© Anthony Coleman

Fra utæt rønne til topmoderne rækkehus

Et traditionelt victoriansk rækkehus i London fik et helt nyt udseende med nogle ganske enkle greb.

Ann Pasola og hendes mand havde boet i deres traditionelle victorianske rækkehus i London i 15 år, da hun ansøgte om byggetilladelse til en overbygning. Men da byggeriet var færdigt, var hun meget utilfreds med resultatet - blandt andet fordi der hurtigt opstod revner i facaden og var problemer med utætheder, hvor regnen kom ind.

Faktisk var de så utilfredse med bygeriet, at de besluttede sig for at sælge huset. Men så greb skæbnen ind, ved at hendes mand fik mulighed for at blive udstationeret i New York i en periode. Derfor beholdt de huset, som de brugte til at opbevare deres ejendele.

Da parret vendte tilbage til London, besluttede de, at huset skulle have en ordentlig overhaling. Ikke mindst udvendigt, hvor de var trætte af de traditionelle udtryk, som de ønskede at gøre mere moderne.

© Anthony Coleman

Efter grundige forundersøgelser holdt parret stak af beslutningen om at anvende træ i beklædningen, men for at undgå de samme fejl som med den oprindelige udvidelse, var det vigtigt at finde en mere robust og mindre vedligeholdelseskrævende materiale. Valget faldt på Kebony, som er et træmateriale udviklet i Norge.

Træet behandles med en miljøvenlig, biobaseret fluid fremstillet ud fra landbrugsaffald, der permanent forbedrer træts egenskaber. Cellevæggene absorberer polymervæske, således at træets holdbarhed og dimensionsstabilitet forbedres, og træet får egenskaber, der minder om tropisk træ. Ydermere får træet en fin sølvgrå patina af vind og vejr, som parret hurtigt faldt for.

Resultatet er, som man kan se, et hus, der er meget langt væk fra det klassiske engelske rækkehus, parret før boede i. Det skyldes naturligvis de ombygninger, der er foretaget, men i mindst lige så høj grad også træmaterialet, der giver et helt nyt look.

© Anthony Coleman