Mælkechokolade, crumble & kastanje

Med crumble, appelsinsirup og letpisket flødeskum.

© Anders Schønnemann

4 personer

Chokoladecreme
husblas 1 blad
mælkechokolade, 90 g, min. 40% kakao
sødmælk 13/4 dl
sukker 15 g
vanilje 1⁄2 stang flækket og kornene skrabet ud

• Udblød husblas i en skål med rigeligt koldt vand. Hak chokoladen fint, kom den i en skål, og smelt den over vandbad.
• Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Kom dem i en gryde med mælk og sukker, og kog op.
• Tilsæt den udblødte, knugede husblas, og lad den smelte.
• Hæld 1/3 af mælken i skålen med chokolade, og rør med en gummi- dejskraber. Tilsæt derefter den næste tredjedel, rør rundt, og til sidst resten af mælken.
• Brug en stavblender for at forfine blandingen. Vær omhyggelig med ikke at få luftbobler. Blandingen skal være blank og tæt.
• Fordel i fire små glas, dæk med film, og stil i køleskab natten over.

Crumble
brun farin eller muscovado 50 g
mandelmel 50 g
mel50g
kanel 1 knsp. stødt
smør 50 g

• Bland alle ingredienser sammen
i en skål, og saml til en ensartet dej. • Kom dejen i en beholder, og lad den hvile i min. 1 time.
• Forvarm ovnen til 165°.
• Beklæd en bageplade med bagepapir, og brug så fingrene til at nulre små stykker dej ned på bagepapiret. Det gør ikke noget, at stykkerne har forskellig størrelse.
• Bag dejen midt i ovnen i ca. 14 min, eller indtil de små stykker er gyldne. Hvis du synes, at stykkerne bager for meget sammen, så kan du undervejs tage pladen ud og hakke forsigtigt med en bredbladet kniv.
• Afkøl på en rist, og opbevar crumblen i en tætsluttende beholder.

Kastanjecreme
kastanjecreme 125 g, fx Crème de marrons fra Clément Faugier
blødt smør 80 g
lidt mørk
rom efter behag

• Rør kastanjecreme, blødt smør og rom sammen til en ensartet blanding.
• Kom cremen i en engangssprøjte- pose med en lille tylle (3 mm).
• Opbevar cremen køligt.

Appelsinsirup
rørsukker 100 g
vanilje 1⁄2 stang
appelsinsaft el. -juice 21⁄2 dl
appelsinlikør 2 spsk.

• Kom sukker i en kasserolle, og lad det smelte til en lys karamel. • Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Kom dem i karamellen.
• Tilsæt appelsinsaften lidt ad gangen, og kog nogle minutter, indtil alt sukkeret er smeltet, og lagen er tyknet en smule.
• Afkøl, og tilsæt appelsinlikør.
• Opbevar i tætsluttende beholder.

Pynt
Letpisket flødeskum eller skiver af tempereret mælkechokolade.

Anretning
• Dæk overfladen af chokolade- cremen med lidt crumble. Sprøjt en lille “bunke” kastanjecreme i hvert glas. Slut af med lidt appelsinsirup, letpisket flødeskum og evt. et stykke mælkechokolade på skrå.

Relaterede Artikler