Tante Tannes jul

Karen Blixen holdt egentlig ikke meget af julen, men hun elskede at pynte op. I år lancerer firmaet Rosendahl en kollektion af julepynt i forfatterindens berømte navn.

© bobedre.dk

Julestemning:
Hør! Kirkeklokken ringer
Til hellig Julefest
Den altid deiligt klinger
Ved Jul dog allerbedst
Det er som naar man spiller
Paa gyldne Harpers Streng
Det er som Lærkens Triller
Ved Engens Blomsterseng
Det var som Engle sænked?
Sig over Jorden ned
Og Julegaver skænked?
Tro, Haab og Kjærlighed
Og medens Sneen falder paa
haarde frosne Jord
Saa klinger gjennem Kulden
De smukke gamle Ord.
KAREN BLIXEN, 1893.

Han har set og oplevet meget på Rungstedlund, nu 73-årige Tore Dinesen, Karen Blixens nevø. Men det er ved eftertanke ikke minderne fra julen, der fylder allermest i hukommelsen. For Karen Blixen var egentlig ikke specielt begejstret for julen. Hun var ikke konventionelt religiøs, hun troede mere på den åndelige verden end på kristendommen. Så julen havde ikke den store værdi for hende, faktisk kunne hun ikke rigtig acceptere den. Men hun fejrede den, for hun holdt jo meget af selskabelighed.

Og hun ville helst nyde højtiden uden for hjemmet, så hun holdt oftest jul hos sin søster Ellen Dahl på Sandbjerg ved Dybbøl eller hos venner på Wedellsborg og Gyldensteen. For en jul skulle trods alt være et sted med mange mennesker, masser af gaver og stor gåsesteg. Men på Rungstedlund var der alligevel altid pyntet op med juletræ og julebuketter. Træet stod altid i dagligstuen, altid en høj rødgran pyntet i hvidt og sølv. Med topstjerne, sølvkugler, hvide stjerner og sølvlametta samt hvide lys. Og det blev allerede pyntet i starten af december.

Karen Blixen var den næstældste af søkendeflokken på fem, tre piger og to drenge. Tore Dinesens far, Thomas, var oprindeligt uddannet ingeniør, men valgte at gå ind i den canadiske hær, og modtog i 1918 tapperhedsmedaljen Vicoriakorset ved fronten i Frankrig. Han havde et nært og kærligt forhold til søsteren, både i barndommen og senere i livet som voksen. Og det var ham, der tilskyndede til og anbefalede hende at gøre noget ved skriveriet. Han havde kontakter i USA, som han fik til at udgive Syv Fantastiske Fortællinger i 1934 under navnet Isak Dinesen.

Tore Dinesen, der kom til verden i 1933, da Karen Blixen var 48 år, var ofte på Rungstedlund og havde også ofte sin tante på besøg.

  • Mit barndomshjem lå i Hillerød, og selv om hun var meget begrænset af sin sygdom efter hjemkomsten fra Afrika, så kom hun ofte cyklende de 20 kilometer op til os. Hun var meget sejlivet. Og under krigen, da var jeg 7-12 år, valgte hun at fejre julen hjemme hos os. Vi fik altid én af hendes bøger eller en kuvert med penge. Hun var ikke en dame, der lagde sig ned på gulvet og legede med børnene. Men hun samlede os omkring sig ved at fortælle og læse op. Hun sagde altid: “Jeg har en historie, I skal høre”. Og så begyndte hun, men stoppede op og spurgte os: “Og hvad tror I så, der skete?” for at få os til selv at fantasere videre. Hun var mægtig god til at stimulere vores fantasi. Og hun ville så gerne, at de børn, hun ikke selv fik, skulle have med litteratur at gøre, fortæller Tore Dinesen og fortsætter:

  • Hun var genial, men også meget dagligdags. Og meget varieret. Jeg husker, at jeg som 12-årig havde lange, alvorlige snakke og fornuftige diskussioner med hende, men hun var altså også meget pjattet, underfundig, barnlig og morsom. Som barn fik jeg fx to øre pr. rift, jeg havde på kroppen. Hun var bestemt ikke meget for tøsedrenge! Og så løb jeg ind i rosenbuskene med vilje, for at tjene nogle penge. Hun kaldte mig en gang for “Tore, der ikke turde”, fordi det var kommet hende for øre, at jeg som spejderdreng var blevet bange for en ko ude på en mark.

