Om Copenhagen Light Festival
I februarmåned lyses den indre by i København op af en række ekstraordinære lysværker, som er en del af Copenhagen Light Festival. Formålet med den særlige festival er at fremhæve de mange forskellige områder, som København gemmer på såsom parker, torve, facader og hemmelige steder.
De unikke lysinstallationer er skabt af både etablerede og kommende kunstnere, og du vil blive overrasket over, hvordan lyskunsten er med til at fremhæve bybilledet i vintermørket ved at oplyse omgivelserne og eksperimentere med både farver og bevægelse.
Copenhagen Light Festival startede d. 5. februar og slutter d. 27. februar.
The ice is melting at the pøules
Den historiske bygning, Harsdorffs Hus, som tidligere husede det danske udenrigsministerium, lyses op af et særligt kunstværk, som i dets udformning og med dets navn henviser til den tidligere udenrigsminister i Danmark, Villy Søvndal, som i 2009 proklamerede “The ice is melting at the Pøules.” Den uheldige udtale endte desværre med at overskygge selve budskabet.
Hvor:
Harsdorffs Hus, Kongens Nytorv 5, 1050 København K
In search of rescuing light
På indermuren i Københavns kanal ved Højbro Plads finder man denne lysinstallation, som består af en cirka 3 minutter lang videoprojektering.
Værket skildrer den livsfarlige rejse over det centrale Middelhav, som nogle mennesker føler sig nødsaget til at tage i et desperat håb om at finde beskyttelse fra krig og konflikt.
Læger uden Grænser, som står bag værket, vil gerne sætte fokus på den håbløse virkelighed, som mange tusinde mennesker står i, når der ikke er nogen, der vil eller kan sikre dem en sikker passage over havet.
Hvor:
Ved Stranden 19, 1061 København K
The grass is always greener…
Sociale medier og forbrugssamfundet har givet næring til menneskets måde at sammenligne, stræbe og misunde andre i vores tid, og netop det sætter denne kunstinstallation fokus på.
Lille Langebro lyses op i smukke farver og symboliserer med sin forbindelse mellem København K og Christianshavn en vej til naboens grønne græs.
Kunstværket inviterer festivalsgæsterne til at undersøge, om græsset nu også er grønnere på den anden side. Træd ud på broen. Se dig omkring… Måske er græsset faktisk aller grønnest lige der, hvor du er.
Hvor:
Lille Langebro, Vester Voldgade, 1411 København K
Nuets portal
Dette værk undersøger kontraster og grænseflader. Grænsen mellem fortid og fremtid, lys og mørke samt stilhed og larm.
I disse grænselande ligger nuet, skumringen og musikken, og det illustrerer kunstværket i en smuk kombination mellem lys, lyd og ikke mindst røg, som på harmonisk vis lader værket og publikum smelte sammen med havneområdet.
Hvor:
Islands Brygge 10, 2300 København S
L’etoile
Dette iøjnefaldende værk er et forsøg på at genskabe den lysende plet på nattehimlen, som mennesket har observeret i årtusinder, nemlig stjernen.
Vi mennesker har altid været fascineret af stjernerne, som har inspireret til alt fra science-fiction og religion til clairvoyance og astrologi. Uanset din fortolkning er denne lysinstallation en hyldest til stjernerne, som har formet en diskret kulisse til vores verden, siden mennesket for første gang så undrende op på nattehimlen.
Hvor:
Ved Kgs. Nytorv 4, 1050 København K
Corona - Black hole sun
Dette værk genskaber den genkendelige corona, der opstår ved en solformørkelse. Den sjældne oplevelse af, at den livgivende sol står som en sort silhuet med en skarp og vibrerende ring af lysstråler omkring sig.
En på én gang dyster følelse af, at hele vores eksistensgrundlag er sat ud af spil for en stund, men også en sjælden og fantastisk oplevelse, der varsler lysets genkomst.
Det, der gør dette værk helt særligt, er, at det har til hensigt at tilbageerobre navnet Corona og forankre det i solens optimisme frem for den tunge afsavn, som navnet i disse tider forbindes med. Med værket vil kunstneren skabe håb og tro på, at den lyse tid vender tilbage.
Hvor:
Facaden på Nordatlantens Brygge, Strandgade 91, 1401
Pressure
De lysende kruseduller i dette værk skal sammen med piskende lysglimt og skiftende farver signalere en stemning af en digital, stresset krusedulle.
Værket består af en 300 meter lang LED-slange, som er viklet ind i “Knasten” konstruktionen på kajen ud for Havnegade 14 - en nøje udtænkt placering der sikrer, at alle, som kommer over Knippelsbro og passerer Christians Brygge, vil opleve lysværket.
Hvor:
Knasten, Havnegade 14, ved Christian IV’s bro, 1058
Trick of the tail
Denne lysinstallation skal minde os om de fantastiske historier af liv, vi ikke selv kan leve. Værket består af animerede former, der afspejler bevægelsen af en hale, som i dens form minder om den, vi kender fra Den Lille Havfrue på Langelinje.
Undervandsinstallationen visualiserer bevægelsen af en havfruehale, der svømmer væk fra det jordiske liv og forsvinder ned i havets dyb.
Hvor:
I vandet mellem Skuespilhuset og Nyhavn, 1252 København K