Mulled cider med egen krydderiblanding, lyse rosiner og rom
Til 4-6 personer
Lav din egen krydderiblanding, og brug den til en mulled cider med hvidvin og rom. Krydret vin smager fantastisk, hvis man som jeg er vild med krydderier, og drikken luner dejligt på en kold vinterdag. Krydderiblandingen kan også bruges til en klassisk rødvinsgløgg, hvis du er mere til det.
Det skal du bruge:
Krydderiblanding
- 2 kanelstænger
- 3 kardemommefrø
- 2 stjerneanis
- 4 hele allehånde
- 10 nelliker
Mulled cider
- 1 pose krydderiblanding
- 1⁄2 liter æblecider
- 50 g lyse rosiner
- 1 dl rom eller calvados
- 1 flaske hvidvin
- 50 g smuttede mandler
- 1-2 æbler i tynde skiver
Sådan gør du:
- Kom alle krydderierne i en lille tepose, og bind en kødsnor omkring.
- Kom krydderiposen og æblecider i en gryde, og varm op til lige under kogepunktet.
- Tag gryden af varmen, læg låg på, og lad det stå til næste dag.
- Kom rosinerne i en skål, og hæld rom over. Lad det trække ca. 1 time.
- Tag krydderierne op af gryden, tilsæt nu rosiner i rom, hvidvin og smuttede mandler, og varm op til lige under kogepunktet.
- Skær æblet i skiver, og fordel i glas, hæld vinen over, og nyd den, mens den endnu er varm.
Tips
Kanelstænger er bark fra kaneltræet, som rulles sammen til stænger. Stængerne har en utrolig delikat smag og er lækre i simreretter, krydrede drikke og bagværk med fx chokolade og frugt.
Den smukke stjerneanis er genial julepynt. Den minder lidt om fennikel og lakrids i smagen. Hele stjerneanis bruges ofte i gryderetter, supper og varme drikke, og ud over at være en fremtrædende ingrediens i five spice er den et virkelig lækkert krydderi i julens bagværk.
Kardemomme har en skøn smag med noter af citrus og eukalyptus. Hvis du vil have din kardemomme til at bevare sin friske smag længe, så køb hele kardemommefrø, og stød dem i en morter, når de skal bruges.
Allehånde plukkes umoden og tørres for at skabe den krydrede, varierede smag. Den er et klassisk krydderi i hjemmelavet leverpostej og gryderetter, men smager også rigtig dejligt i krydrede vinterdrikke.
Nelliker er meget kraftige i smagen, og ofte er et par stykker tilstrækkeligt i en ret. Krydderiet bruges ofte i curryer og i indisk krydret te. Herhjemme forbinder vi ofte nellike med julen, hvor den ikke er til at komme udenom.