© Lendager Arkitekter

Danmarks smukkeste strandpavillon skal ligge på Fanø

Fanøs natur er fredet af UNESCO, og man må ikke klaske hvad som helst op på stranden. Se Lendager Arkitekters 100 procent bæredygtige vision – med tang på taget.

Vadehavet omkring Fanø er et af verdens mest unikke naturområder. Dét har UNESCO besluttet, og derfor må man ikke bygge noget ved havet, som truer botanikken og dyrelivet. Samtidig er øen vidunderligt smuk med lange, bølgende strækninger af marehalm, puder af lyng, sågar orkidé-marker, og i år kan turistområdet Fanø Bad fejre 125 års fødselsdag.
Et af de største og mest ambitiøse projekter på Fanø bliver de bygninger, som skal opføres uden for strandbevaringslinjen. Lendager Arkitekter deltager i en større anlagt konkurrence om et strandhotel og kulturhus.

Tegnestuen står bag flere bæredygtige projekter i landet, og 'Fanø Beachhouse' er ingen undtagelse. Tanken er, at bygningen skal integreres fuldstændig i naturen, og alt er genbrug og genanvendeligt.

Læs også: Se den smukke arkitektur i New Zealands trætoppe

Træet skal komme fra nedrivninger på øen, møblerne bliver udelukklende renoverede klassikere, og taget bygges op af tangmembraner og sand. Altså er den såkaldte biodiversitet 100 procent bevaret, intet går til spilde.

Fanø Beachhouse er tænkt som en række mobile pavilloner, der alle kan flyttes. Fx har Lendager Arkitekter en idé om, at hotelpavillonerne skal kunne rykke ned på stranden om sommeren – dog vil de altid være selvforsynende af batterier, der genoplades, når modulet kobles på hovedhuset igen.
Konkurrencen om strandprojektet på Fanø afgøres i august 2015, og til den tid vil det tiltrække en del international opmærksomhed på grund af den kompromisløse beskyttelse af naturen.