Jordskælvssikrede buede bambushuse på Bali i 6 etager

Så kan det ikke blive mere bæredygtigt. Mød den indonesisk-amerikanske bambusarkitekt Elora Hardy.

Bambushuse
© ewao

Elora Hardy er på en bambusmission.

Hun er en amerikansk arkitekt, der er opvokset i Indonesien og uddannet i USA. I dag har hun og familien en enestående entreprenørvirksomhed, der er ved at udvide rammerne for, hvad der er muligt at bygge med bambus.

Bambus-udestue
© ewao

I dag bor hun på Bali, hvor hun i samarbejde med lokale håndværkere har bygget broer, restauranter og bambushøjhuse i op til 6 meters højde.

Det er ellers ikke noget, der er ligetil, for ikke to stykker bambus er ens, og man kan og skal ikke rette den buede bambus'ens ud.

Bambus by night
© ewao

Det er ikke noget nyt at bruge bambus i byggeri i østen, men det er først for nyligt blevet muligt at beskytte bambus mod insekter, som ellers har det med at æde sig ind på materialet.

På grund af bambus'ens skrøbelighed opfattede de lokale på Bali bambus som et rent slummateriale. Sådan ender det også med at se ud, hvis bambus'en ikke får den rigtige behandling og anvendes med forståelse for materialets konstruktive egenskaber.

Jordskælvszone
© ewao

Eloa Hardy har slået sig sammen med et team af balinesiske bambuseksperter for at lære at tøjle materialet til perfektion. Det gør teamet ved at lytte til bambus'en og følge dets bevægelser.

Det ser roligt og fredsommeligt ud her fra høngekøjen, men Bali ligger i et meget aktiv jordskælvsområde, så det har været altafgørende at konstruere de til tider meget høje bygninger fuldkommen jordskælvsikkert.

Badekar
© ewao

Det er heller ikke jordskælv, man først tænker på, når man ser sådan et badekar.

Det behøver heller ikke at være den store frygt for husets beboere, for bambus er fra naturens side noget af det nærmeste man komme til jordskælvsikker.

Det er dog nødvendigt for arkitekter og håndværkere at kende alt til spændingsforholdene i bambussen - og go with the flow. Det vil sige, at hver sammenføjning skal være unik og ikke massefremstillet som i et typehus.

Organiske former
© ewao

Elora Hardy er dog også optaget af at udvikle et mindre bambushus, som faktisk skal kunne produceres i stort antal og anvendes til eksport.

Billedet viser ikke et af den slags huse, men et udsnit fra nogle af de mange unikke detaljer i et af teamets højhuse.

De organiske, rundede former springer også her i øjnene. Det skyldes dog ikke nogen forkærlighed for langhåret Rudolf Steiner- eller hobbitæstetetik. Sådan kommer bambusen bare bedst til sin ret.

Tropisk
© ewao

Boformen kan ikke umiddelbart eksporteres til et vinterkoldt land som Danmark. Husene afspejler den tropiske og balinesiske tradition for huse med udluftning og gennemtræk og for huse på pæle.

En vintersne-møgfald som i Danmark er ikke lige sagen her. Men en tropisk storm skulle ikke være noget uoverstigeligt problem.

© ewao
Bambusbro
© ewao

Behøver vi at nævne, at disse bambushuse opføres hundrede procent bæredygtigt? Materialerne befinder sig jo lige uden for døren og er hundrede procent organiske og nedbrydelige.

Læs mere om Elora Hardy og se flere af billeder af hendes huse og hendes virke på websitet EWOA

Bambus i fugleperspektiv
© ewao