Engang, da jeg var stor knægt, havde hun også inviteret en tatovør til Rungstedlund for at tatovere mig, men det fik min mor dog sat en stopper for. Som barn rejste jeg også med hende et par gange. Hun tog mig med på såkaldte dannelsesrejser til godser og herregårde. Hun ville så gerne have, at jeg blev intellektuel, men jeg valgte altså at gå ind i Flyvevåbnet efter gymnasiet. Som ung mand skrev jeg nogle noveller og sendte til hende, men de blev ikke særlig godt modtaget. Hun kunne være en barsk dame, ler Tore Dinesen.

  • Hun var yderst bevidst om, hvad hun ville og ikke ville. Hvad hun ville have og ikke have. Og diplomatisk kan man sige, at hun havde en meget bred margin for, hvad man kunne tillade sig, afslører Tore Dinesen, som gennem stort set hele sit liv har haft tanten, hendes liv og hendes forfatterskab tæt inde på livet som bestyrelsesformand i Rungstedlundfonden. Af de mere kuriøse oplevelser fortæller han om alle de ting, der fulgte i kølvandet på storfilmen Out of Africa, der for alvor åbnede verdens øjne for Karen Blixen. Hans møder med instruktøren Sydney Pollack, hans venskab med skuespillerinden Meryl Streep, som han stadig har kontakt med. Men også chancen for at få manuskripter fra overalt på kloden til gennemlæsning og deltage i litterære seminarer har betydet meget for ham.

Og selv om julen måske ikke umiddelbart betød så meget for Karen Blixen, og ikke altid blev markeret i de 17 år i Afrika, så kan man dog i Breve fra Afrika, i hendes brev hjem til sin mor, Ingeborg, den 31. december 1922, læse, at hun og Thomas havde forsøgt at finde den danske julestemning frem:

“Vi havde en stille Juleaften, men havde det dog hyggeligt, synes jeg. Thomas og jeg havde prøvet at dekorere med “Gran” og Lys, og vi havde Risengrød, Kalkun og en Slags Kransekage … Vi tænkte jo så meget på Eder og talte meget om, hvem der var på Rungsted. Man synes altid, at man er blevet saa gammel, at Julen næsten har mistet sin Betydning, og så kommer der dog saa meget med den, som har saa stor Magt endnu."

Fyrfadsstage, forsølvet
© bobedre.dk

Året rundt holdt Karen Blixen af at omgive sig med blomster. Karen Blixen's Jul er designet af Ole Kortzau, der har brugt blomster som ledemotiv til seriens dele, der er forsølvet med sterling sølv. Dæk op med Fyrfadsstagen og sæt den i vinduet eller til velkomst i entréen. For hvert solgt stykke går et beløb til finansiering af nye udstillinger på Karen Blixen Museet, Rungstedlund.

Lysholder, forsølvet
© bobedre.dk

Når juletræet tændtes på Rungstedlund, spejlede lysene sig i den blanke pynt, og stuen fik et særligt skær. Karen Blixen's Jul er designet af Ole Kortzau, der har brugt blomster som ledemotiv til seriens dele, der er forsølvet med sterling sølv. Lysholderen har et godt greb om lyset og finder selv sin balance. For hvert solgt stykke går et beløb til finansiering af nye udstillinger på Karen Blixen Museet, Rungstedlund.

Juletræsstjerne, forsølvet
© bobedre.dk

Juletræet i dagligstuen på Rungstedlund var en statelig gran med levende lys og skinnende pynt. Karen Blixen's Jul er designet af Ole Kortzau, der har brugt blomster som ledemotiv til seriens dele, der er forsølvet med sterling sølv. Juletræsstjernen sætte direkte ned om træets top og holder sig selv i balance. For hvert solgt stykke går et beløb til finansiering af nye udstillinger på Karen Blixen Museet, Rungstedlund

Stjerne, forsølvet
© bobedre.dk

Når juletræet tændtes på Rungstedlund, spejlede lysene sig i den blanke pynt, og stuen fik et særligt skær. Karen Blixen's Jul er designet af Ole Kortzau, der har brugt blomster som ledemotiv til seriens dele, der er forsølvet med sterling sølv. Stjernen finder plads selv på tykke grene eller på juledekorationen. For hvert solgt stykke går et beløb til finansiering af nye udstillinger på Karen Blixen Museet, Rungstedlund.

Engel, forsølvet
© bobedre.dk

Når juletræet tændtes på Rungstedlund, spejlede lysene sig i den blanke pynt, og stuen fik et særligt skær. Karen Blixen's Jul er designet af Ole Kortzau, der har brugt blomster som ledemotiv. Til serien, der er forsølvet med sterling sølv, hører også Engelen, som finder plads selv på tykke grene eller på juledekorationen. For hvert solgt stykke går et beløb til finansiering af nye udstillinger på Karen Blixen Museet, Rungstedlund.

