Se den nu! Eiffeltårnets hemmelige lejlighed

Ferietip i Paris. Gustave Eiffel byggede en lejlighed til sig selv øverst i tårnet i 1889 med observatorium og flygel, men den er først blevet åbnet for offentligheden nu.

Da Eiffeltårnet stod færdigt som et af verdens største vidundere i 1889, besluttede ingeniøren og videnskabsmanden Alexandre Gustave Eiffel at give sig selv en gave. En hemmelig gave. Han lod en lillebitte lejlighed indrette til sig selv – aller øverst oppe.
Lejligheden er først blevet afsløret for offentligheden for ganske nylig. Det er bl.a. sket i forbindelse med den stort anlagte Disney-film Tomorrowland, hvor George Clooney redder verden ved hjælp af netop dette hemmelige sted.

Læs også: 20 fantastiske steder, du skal se

Lejligheden ligger i en højde af 300 meter og er naturligvis ikke en stor penthouselejlighed, men den er møbleret hyggeligt, som datidens finere borgerskab foretrak det. Der er mørke træpaneler, polstrede siddemøbler, malerier og oven i købet et flygel – hvordan det end er blevet transporteret derop i slutningen af 1800-tallet.
Lejligheden er netop blevet åbnet for offentligheden, og man kan se de originale møbler fra Eiffels indretning i tårnet.

Thomas Edison besøgte Eiffel i lejligheden

Ingeniøren selv brugte stedet som observatorium og foretog fx meterologiske målinger deroppe fra. Man har fundet adskillige mystiske instrumenter i små siderum, som indikerer, at videnskabsmænd arbejdede i det skjulte på deres projekter højt hævet over Paris. Det fremgår også af flere bøger, at Eiffel nægtede Paris' rigmænd og andre adgang til den fantastiske udsigtspost, men til gengæld inviterede han videnskabsmanden Thomas Edison og diskuterede epokegørende opfindelser.
Gustave Eiffel fik en masse kritik af samtidens arkitekter for det, de kaldte et 'voldsomt jernskrummel', men Eiffeltårnet er siden blevet et af verdens mest kendte arkitektoniske bedrifter og får besøg af millioner mennesker årligt. I 1889 var det den højeste bygning i verden, svarende til 81 etager, og den rekord blev først slået i 1930 af Chrystler-bygningen i New York.

George Clooney finder det skjulte kammer i Eiffeltårnet og redder verden i filmen Tomorrowland. Foto: Disney