Ikonisk drink fejrer 70-års jubilæum

Det er nok de færreste, der kender historien om den populære kaffedrik. Læs med her.

Irish Coffee

Hvert år hyldes den karakteristiske irske kaffedrink af whisky-elskere verden over, og i år kan den populære drik fejre 70-års jubilæum. Historien er både dramatisk og hjertevarm, og i dag valfarter entusiaster af den populære drink til caféen Buena Vista i San Fransisco, hvor opskriften blev grundlagt.

Sådan fik den sit navn

Det er nok de færreste, der kender historien om den populære kaffedrik. Historien går helt tilbage til vinteren 1943, hvor et fly måtte lande på vandet tæt ved Foynes Lufthavn i Irland, hvorefter flypassagererne forfrosne blev sejlet til lufthavnen i små, åbne joller. Ved ankomsten fik de i restaurantens lufthavn serveret en kaffe tilsat whisky til at varme sig på. Da en passager takkede kokken for den vidunderlige kaffe og spurgte, om den var lavet på brasiliansk kaffe, udbrød kokken med et smil på læben: “Nej, det er irsk kaffe!”

En populær turistattraktion i San Francisco

Efter episoden blev den stærke, velsmagende kaffe lufthavnens faste velkomstdrink, hvilket journalisten Stan Delaplane Rineanna også fik at smage, da han besøgte den i 1952. Da han ved hjemkomsten til San Francisco fortalte sin ven, ejeren af Buena Vista Cafe, om den fantastiske drink, skabte de sammen opskriften til den originale Irish Coffee, som vi kender i dag – med Tullamore D.E.W. whiskey, kaffe, sukker og letpisket fløde. I dag serverer man stadig op imod 2000 glas Irish Coffee om dagen på Buena Vista Cafe – naturligvis baseret på den originale opskrift med Tullamore D.E.W.

LÆS OGSÅ

En populær favorit blandt danskerne

Irish Coffee er også en populær drink herhjemme, hvor vi med glæde nyder den varme drink, præcis som den blev serveret første gang. Danskerne har én favorit whisky, når de mikser en Irish Coffee, og det er Tullamore D.E.W. Det er den absolut mest populære whisky at blande i sin Irish Coffee, hvor hele 32,4 pct. vælger den originale udgave – præcis som dengang, hvor drinken opstod.

Senior Brand Manager hos Hans Just, Morten Barndoff Simonsen, udtaler om førstepladsen:

– Vi er utroligt stolte over, at en drink på 70 år stadig finder sin relevans, og at Tullamore D.E.W. endda indtager førstepladsen i den undersøgelse trods det store udvalg af whisky i dag. Jeg tror også, at mange med historien i baghovedet vil mærke historiens vingesus næste gang, de nyder en Irish Coffee.