© Supreme Committee for Delivery & Legacy

World Cup-stadion i Qatar skyder op på trods af hård kritik

Verdensmesterskabet i fodbold skal afholdes i Qatar i 2022, og det har skabt røre overalt. Men oliestaten ryster ikke på hånden, når landets største stadion opføres. Billig arbejdskraft er der fx nok af ...

Når det danske fodboldlandshold træder ind på rullegræsset i aften og spiller den afgørende kvalifikationskamp til EM, får det en hel nation op på mærkerne. Ingen kan sige sig fri for at føle et eller andet. Fodbold er en sportsgren, hvor der er meget store kræfter på spil. Det er vist længe siden, det kun handlede om at have det sjovt sammen på grønsværen.

Læs også: Skandalen om OL-stadion i Tokyo

I 2022 skal FIFA World Cup finde sted i et af klodens rigeste lande, Qatar. Her kommer mange af pengene fra Golfens ressourcer af olie, og rigdommen er langt fra ligeligt fordelt. Få, absurd velhavende, sheiker holder befolkningen i skak, og menneskerettighedsorganisationer har kritiseret forholdene i mange sammenhænge.
For eksempel er det ulovligt at være homoseksuel i Qatar, og derfor er sportsudøvere også blevet frarådet at have 'den slags aktiviteter' under FIFA World Cup 2022.

Emiren af Qatar, Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thain, var meget glad, da FIFA's omstridte præsident Joseph Blatter udnævnte Qatar til værtsland for World Cup 2022. Der er siden blevet skrevet og talt utrætteligt om korruption i den sag, også i forhold til Ruslands værtsrolle i 2018.

Men hvad med opførelsen af de sportsarenaer, som skal danne rammen om verdensmesterskaberne? Også her er der naturligvis tale om noget spegede arrangementer. Khalifa International Stadium skyder op som planlagt i udkanten af byen Doha, fortæller værternes talerør, Supreme Committee for Delivery & Legacy, til The Guardian og arkitektursitet Designboom.
Men der er adskillige knaster i det gigantiske projekt, som skal give plads til mindst 40.000 tilskuere. Ikke mindst arbejderne, som i mange tilfælde er migranter fra Nepal.
På billederne her kan man se de nærmest uhørt voldsomme konstruktioner, som rejser sig af det brændende sand. Man får nærmest associationer i retning af oldtidens amfiteatre.
Khalifa International Stadium bygges nærmest bogstavelig talt på ryggen af den billige arbejdskraft. Der tales om ulidelig hede, meget lidt vand til rådighed, arbejdslejre, man ikke kan flygte fra, løn og pas, der inddrages …
Her kan man virkelig tale om arkitektur med indbyggede modsatrettede værdisæt. Brød og skuespil for folket ...