© Svigals+Partners

Amerikanske arkitekter vil forhindre masseskyderier

At tegne 'lukkede militærforter' for at undgå skoleskyderier er forkert, mener flere amerikanske arkitekter. Se planerne for den nye Sandy Hook-skole, hvor 20 børn blev dræbt i 2012.

Hvordan gør man hverdagen tryg uden at bygge forter?

Alene i 2016 har der været mere end 200 masseskyderier i USA, og hele verden er i denne tid spændt op af en frygtkultur, der i den grad omfatter offentlige områder som skoler, transportmidler og indkøbscentre.

Vi vil sikre de miljøer, vi selv og vores kære færdes i til dagligt – det giver sig selv – men hvordan gør man det uden at bygge militærlignende forter?

Opgave til arkitekter: Tegn en ny skole efter masseskyderiet

En artikel i Motherboard beskæftiger sig med arkitekters udfordringer, når de for eksempel stilles overfor opgaven: Tegn en ny skole efter masseskyderiet.

Dét var netop, hvad tegnestuen Svigals+Partners skulle tackle, da skolen Sandy Hook i Newton, Connecticut, skulle ombygges.
I 2012 blev 20 små børn og 5 voksne mejet ned og dræbt af en 20-årig mand på skolens område. Det er et af historiens absolut værste skoleskyderier, og det lille samfund blev ændret for evigt.
Men i stedet for at tegne en bygning klædt i rustninger, et forsvarsværk, som truer udefrakommende og minder alle om de sørgelige begivenheder, har arkitekterne i Newton valgt en hel anden stil, som det fremgår af de bløde akvarel-renderinger her.

Den nye Sandy Hook har transparent indgang

Den nye Sandy Hook Elementary, som i følge Motherboard blev præsenteret i sidste uge, er bevidst designet som en åben struktur, der ikke skræmmer eller tynger.
Svigals+Partners har blandt andet skabt en naturlig buffer mellem bygningen og skolebussens holdeplads. Der er gennemsigtighed, så både børn og lærere kan se ud og ind.

Desuden er der gangbroer og stier med transparente afskærmninger, så børnene kan gå ind på skolens område med en fri – og stadig tryg – følelse.

"Det nye World Trade Center inviterer til mere vold."

Motherboard har interviewet en af USA's mest fremtrædende arkitekter om arkitekturens svar på terror og masseskyderier. Aaron Betsky er forstander på Frank Lloyd Wright School of Architecture, og han kritiserer Freedom Tower, det nye World Trade Center i New York, der skærer sig op gennem metropolens skyline som en af den vestlige verdens højeste og mest dominerende strukturer.

Tankerne bag skyskraberen har været at skabe et monument, der udstråler værdighed og tryghed, men Betsky mener, at den slags bygninger giver den modsatte effekt, og at mennesker hverken bliver tryggere eller stærkere af dem. Tværtimod.
"Jeg mener, at betonkonstruktionerne under tonet spejlrefleksglas inviterer til vold i stedet," siger arkitekten til Motherboard.