“Vurderingsmæssigt står man lidt på bar bund ved en halv giraf, i modsætning til en vase eller et stel”

Selv den garvede vurderingsekspert Mathilde Rude bliver udfordret i TV2s nye program Hvem byder bedst, hvor danskere præsenterer alverdens ting fra gemmerne for panelet.

Hvem byder bedst

– Vurderingsmæssigt står man lidt på bar bund ved en halv giraf, i modsætning til en vase eller et stel.

Det er blot én af de udfordringer, som køberne møder i Hvem byder bedst, som har premiere på TV2 Fri d. 24. marts.

Gennem programmet får helt almindelige danskere chancen for at præsentere sine værdifulde skatte, arvestykker eller skæve fund for 5 købere. Køberne er alle enten professionelle opkøbere eller private samlere, der alle brænder for at gøre et godt køb eller se på danskernes finurlige skatte.

Vi har talt med Mathilde Rude, som er aktuel i programmet:

– Jeg samler selv på alt muligt, lige fra murano, sjove kitchede glas, og i det hele taget fjollede figurer, der er så grimme, at de er skønne. Jeg har lidt en hang til kitch.

Men det er ikke hendes loppejagt efter kitchede fund, der gør Mathilde til en værdig køber i Hvem byder bedst: Med mange års erfaring som vurderingssagkyndig, har hun en skarp viden, som hun benytter sig af i programmet, men også i hendes arbejde som journalist, hvor hun blandt andet skriver for BO BEDRE og Antik & Auktion.

// Mathilde Rude, anden fra venstre, under optagelserne til Hvem byder bedst..

© Anders Brohus

Men så boomede loppe-bølgen

Da der, på det tidspunkt, ikke var så mange i feltet, blev Mathilde og hendes kollegaer ofte kontaktet af både journalister og tv-selskaber, som var interesserede i deres tips og historier. Dette resulterede i programmet Loppe Deluxe på TV2, hvor Mathilde også har medvirket:

I programmet dyster en stribe af Danmarks mest ihærdige tingfindere i at finde gode loppefund for 4.000 kroner på markeder både herhjemme og i udlandet. Loppefund, som efterfølgende skal sælges videre med størst mulig fortjeneste. Holdet med den største fortjeneste vinder.

– Under optagelserne kom vi rundt på loppemarkeder i hele landet. Her fik vi virkelig øjnene op for, hvad danskerne samler på. Nogle mennesker samler virkelig på nogle corny ting, fortæller Mathilde grinende.

Men det skulle vise sig, at Hvem byder bedst bød på nogle endnu mere uforudsigelige oplevelser:

– En af de skøreste oplevelser fra optagelserne var at se nogle af de ting, vi skulle byde på: For eksempel en halv, udstoppet giraf fra zoologisk have i Aalborg, som en mand havde fået af Zoo, hvorefter den i årevis havde pyntet i hans stue. Vurderingsmæssigt står man lidt på bar bund ved sådan en halv giraf, i modsætning til en vase eller et stel.

Hvad Mathilde og de andre købere ellers bliver præsenteret for i løbet af optagelserne, kan du se i Hvem byder bedst fra d. 24. marts.

Her ses nogle af køberne. Fra venstre: Mathilde Rude, Rikke Fog, Thomas Bjuring, Mads Holst og Rasmus Warnke Nørregaard.

© Anders Brohus

Indholdsoversigt

  Mathilde Rudes bedste tips til dig, som går på loppemarkeder

  1. Er du ude efter det gode fund? Så skal du møde op tidligt, når sælgerne pakker deres ting ud.
  2. Er du ude efter en god pris? Bliv til sent på dagen, hvor sælgerne pakker sammen. Ikke alle gider at have deres ting med hjem igen, så her er der mulighed for en god handel.
  3. Mærk efter, om det er noget du gider at bo med. Du skal ikke køb noget, bare fordi det er billigt.
  4. Begynd en samling - det gør jagten sjovere!

  4 tips til dig, der (måske) har guld på loftet

  1. Få altid dine ting vurderet.
  2. Ved både Lauritz.com og Bruun Rasmussen kan du uforpligtende få dine ting vurderet.
  3. Kig altid under dit potentielle guld. Er der en signatur? Eller måske et stempel fra en møbelfabrik? Så kan du selv researche dit fund.
  4. Ikke alt dansk design er i høj kurs herhjemme - prøv udenlandske køb-og-salg grupper eller genbrugssider. Eksempelvis 1stdibs eller Sotheby's.