statsminister i to perioder fra 1972 til 1982, og historien gik verden rundt, da socialdemokraten insisterede på at blive boende i sin Vesterbro-lejlighed på Borgbjergvej 1 med udsigt over baneterrænet. Allerede i 1949 flyttede han med sin Ingrid ind i det almene boligbyggeri, og først i 2008 måtte han forlade stedet støttet af sin stok – og flytte på plejehjem i samme område.

Den næste statsminister skal bo i en pilskæv ejendom

Anker Jørgensens evige troskab mod arbejderstanden og livsstilen på Vesterbro har ironisk nok givet socialdemokratiet et problem. For hvem vil være statsminister med S som bagland og flytte i luksusbolig hævet over andre danskere? Det kan ingen – heller ikke borgerlige kandidater, så uanset udfaldet af valget d. 18. juni, kan vi være sikre på, at statsministeren vil bo i en pilskæv, gammel ejendom.