© Andreas Mikkel Hansen

Is på kornkaffe og karamel med ristet korn

Is til dessert – og korn er temaet. Flødeisen får en lækker ristet smag af kornkaffen, mens rug, hvede og spelt giver knas til den sprøde karamel.

Kornkaffe er nok ikke den ingrediens, du har haft mest i brug i køkkenet, men dens ristede rug, byg og cikorie giver en overraskende og blød smag til isen – og der er ikke koffein i.

Kornkaffeis
sødmælk 6 dl
piskefløde 4 dl
kornkaffe 2 spsk., fx Urtekrams
æggeblommer 6 stk.
sukker 120 g

Karameliseret korn
sukker 50 g
smør 10 g
rug 20 g
hvede 20 g
spelt 20 g

Kom mælk, fløde og kornkaffe i en gryde, og kog op.

Kom æggeblommer og sukker i en skål, og pisk godt sammen.

Hæld med tynd stråle ca. 1 dl af den varme mælkeblanding ned i æggesnapsen, imens du pisker, inden du tilføjer 2 dl mere på samme vis.

Hæld nu skålens indhold tilbage i gryden, imens du pisker. Lad massen blive ca. 80° grader varm – den må ikke koge!

Hæld nu ismassen igennem en fin sigte, og lad den afkøle helt, inden du kører den på en ismaskine. Har du ikke sådan en, kan du sætte isen i fryseren og røre i den jævnligt.

Kom nu sukkeret til kornkaramellen på en pande, og lad den karamellisere. Tilsæt smør og korn, og rist dem gyldent brune heri.

Hæld karamelmassen op på bagepapir, og lad den afkøle helt, inden du bryder den i mindre stykker og serverer den til isen.

Stentøj af Aage Würtz.