Guide: Her er forårets kunstudstillinger

Vi har samlet vores bud på forårets aktuelle og kommende udstillinger, der bestemt er et besøg værd. Få overblikket her.

Dansk Arkitektur Center
© Rasmus Hjortshøj

Et kunstnerisk pusterum

Et kunstmuseum kan være det helt perfekte sted at besøge, hvis du søger et lille afbræk fra hverdagen og et roligt pusterum. Heldigvis rummer Danmark et stort antal kunstmuseer, hvor der ofte afholdes udstillinger med både internationale og danske kunstnere. Samtidig giver det også anledning til hyggeligt samvær med nogen, du holder af eller en afslappende oplevelse i dit eget selskab.

ARKEN Museum for Moderne Kunst.
© Torben Petersen

ARKEN Museum for Moderne Kunst

Forårets udstilling "Kvinder i opbrud" inviterer publikum til at gå på opdagelse i, hvordan kunstnere gennem de seneste 150 år har udfoldet og udfordret kønsroller, normer og identiteter i kunsten.

Udstillingen kan opleves fra den 5. februar til og med den 14. august 2022.

Læs mere her

Dansk Arkitektur Center
© Jesper Værn Jensen

Dansk Arkitektur Center inviterer på rumrejse

I udstillingen "A Space Saga" kan du opleve, hvordan vi ikke blot kan overleve, men også trives i rummet. Se et månehabitat indefra, lær mere om rumarkitektur eller besøg DAC Caféen og prøvesmag den pulvermad, som astronauter spiser.

Udstillingen kan opleves fra 12. februar til 4. september 2022.

Kirsten Schou Jørgensen
© Thomas Dahl Jepsen

Om mennesker, maskiner og materialitet

Kirsten Schou-Jørgensen eksponerer menneskets evne til sansning og refleksion i sin nyeste udstilling 'Med Grenen som Metafor', der kan opleves i Officinet på Bredgade i København. Oplev blandt andet dilemmaet når menneskets relation til hinanden påvirkes og ændres af teknologiske landvindinger.

Stadig flere opgaver og gøremål i vores hverdag erstattes af maskinelle og digitale løsninger. En udvikling, der viser sig
nyttig i mange sammenhænge. Vi ser også teknologier, erstatte vores interageren, vores fysiske aktivitet, materialiteten og
sansningen med en øget grad af standardisering til følge. Med værkerne ønsker Kirsten Schou-Jørgensen at pege på os
selv som unikke væsener i konstant samspil og afhængighed af hinanden.

Udstillingsperiode: Den 4. februar til og med den 27. februar 2022.

Læs mere her

© Louisiana

Stærke farver og kontraster på Louisiana

Oplev udstillingen med den fransk-russiske kunstner, der eksperimenterer med sprudlende farver, grafiske mønstre og nytænkende tøj. Denne udstilling af Sonia Delaunay demonstrerer kunstnerens kreationer fra 1910’erne og frem til 1970’erne.

Udstillingen kan opleves fra den 12. februar til og med den 12. juni 2022.

Læs mere om udstillingen her

Levitation på Aros
© Anders Sune Berg

På meditativ rejse med ARoS

Levitation. Compassion. Transcendence
Udstillingen "Levitation. Compassion. Transcendence" af Viera Collaro demonstrerer menneskets rolle i verden, delt op i tre åndelige stadier. Udstillingen byder blandt andet på en helt ny værkinstallation, som består af RGB-lys i forskellige farver samt af hvidt stof i flere baner, der tilsammen danner en oplyst og farverig labyrint.

Udstillingsperioden er fra den 12. februar til den 6. juni 2022.

Digital Descending
Derudover præsenterer den unge Shanghaibaserede multimediekunstner Lu Yang en større udstilling med titlen "Digital Descending" på ARoS. Her møder vi et blinkende univers af lyde, skærme, videoer og computerspil i et sanseligt og overgearet digitalt univers. Publikum bevæger sig igennem Lu Yangs virtuelle parallelverden beboet af asiatiske guder og dæmoner, helte, krigere og cyborgs inspireret af universer kendt fra gaming, manga og østlige religioner.

Udstillingen kan opleves til og med den 24. april 2022.

LÆS OGSÅ

Haegue Yang, The Intermediate.® Tinted Multi-Tentacled Serpent, 2017, del af Umbra Creatures by Rockhole, 2017-2018.
© Haegue Yang

Sanselige og tankevækkende værker på SMK

Forårets hovedudstilling på Statens Museum for Kunst er skabt af den anerkendte sydkoreanske kunstner, Haegyes Yang. Udstillingen "Double Soul" åbner op for et forunderligt univers, der præsenterer Yangs originale og mangefacetterede værker. Herunder en 16 meter høj roterende silo af persienner, tørrestativer fyldt med lysende, elektriske pærer og skulpturelle væsner dækket af bjælder.

