Lækker sensommer middag på terrassen

Lad dig inspirere af sensommervejret og lav en lækker middag med jomfruhummer, lammekrone og koldskålsis med jordbær, der er velegnet til at nyde på terrassen.

Lækker sensommer middag på terrassen
© Anders Schønnemann

Til 4 personer

Forret:

◆ Sommersalat med grillede jomfruhummere og limemayonaise

Hovedret:

◆ Lammekrone med grillet grønt og urtefløde

Dessert:

◆ Koldskålsis med kammerjunker og jordbær

Sommersalat med grillede jomfruhummere og limemayonaise
© Anders Schønnemann

DANSKE JOMFRUHUMMERE er en af sommerens allerbedste delikatesser. Her nemt lavet på grillen med en frisk salat til. Tallerken fra Iittala og kop fra Frama.

SOMMERSALAT
salater 1 bakke blandede
hjertesalat 1 stk.
galiamelon 1⁄2 stk.
agurk 1 stk.
friskbælgede ærter 200 g

LIMEMAYONNAISE
æggeblommer 2 stk.
sennep 1 tsk.
olivenolie 1 dl
lime 1 stk.
hvidløg 1 fed
salt og peber

JOMFRUHUMMER
jomfruhummere 12 stk.
smør 50 g
persille 1 lille bundt
salt og peber
lime 1 stk

Sådan gør du:

•Skyl salaterne, og slyng dem tørre. Halvér melonen, fjern kernerne med en ske, og skær melonen i små tern. Skær agurken i brede spåner med en kartoffelskræller. •Anret salat med melon, agurk og ærter. •Pisk æggeblommer med sennep. Tilsæt olien gradvist, mens der piskes til en fast konsistens. Smag mayonnaisen til med limesaft, presset hvidløg, salt og peber. •Læg jomfruhummerne i et smurt fad, som tåler at komme på grillen. Fordel smør og hakket persille over, og krydr med salt og peber. Steg jomfruhummerne under grillens låg i 5-8 min. Tag dem af varmen, og lad dem hvile et par minutter, inden de servers med limebåde, sommersalat og limemayonnaise.

Lammekrone med grillet grønt og urtefløde
© Anders Schønnemann
GRILLEDE GRØNTSAGER er bedst her i juli, hvor mange af dem viser sig i deres allermest lækre udgaver. Du kan også supplere med at grille nogle faste salathoveder, men de skal have meget lidt tid på grillen.

LAMMEKRONE
Lammekroner 2 stk.
Olivenolie
Rosmarin 3 kviste
Citronpeber
Salt

GRILLET GRØNT
Fennikel 2 stk.
Rødløg 2 stk.
Hjertesalat 1-2 stk.
Olivenolie
URTEFLØDE
Persille 1 lille potte
Basilikum 1 lille potte
Hvidløg 1 fed
Fløde 1-2 dl
Citron 1 stk.
Nye kartofler

Sådan gør du:

•Dryp lidt olie over lammekronerne, og krydr med rosmarin, citronpeber og salt. Grill lammekronerne under grillens låg, til kødet har en centrumtemperatur på 55°. Tag kødet af grillen, og lad det hvile lidt.

•Skær fennikel på langs i skiver a ca. 5 mm. Skær løgene i både. Skær hjertesalat i kvarte. Pensl fennikel, løg og salat med olie og grill i ca. 3 min. på hver side – til grøntsagerne har grillstriber.

•Skrub kartoflerne, og kog dem lige netop møre.

•Skyl og hak persille og basilikum. Kom urterne i en blender sammen med presset hvidløg og citronsaft. Kør, til massen er godt hakket. Rør med fløde og smag til med salt og peber.

•Anret grillet grønt med kartofler, og dryp urtefløde over. Skær kødet i skiver og servér til.

Koldskålsis med kammerjunker og jordbær
© Anders Schønnemann
Desserten kan forberedes dagen før, blot husk at tage isen ud i god tid, så den er rigtig cremet ved servering. Tallerkener fra Iittala og teske i messing fra Ilva.

KAMMERJUNKERE CA. 60 STK.
hvedemel 150 g
sukker 50 g
bagepulver 1⁄2 tsk.
vaniljesukker 1 tsk.
kardemomme 1⁄2 tsk.
smør 60 g
æg 1 stk.

KOLDSKÅLSIS
vaniljestang 1 stk.
æggeblommer 4 stk., pasteuriserede (svarer til 2 bægre)
sukker 75 g
piskefløde 2 dl
kærnemælk 3 dl
citron 1 stk.
jordbær 500 g

Sådan gør du

KAMMERJUNKERE CA. 60 STK.
•Kom mel i en skål med sukker, bagepulver, vaniljesukker og kardemomme. Findel smørret, og smuldr det i melet. Saml dejen med ægget. Er dejen for klistret, tilsættes lidt mere mel, er den for tør, tilsættes lidt mælk.
•Del dejen i 4 stykker, og tril til pølser. Skær pølserne i skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag kammerjunkerne ved 175° i ca. 15 min. Afkøl dem på en bagerist.

KOLDSKÅLSIS •Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Pisk æggeblommer og vaniljekorn med sukker til en luftig æggesnaps. •Pisk fløden til blødt flødeskum i en anden skål, og vend med æggesnaps og kærnemælk til en iscreme. Tilsæt reven citronskal. •Kør iscremen på en ismaskine, hvorefter den fryses. Ved servering scoopes isen op og serveres med kammerjunkere og jordbær. TIP Har du ikke en ismaskine, kan iscremen fryses i en beholder med tætsluttende låg i ca. 4 timer. Rør i isen under nedfrysningen, så der ikke dannes iskrystaller. Resultatet bliver bedst, hvis isen køres på en ismaskine.