Lyst til grønt lavendel © Peter Kam

Tapas med lavendelcreme

Opskrift på små, lækre og sunde sommerhapser, du kan lave i en håndevending.

Opskrift til 4 personer

fromage frais 0,5 %, 4-6 spsk., helst den økologiske fra Thise
mascarpone 100 g
honning 1 spsk.
lavendelblomster 2 -3 tsk.
jordbær 250 g
gulerødder 12 små, fine, nye

Rør fromage frais, mascarpone og honning sammen, og krydr med knust lavendel. Smør cremen på halverede jordbær og flækkede gulerødder. Her er brugt den gamle, danske sort Violetta, som supermarkederne ind imellem har. Men almindelige gulerødder kan selvfølgelig også sagtens bruges.

Lavendel (Lavendula angustifola)
I det franske og det arabiske køkken bruges lavendel i likør, sirup, sorbet og marmelade og også til “rigtig” mad med fisk, kød og fjerkræ. Og den er fast ingrediens i den klassiske franske blanding af tørrede urter, herbes de Provence. Der er noget påtrængende over lavendel, så i køkkenet bør den bruges behersket. Lavendelblomster er bedst til mad, når de endnu ikke er helt udfoldet, men undtagelser bekræfter reglen, fx når blomsterne skal give smag til eddike, så prøv selv. Bladene kan også bruges som krydderurt, de har en mildere smag og en let bitter aroma. Kan bruges som salvie og rosmarin.