Hvor svært kan det være at bygge et hus?
Da orkanen Katrina i 2005 ramte New Orleans i USA med så kraftig en styrke at store dele af byen blev ødelagt, betød det også, at mere end 1800 amerikanere mistede livet. Det har krævet en stor indsats at få byen bygget op igen efter den omfattende katastrofe og en af dem, som har lagt et stort arbejde i projektet, er den amerikanske skuespiller Brad Pitt.
Få år efter katastrofen grundlagde Hollywoodstjernen organisationenMake It Right i samarbejde med 20 internationalt anerkendte arkitekter. Sammen ville de skabe, forbedre, udvide og udbygge katastroferamte områder med en række huse, som på én gang skulle være flotte, funktionelle og kunne modstå sydens klima og vejr. Siden da har organisationen bygget både i Newark, Kansas City, Fort Peck samt i New Orleans.
"Vi gik ind til det her og var utroligt naive," fortæller Brad Pitt til New Orleans Times-Picayune om projektet. "Vi troede bare, vi kunne bygge nogle huse - hvor svært er det?"
Det viste sig at være en større udfordring en skuespilleren havde regnet med, og projektet har da ikke forløbet uden problemer. Nonprofit organisationen har dog nægtet at give op, og det betyder, at man meget snart kan anse projektet som færdigt og gennemført.
Miljøvenlig bebyggelse
Make It Right har til dato været med til at bygge 109 farverige huse, som ligger i New Orleans' hårdest ramte område, Lower Ninth Ward, og man forventer at projektets resterende 41 hjem snart også står færdige og indflytningsklar.
Husene er bygget, så de kan modstå orkanvejr, så familierne ikke skal stå i samme situation som i 2005. Derudover er husene økovenlige og bygget med solceller på taget.
Så billigt og effektivt som overhovedet muligt
En af arkitekterne på projektet er amerikaneren Frank Gehry. Han har været med til at udvikle husenes koncepter og sjove linjer. Beboerne har dog også selv haft rig mulighed for at få indflydelse på udviklingen og har selv bestemt, hvordan deres hjem skulle se ud i forhold til fx farver og bekvemmeligheder.
"Det er beboerne og familierne, som har designet området," fortæller skuespilleren. "De blev præsenteret for en række muligheder. De valgte de huse, som dækkede deres behov."
Derudover er hjemmene bygget af genanvendelige materialer og solpaneler samt energivenlige husholdningsapparater, som er en afspejling af Brad Pitts vision om, at lavindkomstbebyggelse ikke behøver at være konstrueret af de billigste og dårligste materialer, som ellers ville fastholde de mange familier i en fattigdomsfælde.
En succes man ikke kunne planlægge
Pitt fortæller, at han flere gange er gået igennem området, hvor han har talt med beboerne om deres elforbrug.
"Jeg spørger: 'Hvor meget er din elregning på?' og de siger noget med '150 kroner' eller sådan noget, og så har jeg det fantastisk. Det er en påmindelse om, hvorfor vi er der. Det er en påmindelse om, hvorfor vi arbejder, som vi arbejder. Det gør, at det er det hele værd."
De 109 boliger er blevet til en New Orleans største turistattraktioner, som folk fra hele kontinentet tager til for at opleve den utrolige genoplivelse af byen.
"At man nu kan begynde at se området tage form, at man kan se topografien, som har formet sig på grund af de individuelle valg, der nu er blevet fællesskabets. Det er meget spændende, fordi det er noget, vi aldrig kunne have planlagt."
Brad Pitt og Angelina Jolie satte i 2015 deres fælles New Orleans bolig til salg for 44 millioner kroner.