Nyrenoveret kollegie er Danmarks smukkeste

4. Maj Kollegiet på Frederiksberg blev opført i 1951 til frihedskæmperes børn. I dag er det genopstået som den fineste påmindelse om funktionalismens højdepunkter.

4. Maj Kollegiet viser det ypperste fra funktionalismen
© Jens Lindhe

Efter at have set disse fotos er vi flere på BO BEDREs redaktion, som gerne vil flytte på kollegie igen. Men vi er for gamle og satte, og selv hvis vi startede på en ny uddannelse, ville vi sandsynligvis stadig mangle det rigtige stamtræ for at kunne rykke ind her.

  1. Maj Kollegiet på Frederiksberg er nemlig skabt til efterkommere af frihedskæmpere. Da det stod færdigt i 1951, var det et symbol på en ny begyndelse efter Anden Verdenskrigs frygtelige ødelæggelser. Efter befrielsen i 1945 kom først euforien – og så skulle genopbygningen af samfundet i gang.

Det betød også noget for arkitekturen og måden, man så mennesker i sammenhæng med bygninger. Den nordiske funktionalisme lå allerede klar i støbeformene, og genier som Arne Jacobsen og Poul Henningensen havde for længst smøget ærmerne op og grebet blyanterne.

Arkitektens andre værker brændte ned
© Jens Lindhe

Netop Poul Henningsen og Arne Jacobsen er relevante i denne sammenhæng, for de anvendte begge farver på en måde, som man normalt ikke forbinder med dansk funktionalisme.
Vi opfatter stilarten og den nordiske renhed som noget overvejende hvidt – kun brudt af sort og træ.
Men faktisk var den i de mest begavede hænder langt mere kulørt og raffineret.
Hans Hansen var arkitekten bag 4. Maj Kollegiet på Frederiksberg. Han bliver kaldt 'en af funktionalismens store skikkelser', men hans eftermæle er brændt ned – i bogstavelig forstand. KB Hallen og Frihedsmuseet er begge hans værker, og de gik til i store brande ...
Der tages revanche med 4. Maj Kollegiet – anført af Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS - og netop de nænsomt restaurerede farver gør arven efter Hans Hansen og efterkrigstiden ekstra nærværende – og smuk.

Genskabte farver er utroligt fine
© Jens Lindhe

Nuancerne i det nyrenoverede kollegie, som genåbnede i september, er helt vidunderligt autentiske. De er genskabt med arkæologisk præcision.
"Farverne er en af de væsentligste referencer til Danmarks befrielse herunder ønsket om at skabe håb, glæde og positive strømninger i samfundet og blandt især de mange unge, der var traumatiserede efter krigen. Dristig brug af farver og en legende tilgang til arkitektfaget er et kendetegn ved Hansens arbejde," står der i en pressemeddelelse om renoveringen.

Samme stil som PH og Arne Jacobsen
© Jens Lindhe
"Rejst af det danske folk"
© Jens Lindhe
Opholdsstue med historiske vingesus
© Jens Lindhe
Flot træarbejde
Nænsom og raffineret renovering
© Jens Lindhe
Er dette Danmarks flotteste kollegie?
© Jens Lindhe
Nogle har de studerende har sagt ja tak til farver på værelserne
© Jens Lindhe