© iStock og Den danske Filmskat

Etikette for turister: Lær lidt pænere manerer før rejsen sydpå

Vi danskere er ikke verdens mest belevne folkefærd, og ind i mellem slækker vi for kraftigt på manererne som sommerturister i Sydeuropa. Ferien bliver sjovere, hvis vi strammer op.

Det er sjældent med vilje, at vi opfører os klodset som turister ...

Bare fordi man betaler for at holde ferie i et andet land, behøver man ikke insistere på at medbringe hele sin danske opdragelse - eller mangel på samme.

Når vi danskere er sommerturister i Sydeuropa, kommer vi ofte til at opføre os klodset eller - i værste fald - fornærmende overfor de lokale.
Det er sjældent med vilje. Vi er et afslappet folkefærd, som afskaffede revselsesretten for 35 år siden og har global copyright på begrebet 'hygge'.

Men den meget tilbagelænede stil i campingstole og sokker i sandaler kolliderer ind i mellem med sydlandske traditioner, og nogle af os har samtidig en stædig tendens til at fastholde danske hverdagsmønstre, selv når vi sidder på en spansk restaurant i 25 graders varme.

Her er et par guidelines til mere etikette i sommerferien.

10 vigtige huskeregler for danskere på ferie sydpå

  1. Vi skal blive bedre til at spise aftensmad tidligst kl. 21 og helst ikke før kl. 22. Danskere har tradition for at indtage dagens store måltid omkring kl. 18, men i sydlandske restauranter kigger de forvirret på dig, hvis du vælter ind ad døren på det tidspunkt. (Nogle af dem vil kigge op fra deres velfortjente frokost!), og der vil være tomt og blottet for atmosfære i restauranten. Det skyldes klimaet. Sydlændinge holder siesta midt på dagen og spiser tidligst frokost ved 14-15 tiden.

  2. Sæt dig ind i de lokale skikke omkring drikkepenge, inden du tager afsted. Drikkepenge er en stor del af sydlændinges løn, og det er ikke for sjovt, at man fx i Italien skal påregne 20 procent oveni.

  3. Vi skal blive bedre til at acceptere, at tapas i Spanien godt kan være et måltid. Bare fordi det er små retter, bliver man mæt, hvis der er nok af dem (og hvis der er rødvin til).
    Husk også, at pasta er en forret og ikke en hovedret i Italien. Det skaber irritation, hvis du begynder at rette på deres menukort, som er oparbejdet gennem generationer af kulinarisk kunst.

  4. Vi skal lære, at en kop kaffe sydpå altid er mindre end derhjemme, og det er ikke kun, fordi de kyler små espressoer ned hele tiden. Skal man have en RIGTIG kop kaffe, hedder det en Longo eller en Americano.

"Hvordan ville du selv have det med gæster, der kom anstigende halvnøgne?"

  1. Vi skal huske at bede om is i bægre og ikke i vafler (eller hvad det er, de bilder sig ind at kalde de der oblat-lignende foldeting omkring isen). Danskere er bedre til at lave vafler, sydlændinge er bedre til is. Punktum.

  2. Vi skal lære at drikke kold rødvin med lemonsodavand i. Det lyder blasfemisk, men en "Tinto de verano" smager fantastisk! Desuden vil det altid (læs altid) klæde os danskere at fortynde alkohol, når vi er på sommerferie. Efter en varm dag ved poolen eller på stranden kan man ikke tåle baljer af stærk spiritus.

  3. Vi skal lære IKKE at give efter for trangen til at joine flamengo-danseren eller fardo-sangeren på scenen. Den iltre flamengo og den vemodige fardo er ikke for os nordboere. Disse discipliner kræver indlevelse, klasse og latinsk temperament. Det er muligt, at du går til salsa og korsang hjemme på Amager, men det er akavet og fuldstændigt uden for nummer at blande sig i kulturelle traditioner med flere hundrede års historie bag sig.

  4. Vi skal lære, at når spanierne siger "Hola, como está?" (hej, hvordan går det?), betyder det - ligesom med amerikanerne i øvrigt - ikke, at de vil høre om dine hofteproblemer eller airconditionanlægget, som går amok på hotelværelset. Så betyder det bare hej. Og et "Muy bién, gracias. Y tú?" er rigeligt svar.

  1. Lær reglerne om ordentlig påklædning de steder, du besøger. Selvom restauranterne lever af turister, betyder det ikke, at de nødvendigvis synes din bikini eller undertrøje er 'nok' til deres etablissement. Hvordan ville du selv have det med gæster, der kom anstigende halvnøgne og med sand alle mulige og umulige steder?
    Når det kommer til kirker og museer, er reglerne som regel ret skrappe. Respektér dem, for - igen - du går heller ikke til julegudstjeneste eller konfirmation i badedragt.

  2. Trafikken er mildt sagt anderledes sydpå, og hvis du lejer en bil, er der visse ting, du skal være opmærksom på: Hvis du tøver, om det så er et splitsekund, så kører de først. Uanset om du er på gåben eller i bil, så bare go go go. De skal nok holde tilbage, men det der med streger og rødt og regler, de er mest for os nordboere, der går op i den slags.
    Du er nødt til - om ikke andet - så at foregive et mere fleksibelt temperament i trafikken. Og du må godt råbe lidt op - MEN endelig, ENDELIG, ikke give nogen den famøse finger. Især ikke i Italien, hvor det nærmest svarer til at skrige 'Jeg dræber dig'. Husk det, eller deal med mafiaen.