En tur tilbage til istiden eller gennem verdens største labyrint? Vi har udvalgt 5 skønne naturoplevelser på Samsø

Den lille ø i Kattegat midt imellem Sjælland og Jylland er kendt for sine udsøgte kartofler, men hvad mon øen ellers har at byde på?

Nordby Bakker Samsø
© VisitSamsø

1. Unikt bakkelandskab

I den nordlige del af Samsø finder du et af Danmarks mest spektakulære landskaber. Området der går under navnet Nordby Bakker, strækker næsten seks kilometer langs vestkysten fra Asmindør Hage i syd til øens nordligste punkt, Issehoved. Det store bakkeområde er præget af helt enestående natur, der har sit udspring helt tilbage fra istiden.

En gåtur i de fredede Nordby Bakker tager dig med på en tidsrejse gennem kløfter, dale og bakker, der vidner om hele tre isoverskridelser. Og får du bevæget dig op på høje bakker, er der fantastisk udsigt til store dele Samsø og ud over Kattegat.

Bliv klogere på Nordby Bakkers vilde tilbliven og planlæg, hvilke bakker du skal op på her.

Issehoved Samsø
© VisitSamsø

2. På toppen af Samsø

Klarer du den hele vejen igennem alle bakkerne i Nordby, kommer du til Issehoved, som er Samsøs nordspids. Stedet sammenlignes ofte med Grenen i Skagen, da sandodden i Issehoved kan skifte form og retning alt efter vind og strøm - ligesom Grenen.

Mens du er toppen af Samsø kan du med fordel køle ned med i en tur i bølgen blå eller blot lade dig betage af den gode udsigt, som i klart vejr rækker helt til blandt andet Århus og Sletterhage Fyr 12 kilometer væk.

Stavns Fjord
© VisitSamsø

3. Overgangen mellem nord og syd

Stavns Fjord i den midterste del af Samsø markerer overgangen mellem nord og syd på øen. Fjorden er atypisk med sin runde form og de mange holme gør området helt særligt. Så særligt, at stedet er naturfredet.

Hvis man vil have den fulde oplevelse af fjorden, er en sejltur i en mindre jolle eller en kajak oplagt. Ellers kan man sagtens opleve flere af holmene til fods - så længe der er lavvande i hvert fald.

Et flot udflugtsmål, hvis man kommer gående, er Besser Rev. Revet er Danmarks længste tørre stenrev og en stor del af året yngleplads for en masse fredede fuglearter. Besøger du du øen i foråret eller den tidlige sommer, uden for yngletiden, er der mulighed for at gå helt til spidsen af revet, hvor man resten af tiden må nøjes med kun at gå et lille stykke ud.

I fjorden er der gode muligheder for fiskeri, hvor man blandt andet kan fange hornfisk, fjordrejer og fjordskrubber.

Langør Havn Samsø
© VisitSamsø

Lidt længere inde i fjorden, ligger den gamle Langør Lystbådehavn, helt ude på en spids. Havnen har tidligere været aktiv som Samsøs eneste havn, men i dag er stedet en rolig lille udkant på øen.

Langør er stedet, hvis du ønsker at tage det helt stille og roligt i flotte omgivelser.

Samsølabyrinten
© Samsølabyrinten

4. Find vej i verdens største labyrint

Verdens største labyrint finder du efter sigende på Samsø, og hvis du er alligevel er på vej mod Issehoved, kan du overveje en tur i labyrinten, da den er placeret kort inden det nordligste punkt.

Labyrinten har et stisystem omkring 5,5 kilometer og alt efter, hvor langt man ønsker at gå i labyrinten, kan man vælge mellem de syv forskellige mål, der er. For at finde disse mål, skal man bruge en stifinder, som er en quiz med en række spørgsmål, man skal svare rigtigt på for finde frem til målene.

Hvis du er nervøs for, om du nogensinde finder ud af den store labyrint, findes stifinderne heldigvis i varierende sværhedsgrad.

Turen gennem labyrinten er dog ikke kun en hjernevrider, for naturen er også en oplevelse i sig selv med over 20 forskellige slags træer og buske og mulighed for at se dyr som harer eller ræve.

Brattingsborg
© Brattingsborg Gods

5. Brattingsborg Gods

På sydspidsen af Samsø ligger Brattingsborg Gods og den dertilhørende skov. En tur gennem den store skov er perfekt, hvis du trænger til en dag i skyggen og gerne vil opleve stedets rige dyreliv, der boltrer sig i de mange løvtræer, enge, moser og søer.

Både godset og skoven er privatejet, men offentlig færdsel i skoven er tilladt fra kl. 6 om morgenen til solnedgang.

Du kan finde mere information om godset fra 1200-tallet og den omkransende skov her.