© Lyksvad

Dansk caviar er ikke en by i Rusland

Nej, byen hedder Ødis - danskere bliver det ikke, og her ligger Lyksvad Fiskefarm, som er den eneste danske producent af ægte dansk caviar.

Verdens smukkeste caviar fra Ødis

Oscietra caviar kommer fra en russisk stør og omtales af mange kendere som 'verdens smukkeste' på grund af de olivengrønne og gyldne nuancer.
Hvorefter vi tager et kæmpe spring fra Rusland, der traditionelt opfattes som verdens ledende kaviar-producent, til en lille by med vikingenavnet Ødis ved Kolding og det familieejede Lyksvad Fiskefarm.
Her produceres nemlig Danmarks eneste ægte caviar.

  • Nogle mennesker tror, at caviar bare er caviar, men man ville jo aldrig sige om rødvin, at hvis man har smagt en slags, ved man alt om, hvordan rødvin smager. Caviar er lige så forskelligt som vin. Smag og konsistens afhænger blandt andet af, hvordan fisken er opvokset, hvor frisk caviaren er, hvordan den er håndteret, og hvor meget salt der er tilsat, siger den ene af brødrene, Kristian Larsen til JydskeVestkysten.

Lyksvad salter Oscietra-caviaren med sydsalt fra Læsø, så det bliver næsten ikke mere dansk og autentisk.

"Det er faktisk en sjov kælefisk"

De to brødre Jakob og Kristian Larsen er sammen med deres far Mogens Larsen hovedkræfterne bag Lyksvad Fiskefarm.
I bassinerne ved gården opdrættes 5000 stør, som først er klar til med 'fiskeæggene' i en alder af 15-17 år. Derfor er caviaren også en luksusvare, som udover at kunne skaffes via Lyksvads webshop, sælges videre til Danmarks bedste restauranter, blandt andet Kokkeriet i København.

Støren levede vildt i danske åer for hundrede år siden, men har i nyere tid kun bugtet sig rundt i havebassiner og på fiskefarme.

  • Det er faktisk en sjov kælefisk, for den kan blive tam, så man kan fodre den af hånden, fortæller Mogens Larsen til JydskeVestkysten, der i december 2015 bragte en stor artikel om Lyksvads caviar-produktion.