Stort hjerte, forsølvet
© bobedre.dk

Karen Blixen var et gæstfrit menneske, som satte en ære i selv at tage imod i døren på Rungstedlund. Til serien Karen Blixen's Jul, der er forsølvet med sterling sølv, har Ole Kortzau anvendt blomster som ledemotiv. Brug hjertet som velkomst på hoveddøren eller i et vindue. For hvert solgt stykke går et beløb til finansiering af nye udstillinger på Karen Blixen Museet, Rungstedlund.

Fotoramme, forsølvet
© bobedre.dk

Karen Blixen var et yndet motiv og sad ofte model for danske og internationale portrætfotografer. Med fotorammen er familiens kære sikret fast plads på træet år efter år. Karen Blixen's Jul er designet af Ole Kortzau, der har brugt blomster som ledemotiv til seriens dele, der er forsølvet med sterling sølv. For hvert solgt stykke går et beløb til finansiering af nye udstillinger på Karen Blixen Museet, Rungstedlund.

Lysholder, forgyldt
© bobedre.dk

Når juletræet tændtes på Rungstedlund, spejlede lysene sig i den blanke pynt, og stuen fik et særligt skær. Karen Blixen's Jul er designet af Ole Kortzau, der har brugt blomster som ledemotiv til seriens dele, der er forgyldt med 24 karat guld. Lysholderen har et godt greb om lyset og finder selv sin balance. For hvert solgt stykke går et beløb til finansiering af nye udstillinger på Karen Blixen Museet, Rungstedlund.

Juletræsstjerne, forgyldt
© bobedre.dk

Juletræet i dagligstuen på Rungstedlund var en statelig gran med levende lys og skinnende pynt. Karen Blixen's Jul er designet af Ole Kortzau, der har brugt blomster som ledemotiv til seriens dele, der er forgyldt med 24 karat guld. Juletræsstjernen sætte direkte ned om træets top og holder sig selv i balance. For hvert solgt stykke går et beløb til finansiering af nye udstillinger på Karen Blixen Museet, Rungstedlund

Stjerne, forgyldt
© bobedre.dk

Når juletræet tændtes på Rungstedlund, spejlede lysene sig i den blanke pynt, og stuen fik et særligt skær. Karen Blixen's Jul er designet af Ole Kortzau, der har brugt blomster som ledemotiv til seriens dele, der er forgyldt med 24 karat guld. Stjernen finder plads selv på tykke grene eller på juledekorationen. For hvert solgt stykke går et beløb til finansiering af nye udstillinger på Karen Blixen Museet, Rungstedlund.

Lille hjerte, forgyldt
© bobedre.dk

Når juletræet tændtes på Rungstedlund, spejlede lysene sig i den blanke pynt, og stuen fik et særligt skær. Karen Blixen's Jul er designet af Ole Kortzau, der har brugt blomster som ledemotiv til seriens dele, der er forgyldt med 24 karat guld. Stjernen finder plads selv på tykke grene eller på juledekorationer. For hvert solgt stykke gået et beløb til finansiering af nye udstillinger på Karen Blixen Museet, Rungstedlund.

Grenkugle, forgyldt
© bobedre.dk

Når juletræet tændtes på Rungstedlund, spejlede lysene sig i den blanke pynt, og stuen fik et særligt skær. Karen Blixen's Jul er designet af Ole Kortzau, de har brugt blomster som ledemotiv til seriens dele, der er forgyldt med 24 karat guld. Hæng Grenkuglen op i vinduet, over pejsen eller brug den som pynt direkte på dugen. For hvert solgt stykke gået et beløb til finansiering af nye udstillinger på Karen Blixen Museet, Rungstedlund.

Engel, forgyldt
© bobedre.dk

Når juletræet tændtes på Rungstedlund, spejlede lysene sig i den blanke pynt, og stuen fik et særligt skær. Karen Blixen's Jul er designet af Ole Kortzau, der har brugt blomster som ledemotiv. Til serien, der er forgyldt med 24 karat guld, hører også Engelen, som finder plads selv på tykke grene eller på juledekorationen. For hvert solgt stykke går et beløb til finansiering af nye udstillinger på Karen Blixen Museet, Rungstedlund.

Kristtjørn, forgyldt
© bobedre.dk

Når juletræet tændtes på Rungstedlund, spejlede lysene sig i den blanke pynt, og stuen fik et særligt skær. Karen Blixen's Jul er designet af Ole Kortzau, der har brugt blomster som ledemotiv til seriens dele forgyldt med 24 karat guld. Hæng Kristtjørnen på træet, juledekorationen eller som bordpynt direkte på dugen. For hvert solgt stykke går et beløb til finansiering af nye udstillinger på Karen Blixen Museet, Rungstedlund.