© iStock

Sådan laver du de lækreste varme hveder til Store Bededag

Få opskriften på de bedste hveder til Store Bededag – de er et sikkert hit.

Varme hvedeknopper til Bededag

Store Bededag er snart over os, og det betyder selvfølgelig varme hveder. Vi har derfor fundet en lækker opskrift frem på de velsmagende brød samt et par små facts om, hvorfor vi egentlig spiser hveder på Bededagen, som i år falder fredag d. 17. maj.

Derfor spiser vi hveder

I 1686 samlede biskop Hans Bagger alle hele og halve helligdage, hvor man skulle bede, til én helligdag: Store Bededag.

På Bededagen skulle der selvfølgelig bedes, så man måtte hverken handle, arbejde, rejse, lege eller noget som helst andet end at bede.

Derfor kunne bagerne heller ikke arbejde og bage brød, så derfor opfandt man hvedeknopper, som de bagte masser af dagen inden og solgte dem, så folket kunne nyde en varm hvedeknop på Store Bededag.

© iStock

Opskrift på varme hveder

Cirka 15 stk.

Det skal du bruge:

  • 400 g hvedemel (omkring 6,5 dl)
  • 100 g sigtemel (omkring 2 dl)
  • 100 g koldt smør
  • 50 g gær
  • 2 dl lunken mælk
  • 1 spiseske sukker
  • 1/2 teske groft salt
  • 2 sammenpiskede æg (medium)
  • Æg til pensling

Bagetid: Ca. 15 min. ved 200°

Sådan gør du

  1. Bland hvedemel og sigtemel sammen.
  2. Skær smørret i små stykker, og smuldr det ned i melblandingen.
  3. Tilsæt sukker og salt. Lun mælken, til den er lillefingervarm, og rør gæren ud i den lune mælk.
  4. Tilsæt mælk og æg til melblandingen, og rør dejen godt sammen.
  5. Dæk herefter skålen til med et låg eller et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i cirka 45 minutter.
  6. Hæld dejen ud på en meldrysset bordplade, og ælt den grundigt.
  7. Del dejen op i 15 stykker, og tril dem til boller.
  8. Læg dem tæt sammen i et ovnfast fad eller en smurt bradepande, og lad dem igen hæve under et fugtigt viskestykke i cirka 30 minutter.
  9. Pensl bollerne med æg, og bag dem midt i ovnen i cirka 15 minutter ved 200 grader.
  10. Servér lune og eventuelt sprødristede.

Kilder: DR, Idényt