Annonce

Derfor skal du brygge din kaffe langsomt

© Bodum

God kaffe kan sagtens være simpel kaffe. Med denne bryggemetode kan du nyde en lækker, bæredygtig kop kaffe og forkæle dig selv med en velfortjent pause fra hverdagen.

Du har helt sikkert allerede hørt om begrebet ‘Slow Coffee’, som er en kæmpe tendens i øjeblikket, fordi den bæredygtige bryggemetode giver en smagfuld kop kaffe – og alt det kræver er en glaskande med stålfilter, vand og dine yndlings-kaffebønner.

Lad dig ikke skræmme af ordet ’slow’, for det behøver ikke tage lang tid at brygge dagens bedste kop kaffe. Kaffe på en Pour Over-kande er den helt enkle bryggemetode, hvor du blot med en glaskande med stålfilter udvinder bønnernes magi til en smagfuld kop kaffe.

Med guiden her kan du nemt komme godt i gang med at brygge dagens bedste kop kaffe på Pour Over.

Den stærkeste kaffe er faktisk ikke det lille shot espresso...

Det er filterkaffe eller kaffe brygget på pour over, der er stærkest. Når du hælder det næsten kogende vand over bønnerne, fjerner du nemlig mindre koffein end ved den brygningsproces, der bruges til espresso. Så tag dig god tid, når du brygger din kaffe. Så får du den rette smag og et godt skud koffein.

Guide:Bryg den perfekte kop kaffe med Pour Over
1

Bryg altid med friskkværnet kaffe for at få det bedste resultat. Til en Pour Over anbefaler Bodum at du maler kaffen fint og bruger 7 gram pr. kop.

2

Brug kun frisktappet vand fra hanen, og vent med at hælde vandet over bønnerne et halvt minut efter, at det har kogt. Start med at hælde en smule vand over, så der dannes en prop. Vent et øjeblik, og fortsæt så med at hælde vand over stille og roligt. Slow coffee tager tid at lave.

Tip: Spilkogende vand over kaffebønnerne er for meget af det gode. Så mister kaffen mange af sine smagsnuancer. Det optimale er en vandtemperatur på mellem 94 og 96 grader C. Så undgår du at kaffen bliver sur eller kedelig.
3

Når den rette mængde vand er hældt over, og al vandet er løbet igennem ståltragten, er kaffen klar til servering og du kan nyde en dejlig kop ‘slow coffee’.

Du kan nemt brygge bæredygtig kaffe

For alle kaffebryggere fra tidernes morgen og frem til i dag gælder det samme: Gode kaffebønner, en glaskande, et stålfilter og friskkogt vand. Det er alt, hvad der skal til for at brygge verdens bedste kop kaffe. Ingen papirfiltre eller kapsler - intet overflødigt. Det fintmaskede og rustfrie stålfilter i Bodums Pour Over kan bruges igen og igen. Derfor kan du vinke farvel til de traditionelle papirfiltre, der er ressourcekrævende og suger aroma og olie ud af kaffen. Med stålfiltret bliver alle de fine smagsstoffer bevaret.

Den mest populære måde at brygge kaffe på herhjemme er stadig på filterkaffemaskinen – men Pour Over vinder mere og mere frem både i vores hjem, på restauranter og kaffebarer.

Det er en interessant bryggemetode, fordi den på trods af sin enkelthed (eller måske netop derfor) giver en lækker aroma, som man ikke kan få frem på fx stempelkanden eller med kaffemaskinen. Pour Over giver et helt rent udtryk af kaffebønnen – det stiller naturligvis også krav til, at du brygger på en kvalitetsbønne.

Hvad smager kaffe egentlig af?

Som du kender det fra vinens verden, kan du også i din kaffe dufte og smage dig til mange nuancer. Mange af os bruger ord som bitter, mild, stærk eller rund til at beskrive vores kaffe –men måske kan du også smage aromaer som nødder, citrus, krydderier, frugter eller bær? Kaffesmagen dannes af de vandopløselige stoffer og olier i kaffen. Der findes mange hundrede stoffer i kaffen, der bidrager til smagen. Hvordan den færdige kop kaffe smager, afhænger både af, hvordan kaffetræet er dyrket, efterbehandlingen af kaffebærrene når de er høstet, ristningen af bønnerne, hvordan du maler dine bønner og til sidst (men ikke mindst) brygningen.

Make taste, not waste

Netop den gode kop kaffe har været gennemgående for danske Bodum siden begyndelsen i 1944, hvor Britta og Peter Bodum stiftede selskabet. For Bodum som for alle kaffebryggere fra tidernes morgen og frem til i dag gælder det samme: Gode kaffebønner, en glaskande, et stålfilter og friskkogt vand. Det er alt, hvad der skal til for at brygge verdens bedste kop kaffe. Ingen papirfiltre eller kapsler. Intet overflødigt.