Derfor SKAL turister se Havnebadet på Islands Brygge

De fleste ved, at Operahuset og Den Sorte Diamant er arkitektoniske milepæle i København, som turister bør se. Men var du klar over, at Cirkusbygningen også er kræs?

Vigtigt værk: Havnebadet på Islands Brygge
© DAC

Øh .. Havnebadet? Jamen, mener de den overrendte træting på Bryggen?
Sådan kunne reaktionen godt være fra en københavner, hvis hun/han så Architectural Digest's nye liste med 22 bygningsværker, som turister SKAL se på en rejse til Danmarks hovedstad.

Men Havnebadet på Islands Brygge er netop et af de 'landmarks', som det toneangivende site mener er særlig dansk, ikke mindst fordi Bjarke Ingels, superarkitekten, står bag, og allerede i 2003 kunne præsentere sin vision.

Tivolis Koncertsal fik elegant foyer
© 3XN

Tivolis Koncertsal blev renoveret i 2005, og i den anledning skabte arkitektfirmaet 3XN samtidig en cirkelformet foyer i tre etager.
Sammensmeltningen af den gamle pavillon og den moderne arkitektur er løst forbilledligt, mener Architectural Digest.

Se alle 22 bygningsværker på AD's liste

Tietgenkollegiet - berømt 'brutalisme'

Architectural Digest kalder det raffinerede Tietgenkollegie for 'brutalisme', og det er ikke for at nedgøre arkitekturen, men snarere en anerkendende kommentar. Tietgenkollegiet er tegnet af Lundgaard & Tranberg.

Alle 22 bygninger, som turister i København bør se

Cirkusbygningen - et mesterværk i klemme
Cirkusbygningen ligger ikke i det, man kan kalde et smørhul i København. Området ved Axeltorv er mildest talt inde i en tung byggeperiode lige nu. Derfor er der heller ikke mange lokale, der opfatter den gamle bygning som et arkitektonisk værk. Men det er den. Cirkusbygningen blev tegnet af Henrik Vilhelm Brinkopf og opført i 1885-1886. Blandt andet kuppelformen gør den til et internationalt anerkendt værk.
8tallet - Bjarke Ingels' futurisme i Ørestad

Det knitrende hvide byggeri skyder nærmest op af markerne på kanten til Kalvbod Brygge. Bjarke Ingels Group står bag, og inden for de seneste fem år er stedet blevet et tilløbsstykke for arkitekturinteresserede fra hele verden.

Det tog 150 år at bygge Marmorkirken
© iStock

Byggeriet blev påbegyndt i 1749, men herefter tog det 150 år at opføre megakonstruktionen, Frederikskirken - også kendt som Marmorkirken.
Det er et af verdens mest omtalte bygningsværker, og det tænker man nok ikke over, hvis man dagligt færdes i gaderne omkring kirken.

Operahuset - 'Larsens Landmark'

Henning Larsen er sammen med Arne Jacobsen og Jørn Utzon den internationalt mest berømte arkitekt fra Danmark.
Ikke mindst derfor er alle turister en tur forbi hans markante livsværk.