© Foster + Partners

Er der arkitekter på Mars?

Svaret er ja! Her er Foster + Partners' projekt til NASA – en 3D-printet by til astronauter på Mars.

Historiske billeder af første rumby!

Det er ikke et film-set eller science fiction-projekt for arkitektstuderende. De billeder, du kan se her, er reelle skitser til en af historiens mest banebrydende bebyggelser – dén, som astronauter skal bo i, når de engang ankommer til Mars.
NASA har netop på et stort anlagt pressemøde meddelt, at der er fundet flere beviser for liv på Mars. Når man søger efter liv i rummet, er vand det afgørende spor. De seneste rapporter fra satelliter og en robot på den røde planet viser, at der efter al sandsynlighed er - eller har været - vand på planeten.
Det gør denne nyhed fra vores verden endnu mere aktuel: Den internationalt anerkendte tegnestue Foster + Partners deltager i en stor konkurrence, NASA Habitat Challenge, som skal resultere i en konkret plan for den første by skabt af mennesker – på en anden planet. Man bliver unægtelig lidt svedt af tanken, og det er heller ikke små ideer, der præsenteres her.
Et af kravene er, at husene skal kunne 3D-printes. Afstanden til Mars, der kun kan beskrives som enorm, gør, at robotter er nødt til at rejse i forvejen og 'printe' bebyggelsen i den bløde Mars-jord.
Det er teknologi, som knap er opfundet endnu, men arkitekterne er nødt til at tage den slags i brug for at kunne operere i det fjerne og farlige miljø.

Læs også: Foster + Partners bygger dronefly for at redde liv i Afrika

Foster + Partners forklarer, at deres Mars-by bliver opført af tre forskellige typer robotter, Diggers, Transporters og Melters. De anbringes på planeten med faldskærme og skal hhv. grave, transportere og smelte, som navnene antyder. Kort fortalt bliver der udgravet kratere til huse på 93 kvadratmeter hver, og her anbringes oppustelige forme, som Melter-robotterne senere 3D-printer det materiale henover, som skal udgøre beboelsens ekstremt stærke skal.
Der bliver taget højde for, at astronauterne også skal have det godt mentalt, så indretningen bliver blød og venlig, og der er også mulighed for at være alene – noget, som selv den sejeste astronaut nok kan få brug for så langt væk hjemmefra.
Men hvornår skal mennesker så flytte til Mars? Det spørgsmål er svært at besvare, men NASA mener det alvorligt, når de sætter denne konkurrence i gang. Planlægningen i sig selv tager flere år, og robotterne, som anlægger Mars-byen, skal rejse i forvejen ad flere omgange. Det bedste bud er 15-20 år, siger forskere.

Se de andre deltagere i konkurrencen NASA Habitat Challenge