Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Panettone: klassisk italiensk julekage - med kardemommesnegle og marcipanhorn som bonus

Hvad har julekagen panettone tilfælles med kardemommesnegle og marcipanhorn? De er alle kager med gær og kan laves på samme dej.

© Anders Schønnemann

Halvdelen af gærdejen bruger vi til den klassiske italienske julekage panettone. Resten af dejen bruger vi til at lave lækre snoede kardemommesnegle og horn med marcipan.

Gærdej:
smør 200 g
mælk ½ l
gær 50 g
sukker 1½ dl
æg 1 stk.
hvedemel ca. 900 g

• Smelt smørret i en gryde, og bland det med mælk. Kom straks blandingen i en skål.
• Når blandingen er fingervarm, kommer du gær i, og rører den ud.
• Kom sukker og æg i, og rør rundt.
• Kom mel i lidt efter lidt. Ælt dejen godt sammen, dæk med et viskestykke, og lad den hæve i 45 min.
• Læg dejen på et bord, og del den lige over. Kom den ene halvdel tilbage i skålen. Den skal du bruge til panettone-opskriften herunder.
• Del den anden halvdel i to. Den ene del skal være dobbelt så stor som den anden: Den lille klump skal bruges til horn med marcipan, og den store til snoede kardemommesnegle.

Julekage a la panettone
I Milano, hvor panettone stammer fra, får man i julemåneden kagen foræret af sine venner - men også i butikker eller hos frisøren kommer man ud med en panettone. Vores udgave smager intenst af vanilje, citron og tørrede frugter og er god til gløgg, fordi den ikke er så sød.

En stor rund kage til 10 personer

gærdej ½ heraf
æggeblommer 2 stk.
vaniljesukker 1 spsk.
citron 1 stk. økologisk
pomerans og sukat 200 g
hvedemel 2 spsk.
smør 25 g

• Tag skålen, som dejen ligger i, og tilføj æggeblommer, vaniljesukker og revet skal af en citron.
• Ælt dejen sammen.
• Vend pomerans og sukat med mel, og vend blandingen i dejen.
• Kom dejen i en smurt springform på 22 cm, gerne med høje kanter.
• Lad dejen hæve i 1 time under viskestykke.
• Sæt en almindelig ovn på 200°.
• Læg blødt smør på toppen af kagen, og sæt kagen i den nedre del af ovnen.
• Bag kagen i 35-40 min.
• Tag ud, og lad kagen afkøle på en rist.
• Sæt på fad, og drys med flormelis, før den serveres.

Gærdejshorn med marcipan
Servér dem lune kort efter, at de er bagt, og du kan være sikker på at blive kåret som dagens helt.

12 horn

gærdej 1/6 heraf
marcipan 75 g
æg 1 stk.
hasselnødder eller mandler 3 spsk. hakkede

• Brug en kagerulle til at rulle dejen ud som en cirkel, der måler ca. 35 cm i diam.
• Skær dejen i 12 lige store lagkageformede stykker.
• Kom en lille kugle marcipan på den brede ende af hvert dejstykke.
• Rul sammen til horn fra den brede ende til den tynde, og læg på en bageplade med bagepapir.
• Læg et viskestykke over, og lad efterhæve i 45 min.
• Sæt ovnen på 200° ved varmluft.
• Pensl med let pisket æg, og drys nødder over.
• Bag hornene i ca. 10 min., indtil de er gyldne.

Tip: Marcipanen kan krydres med lidt cognac.

Snoede kardemommesnegle
Friskstødt kardemomme er en af de bedste dufte, og hele huset dufter af jul, når du bager disse snegle.

Ca. 12 snegle

gærdej 1/3 heraf
smør 80 g
sukker 1 dl
kardemomme 1½ spsk. friskstødt
æg 1 stk. til pensling
sukker

• Rul dejen ud til et aflangt stykke, der måler ca. 30 x 60 cm.
• Rør smør, sukker og kardemomme sammen, og smør blandingen ud over dejen.
• Fold dejen sammen, så den måler 30 x 30 cm, og skær den i 12 strimler.
• Sno hver dejstrimmel et par gange, og fold sammen.
• Læg på bagepapir, og dæk med viskestykke.
• Efterhæv i 45 min.
• Sæt varmluftsovn på 200°.
• Pensl sneglene med æg, og drys med sukker.
• Bag sneglene i ca. 15 min.
• Sneglene er bedst, hvis de serveres lune - men kan bestemt også nydes afkølede.

Relaterede Artikler