Udstillingen kan opleves fra den 15. marts til og med den 31. juli 2022.

Læs mere om Double Soul her

Ny Carlsberg Glyptotek.
© Ana Cecilia Gonzalez / Ny Carlsberg Glyptotek

Suzanne Valadon - model, maler, rebel

Glyptotekets særudstilling "Suzanne Valadon - model, maler, rebel" præsenterer kunstneren, der udfordrede sin sociale skæbne og banede nye veje for kunsten med kompromisløse portrætter. Valadons udstilling bringer en række temaer og spørgsmål på banen, som stadig vækker nysgerrighed og skaber debat den dag i dag. Herunder emner som kvindeligt begær, konflikter i ægteskab og moderskab samt en kvindes oplevelse af sin egen krop.

Særudstillingen kan besøges fra den 24. februar til den 31. juli 2022.

Læs mere om særudstillingen her

Trapholt
© Stjernegaard

Kunstudstilling om coronahverdagen

Erik A. Frandsens helt nye udstilling "Giottos Metode" er blevet skabt i løbet af corona-pandemien, der bærer præg af frygt, håb og optimisme. Hans værker udtrykker coronahverdagen, hvor livets forgrund, mellemgrund og baggrund synes at forsvinde og efterlader både malerier og mennesker i en klaustrofobisk tilstand.

Værkerne kan opleves på Trapholt Museum fra den 10. februar til den 20. november 2022.

Læs mere her

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
© Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Gernes x Kirkeby

Oplev to centrale skikkelser i dansk kunsthistorie, Poul Gernes og Per Kirkeby, skabe en eksplosion af mangeartede eksperimenter. De to kunstnere satte et markant aftryk på den moderne kunst efter 1960 og repræsenterer i dag den nye kunst i en opbrudstid.

Gernes x Kirkeby kan opleves fra den 11. februar til den 18. september 2022 på Kunsten i Aalborg.

Cisternerne
© Johan Rosenmunthe

Rejse til en magisk parallelverden

Kom med ned under jorden og besøg et drømmeagtigt landskab, når kunstneren Chiharu Shiota indtager Cisternernes mørke søjlegange med udstillingen "Multiple Realities". Oplev blandt andet roterende kjoler, spejlinger og labyrintiske garnstrukturer.

Udstillingsperiode: Den 13. marts til den 30. november 2022.

Læs mere om udstillingen her

UNG SOM BLY, Sophia Kalkau & Ursula Andkjær Olsen
© Anders Sune Berg

Ung som bly på Rønnebæksholm

Billedkunstneren Sophia Kalkau har i samarbejde med digteren Ursula Andkjær Olsen skabt en helstøbt udstilling med den poetiske titel "Ung som bly", som kan opleves på Rønnebæksholm.

Udstillingsperioden er til og med den. 27. februar 2022.

Læs mere her

Paul Gauguin, Bonjour, Monsieur Gauguin, 1889. Olie på lærred, 99,5 x 74 cm. National Gallery Prague.
© National Gallery Prague 2021

Gauguin og hans venner på Ordrupgaard

Udstillingen "Gauguin og hans venner" kan ses på Ordrupgaard fra den 26. januar til den 1. marts 2022. Her vises værker af Paul Gauguin og den kreds af yngre kunstnere, der brød frem med et nyt symbolistisk maleri i slutningen af det 19. århundrede. Gauguin hentede i årene, før han flyttede til Tahiti, inspiration til at udvikle et nyt symbolistisk maleri. Det skete under ophold i landsbyerne Pont-Aven og Le Pouldu i Bretagne.

Læs mere om udstillingen her

Ditte Ejlerskov - The Cult of Oxytocin
© Jan Søndergaard

Soloudstilling i Nikolaj Kunsthal

Nikolaj Kunsthal blænder op for soloudstillingen "The Cult of Oxytocin" med billedkunstneren Ditte Ejlerskov. Udstillingen løber fra den 12. februar til den 18. april 2022. Hendes meditative totalinstallation zoomer ind på kunstens rensende egenskaber, farvernes healende kraft og den evige kamp mellem oxytocin (populært: kærlighedshormonet) og adrenalin (populært: stresshormonet). Der indgår 3-d-printede skulpturer og malerier.

Læs mere her

Henrik Saxgreen, Mors Sunset
© Henrik Saxgreen / HEART Herning Museum of Contemporart Art

Vestkyst - Henrik Saxgren

Fotografen Henrik Saxgren (f. 1953) begyndte sit virke med nogle dramatiske og intense journalistiske reportager fra nogle af verdens smertepunkter. Men i de senere år har han dyrket naturmotiver, som præges af en langsomhed og uudgrundelighed. Hans nye udstilling Vestkyst kan ses på HEART Herning Museum of Contemporary Art fra den 29. januar til med den 18. september 2022.

Læs mere om udstillingen her

LÆS OGSÅ