© Pia Enghild

Lækre forårstapas

Kom godt fra start med en opskrift der indeholder marineret blåskimmelost på selleri, hjertesalat med sennepscreme og laksecreme samt spegeskinke med mandelsalat og skorzonerrod.

Opskrift til 4 personer

Spegeskinke med mandelsalat og skorzonerrod
skorzonerrødder 2 stk.
groft salt 1 spsk.
lagereddike 2 spsk., ufarvet til røddernes kogevand
mandler 12 stk.
pistacienødder 12 stk., uden skal
brøndkarse ½ potte, grofthakket
hvidløg ½ fed, knust
grov sennep 1 spsk.
olivenolie 1 spsk.
groft salt ½ tsk.
friskkværnet peber
spegeskinke 4 store, tynde skiver, fx serano-, parma- eller skagensskinke

Skræl og skyl skorzonerrødderne, og kom dem i kogende vand tilsat salt og eddike. Kog dem i ca. 4 minutter, tag gryden af varmen, og lad rødderne køle af i kogevandet.

Hak mandler og nødder fint, og bland dem med de øvrige ingredienser. Læg skinkeskiverne 2 og 2 ved siden af hinanden på bagepapir, og fordel lidt mandelsalat på hver.

Læg de afdryppede skorzonerrødder i midten af skinkeskiverne, og rul dem sammen til to “cigarer”, som skæres i mundrette stykker.

Marineret blåskimmelost med selleri og purløg bambusspyd 8 - 12 stk., tynde – til servering
knoldselleri 1 stk., ca. 1 kg
groft salt 1 spsk.
smør 25 g
blåskimmelost 100 g, fx Løgismose blå fåreost
olivenolie 1 spsk.
frisk purløg 4 spsk., finthakket__

Skræl sellerien, og skær den i 8-12 tern på ca. 3 × 3 cm. Kom ternene i en gryde med kogende vand tilsat salt, kog dem i ca. 5 min., og lad dem derefter trække i det varme vand under låg i ca.
15 min. Tag dem op, og lad dem dryppe godt af.__

Lad smørret blive gyldent i en pande, og steg selleriternene et kort øjeblik. Skær osten i 8-12 fine skiver – en til hver af de stegte selleristykker, som den lægges oven på. Stik et bambusspyd igennem hvert “tårn”, dryp med lidt olivenolie, og drys med frisk purløg.

Hjertesalat med senneps-creme og lakserogn
piskefløde ½ dl
dijonsennep 1 tsk.
citronsaft ½ tsk., friskpresset
fint salt 1 nip
radicchio- eller hjertesalat 1 lille hoved, skåret i kvarte
Lakse- eller ørredrogn 2 spsk., frisk

Pisk fløden let med sennep, citronsaft og salt. Læg salatbådene i et lille fad med sennepscremen og rogn på toppen.

Anret de tre slags forårstapas smukt på små fade, og servér sammen med et glas koldt hvidvin.

Fad af Gurli Elbækgaard.__