Guide: Sådan holder du en vinsmagning

Imponer dine gæster ved at afholde din egen private vinsmagning. Vi guider dig til, hvordan aftenen bliver en succes.

DET HELT RIGTIGE GREJ
© Nordal

Til en vinsmagning skal udstyret være i orden. Der skal være ordentlige vinglas - gerne tulipansformet. På den måde kan du dufte til vinen og registere alle nuancerne. Derudover skal der være vandglas, karaffel og spyttespand. Skåle eller lignende kan sagtens fungere som spyttespand - brug hellere lidt flere penge på gode vinglas.

VÆLG IKKE FOR MANGE VINE
© Menu

Allerede fra den tredje vin kan det være svært at smage detaljerne i vinen, og efter den tiende kan det være umuligt. Munden bliver påvirket af alle smagsindtryk - vælg derfor ikke for mange vine, det kan virke uoverskueligt for dine gæster. Det anbefales at bruge otte vine.

RÆKKEFØLGEN GØR EN FORSKEL
© Eva Solo

Vær opmærksom på, hvilken rækkefølge vinene bliver serveret i. Server gerne lette og tøre vine før tunge og søde vine. Spørg din vinhandler, hvis du er i tvivl.

DEN RIGTIGE MENU
© Anders Schønnemann

Menuen skal tilpasses til hvilken vintype, der serveres. Hvis der er rødvine på bordet, server da gerne kød eller gris. Hvis du derimod har fokus på hvidvine eller rosé, skal menuen gerne være lidt lettere.

Få inspirationen til menuen her: Gæstemenu med lækre småretter

FIND ET SMAGSTEMA
© Menu

Lav et tema for din vinsmagning. Det kan være fire rød-, rosé- eller hvidvine. Det kan også gøres på mere utraditionel vis ved at fokusere på vines alder. Med et tema kan du også tilpasse maden perfekt til smagningen.

DEN RIGTIGE TEMPERATUR
© Gert Skærlund Andersen

Vinen skal have den helt rigtige temperatur for at den fremstår bedst. Tempereret vin smager bare bedre. De færeste har en vinkøler som på billedet, i stedet kan du blot stille vinen i køleskabet i et par timer.

Se den imponerende vinkøler i boligreportagen: Krat og vildnis blev til villa med udsigt

KEND DIN VIN
© Bloomingville

Sørg for at lave en ordentlig research inden du afholder din vinsmagning. Find ud af, hvilke områder og sorter dine vine er. Det er god skik at værten kan fortælle om den vin, der smages på.

BRØD SKAL DER TIL
© Broste Copenhagen

Husk at servere snacks på bordet. De er med til at neutralisere smagene, så du kan smage forskel på vinene. Hvidt brød fungere godt. Derudover er nødder gode, da de neutralisere smagen uden, at du bliver for mæt.

PAPIR OG BLYANT

Lad papir og blyant ligge fremme til dine gæster. Det er rart at kunne notere sig, hvordan den første vin smagte - især når man når til den sidste vin i rækken. Derudover giver du også dine gæster en mulighed for at notere navnet på deres favoritvin, så de senere kan købe den.

SÅDAN SMAGER DU PÅ VINEN
© Menu

Når du afholder en vinsmagning, er det vigtigt selv at kunne vurdere vinen. Der er tre basale ting:

  1. Kig på vinen. Hvilken farve har den? Er den mørk eller lys i farven? Farven indikerer, hvor krafig en vin er.

  2. Slyng vinen forsigtigt rundt for at afgive alle aromaerne i vinen. Stik da næsen helt ned til vinen og duft godt til - hvilken duftkendetegn kan du finde i vinen?

  3. Tag en slurk af vinen og indånd, mens du har vinen i munden. På den måde opnår du alle smagsindtryk. Hvilke smagssanserne bliver aktiveret - er den sød, bitter eller sur?