House in a box

Præfabrikerede huse har gennemgået en transformation, og er nu blevet et cool koncept og en legeplads for de mest kreative arkitekter.

Det præfabrikerede hus er gået fra at være noget, man sammenlignede kvalitetsmæssigt med en lørdagskylling fra 1980erne, til at blive en inspirerende legeplads for verdens førende arkitekter, så måske skulle man overveje en samleløsning næsten gang man får lyst til at bygge.

I 2012 lancerede amerikanske Ideabox og Ikea i samarbejde et præfabrikeret hus af grønne materialer. Huset på 70 m2 er fremstillet i fibercement med metaltag og ankommer til kunden samlet og indflytningsklar. Ikea står for indretningen, og det færdige hus inklusive møbler koster cirka 500.000 kr., men kræver naturligvis, at man har en klargjort grund at sætte det på.

Ideen er sådan set ikke ny, men startede i England i 1830erne, hvor der blevt fremstillet et færdigt hus, som engelske emigranter kunne tage med i Australien. Men fra at være en billig løsning i ringe kvalitet er det blevet en legeplads for de bedste og mest kreative arkitekter. Det kan man fx læse om i det tyske forlag Taschens bog PreFab Houses redigeret af Peter Gössel, som viser eksempler på hvordan fænomenet har udviklet sig gennem historien og er blevet mere end cool, når det kommer til innovativt design. Husene finder man over hele verden på tage, i vildmarken, ved flodbreder og på bjergtoppe. Nogle kan bygges op på en enkelt dag og tages ned igen, og alle er mere bæredygtige løsninger end de fleste konventionelle huse.