Syndig chokoladetærte med krydret karamel

Den dekadente tærte har en rig smag af mørk chokolade og karamel med julede nuancer.

tærte chokoladetærte dessert mørk chokolade karamel jul
© Ulf Svane

Chokoladetærte med krydret karamel

Til en tærte à ca. 26 cm i diameter

Det skal du bruge:

Tærtedej

  • 140 g smør, tempereret
  • 60 g flormelis
  • 25 g mandelmel
  • 1 æg
  • 2 knvsp. fint salt
  • Kornene af ½ stang vanilje
  • 200 g hvedemel

Krydret karamel

  • 75 g flormelis
  • 40 g piskefløde
  • 1 spsk glukose
  • 50 g smør
  • ¼ tsk stødt kanel
  • ½-1 tsk ’de fire krydderier’ (lige blanding af sort peber, nelliker, muskatnød og tørret ingefær)
  • 1 æg, delt i blomme og hvide
  • 30 g sukker, delt i to lige store mængder

Chokoladeganache

  • 200 g mørk chokolade, min. 60% kakao
  • 200 g piskefløde
  • 1 spsk glukosesirup
  • 25 g smør

Sådan gør du:

Tærtedej

  1. Kom smør, flormelis, mandelmel, æg, salt og vaniljekorn i en røreskål, og rør det sammen – brug hænderne
  2. Sigt melet i, når den første blanding er ensartet
  3. Bland ingredienserne hurtigt, men grundigt, sammen
  4. Rul dejen ud i 2,5 mm’s tykkelse mellem to stykker bagepapir
  5. Læg dejen på en lille plade eller bakke, sæt den i køleskab, og lad dejen hvile i minimum 1 time eller indtil den er fast
  6. Forvarm ovnen til 180ºC.
  7. Tag dejen ud af køleskabet og lad den temperere lidt
  8. Fjern det ene stykke bagepapir, læg det løst over igen
  9. Vend dejpladen om og løsn det andet stykke bagepapir
  10. Fór tærteformen med et stykke alufolie
  11. Fyld op med riskorn eller tørrede bønner
  12. Lad tærten bage ’blindt’ i 25 minutter
  13. Tag tærten ud af ovnen, fjern de tørrede bønner og alufolie
  14. Stil tærten tilbage i ovnen og skru derefter varmen ned til 160 grader og lad tærtebunden bage i ca. 15 minutter

Krydret karamel

  1. Lav en tør karamel af flormelis på en pande eller i en tykbundet gryde
  2. Lad sukkeret karamellisere til en lys karamel
  3. Varm piskefløde og glukose op i en lille kasserolle og bring det hele til kogepunktet
  4. Fjern derefter kasserollen. Hæld fløden over karamellen
  5. Tilsæt smør og krydderier og pisk det hele sammen
  6. Pisk en æggeblomme skummende med 15 g sukker
  7. Pisk æggehviden med den resterende mængde sukker
  8. Vend først den piskede æggeblomme i karamellen, vend derefter den piske æggehvide i
  9. Brug en gummidejskraber
  10. Kom karamelblandingen i tærteformen og lad tærten bage i yderligere 10 minutter eller indtil cremen lige er sat
  11. Lad tærten afkøle

Chokoladeganache

  1. Hak chokoladen fint og kom den i en skål
  2. Varm fløden op med glukose til kogepunktet
  3. Tag gryden fra varmen og hæld først en tredjedel af flødemængden over chokoladen
  4. Rør med en gummidejskraber for at lave en ganache
  5. Fortsæt med den næste mængde piskefløde, indtil al piskefløden er opbrugt
  6. Tilsæt smør og kør ganachen igennem med en stavblender for at findele den og undgå luftbobler
  7. Hæld ganachen over tærten og sørg for at dække karamelcremen
  8. Lad cremen sætte sig ved stuetemperatur