©

Derfor spiser du æg og bacon sammen

Der er en videnskabelig forklaring på, hvorfor du foretrækker bacon til dine æg. Samme forklaring begrunder, hvorfor hvid chokolade og kaviar samt jordbær og balsamico eddike går hånd i hånd.

Uden at tænke over hvorfor, spiser de fleste af os med største glæde bacon til vores røræg om morgenen. Ligeledes snupper vi hellere end gerne et stykke chokolade til kaffen. Det er ikke tilfældigt. De to ingredienser deler nemlig den samme dominerende kemiske forbindelse.

Hypotesen om, at kemiske komponenter har indflydelse på, hvordan vi foretrækker at kombinere fødevarer, er ikke ny. Nu har smagsforsker, Sebastian Ahnert, fra Calvendish-laboratoriet i Cambrigde undersøgt fænomenet videnskabeligt. I den forbindelse har Ahnert udviklet en test, som viser, hvordan fødevarers kemiske sammensætning er enten ens eller forskellige, således man potentielt kan forudse hvilke ingredienser, der passer sammen.

Strawberry daiquiri er et videnskabeligt hit

Flere (måske) overraskende kombinationer af fødevarer, som passer perfekt sammen:

  • Jordbær og balsamico eddike
  • Kaffe og hvidløg
  • Tomat og basilikum
  • Banan og sød chili sovs
  • Bacon og ost
  • Alkohol og frugt
  • Vaniljeis, olivenolie og salt
  • Popcorn med sukker og mælk
  • Cola og rødvin
  • Hvid chokolade og kaviar
  • Flæsk og jasmin
  • Agurk og dild
  • Østers og passionsfrugt
  • Laks og lakrids
  • Banan og persille
  • Mandarin og timian

Interessant er det desuden, at vi i Vesten typisk foretrækker at kombinere ingredienser, som deler samme kemiske komponenter, mens det i det asiatiske køkken forholder det sig stik modsat.

(Kilde: videnskab.dk og molecularrecipes.com)