© COBE/Lundén Architecture/N2

Danske arkitekter skal redde bugt midt i Helsinki

COBE og to finske firmaer har udarbejdet en byplan, der skal give nyt liv til området Töölönlahti, ellers vil det inden længe ende som en sump.

Forurening gør, at bugten i Helsinki ender som sump

København er forbillede, når det danske arkitektfirma COBE kaster en livline ud til et ødelagt havne- og byområde i det centrale Helsinki.
Siden 90'erne har Københavns havnekvarterer været gennem en enorm forvandlingsproces, der har udviklet dem fra at hensygne som nedlagte fabriksarealer til at være rekreative og blomstrende byparker.
Københavnerne kan bade i havnen om sommeren, og nye beboelsesejendomme skyder op over alt.

Sådan har det ikke været for Töölönlahti i Helsinkis midte, der oprindeligt var et område, hvor granskov og skærgård mødtes. Industrialiseringen kom og forplumrede alt allerede i 1800-tallet, og storbyens fabrikker vandt over naturen med massiv forurening af bugten.

Mange store navne inden for arkitektur har forsøgt sig med planer til at genoplive Töölönlahti, for eksempel Alvar Aalto, men ideerne har været for statiske og ikke inddraget havnen tilstrækkeligt.
Nu har danske COBE fået lov til at gennemføre en revitalisering sammen med de finske firmaer Lundén Architecture og N2. Og det er på høje tid, for ellers vil havnen ende som uddød sump og siden tørre helt ud.

"Töölönlahti er en glemt perle i hjertet af Helsinki. Bugten går helt ind til centrum af byen og besidder et enestående potentiale, som desværre ikke bliver udnyttet i dag. Placeringen mellem Töölö- og Kallio-kvarteret, den olympiske park, hovedbanegården og Helsinkis centrum gør Töölönlahti til en essentiel del af det 21. århundredes Helsinki. Området indeholder derudover en række af Helsinkis vigtigste kulturinstitutioner, blandt andet operaen, det nye musikhus, kongrescenteret Finlandia Hall, Kiasma Museum med mere,” siger Dan Stubbergaard, indehaver og kreativ direktør hos COBE.

COBE vil gøre området til en folkepark, hvor havnen bliver en levende del af bybilledet, ligesom det er sket i Aarhus og København.