Skønvirke ude og inde
Blomsterbinder Henriette Staib bor med sin familie i en dejlig villa bygget i skønvirkestil. Efter en omfattende renovering inviterer hun os hjem til en jul.
Af
Skønvirke er den danske udgave af en stilretning, der i begyndelsen af 1900-tallet erobrede især Tyskland og Frankrig. Jugendstil og Art Nouveau ville gerne forene kunst og håndværk i en enkel form for skønhed.
Da Henriette Staib og Claus Gerner i 2003 fandt et hus i Holte nord for København var det netop bygget i skønvirkestil, men der skulle en omfattende renovering af det 250 m2 store hus til, før mure og rum i dag står som en opdateret version af stilretningen, der hylder skønheden i detaljen.
Henriette Staib er blomsterbinder og ejer butikken De Fire Årstider i Lyngby, og naturligt nok bruger hun mange af de ideer, der sælges i butikken, derhjemme, hvor de to sønner Victor og Carl-Anton sammen med hunden Hammilton sørger for liv.
Huset havde stået ubeboet i flere år, så der skulle en større ombygning til, før vi kunne flytte ind. Først rev vi en væg ned til det gamle herreværelse, så vi kunne få et stort og luftigt køkken-alrum. Derefter gik vi i gang med at male alle vægge og plan- kegulve hvide, og til sidst skiftede vi den gamle brændeovn med en ny indsatspejs, der hurtigt varmer hele stueetagen op. Jeg ville have et lyst og luftigt hjem, som familien kunne trives i, men jeg har samtidig forsøgt at bevare stilen i huset, og vi har fx beholdt alle stuklofter og de gamle smukke dørhåndtag.
I dag fremstår huset lyst og funktionelt. Selve indretningen er et miks af moderne kunst og design tilsat antikviteter og gamle fund fx industrielt interiør fra Frankrig. Det hvide og enkle elementer i træ og natur er essensen af både Henriettes boligstil, og når julen står for døren.
Med hensyn til jul skifter jeg stil hvert år. I år er stilen enkel og organisk med røde og hvide roser, mange slags pynt i træ og hvidt tilsat sølvglimmer. I stuen hænger en kæmpestor mistelten i en gren ned fra loftet, hvor der ellers plejer at være en lampe. Juletræet er pyntet med mange kogler, vi selv har samlet, julehjerter i sølv og hvid, og nogle få juleting, som jeg har hjembragt fra en tur til Prag.
Julen er arbejdsmæssigt en travl tid for os, og derfor når jeg ikke at hygge så meget, som jeg kunne tænke mig. Jeg sørger for at være ude i god tid, så alle julegaverne er klaret inden den 1. december. En bagedag med børnene, som regel sammen med min søster og hendes børn, som bor i Thailand, skal der også altid være plads til. Så bager vi 2-3 kager hver og deler dem bagefter. Faktisk er duften af julebag og gløgg indbegrebet af jul for mig, fortæller Henriette Staib, der juleaften serverer and og risalamande ved det smukt pyntede langbord, hvor antallet år for år svinger fra 5 til 22 gæster.
Men uanset hvor mange får de alle en jul, som er gennemtænkt og med de skønne detaljer i centrum. En slags hyldest til husets sjæl.

Blomsterbinder Henriette Staib bor med sin familie i en dejlig villa bygget i skønvirkestil. Efter en omfattende renovering inviterer hun os hjem til en jul, hvor netop det skønne er i centrum.

Det uhøjtidelige miks af forskellige stole gør middage her hyggelige. Bordet er dækket med hvidt porcelæn fra Royal Copenhagen, smukke roser og franske anemoner, der er sat sammen i små glasvaser ved hver kuvert. Loftslamperne er fra Møller & Rothe. Bordet er omkranset af stole af Eames og Thornet med og uden armlæn plus en broderet stol. Litografiet i midten er af Kurt Trampedach.

Gaven til hunden: Brug selvklæbende bogstaver, og sæt dem fast på et manilamærke. Pak gaven ind, og bind et sødt bånd omkring. Bogstaverne er købt i en boghandel.

Den dekorative vase er fundet på en rejse i Indien. Kombiner roser med gran og blade. Stjerne skåret i træ fra Oi Soi Oi kan bruges som bordkort. Tag stempler, og tryk navnet ved hver kuvert. Stempel og stempelpude fra Panduro Hobby.

Mellemgangen ved trappeopgangen med kig til det smukt dækkede julebord. Her ligger de indpakkede hemmeligheder, som venter på at blive åbnet. Den blå bænk er fundet på et loppemarked i Frankrig.

Juleaften indtages middagen ved træbordet uden dug. Billedet af Michael Kvium med frække engle i pasteller giver humor til rummet. De høje taburetter er fra Mater.

Familien fik for nylig køkkenet udskiftet til et hvidt i højglans fra Multiform. Det rå og flotte tapet fra Piet Hein Eek giver endevæggen et udtryk, som var den lavet af gammelt drivtømmer. Lampen er fra Sacre Coeur. Glaskrukke og lerskål fra De Fire Årstider Home. Bordet, som står på to metalben, har bordplade lavet af gamle bageplader og er indbygget i væggen. Læg mærke til, at de mange små minijuletræer i potter har stor effekt sammen.

Fra køkken-alrummet et kik ind i stuen, hvor juletræet står. Pejseindsatsen har glasvinduer til begge rum.

Hjemmelavet konfekt kan laves helt enkelt: En skive marcipan og en skive nougat dyppet i chokolade. Anret det hele på et fad sammen med snebolde, mandler, gerne et dekorativt gevir samt en enkelt rose. Drys flormelis henover.

Stolen i antik træ med armlæn i ægte horn er fra De Fire Årstider Home.

Pak ind i forskellige slags papir. Her er der fx brugt tapet, en rund æske med låg, samt indpakningspapir med talrækker. Alt fra De Fire Årstider Home. Lav selv dit eget manilamærke, hvor du klipper i karduspapir i målene 11 x 5 cm og to af hjørnerne på skrå. Lav hul med hulmaskine, og træk passende bånd igennem. Skriv eller stempl navnet på. Materialerne er fra Panduro Hobby

Familiens havestue hvor væggene har mønstret tapet fra Sandberg, der passer fint til husets skønvirkestil. Fra Tapet Cafeen.

Træbænken i antikt træ bliver brugt som sofabord. Adventskransen er helt enkel: En bundet krans omkring 4 bloklys. Bænken er fra De Fire Årstider Home. De hvide svingstole i læder er designet af Patricia Urquiola og er fra Anton Dam. Det store fotomaleri er af kunstneren Annette Merrild, som parret ved et tilfælde så på en udstilling i Barcelona det måtte de bare eje. Normalt hænger en prismelysekrone i loftet, men er i december erstattet af en mistelten.

Hjertet er flettet af genbrugspapir.

De gamle detaljer er nænsomt bevaret, og på dørhåndtaget hænger en hjemmelavet julestjerne: Klip med en takkesaks 3 lige store stykker i genbrugspapir. Fold stykkerne på midten, og lim sammen til en stjerne. Lim en guldstjerne i filegran fast til midten, og træk guldbånd igennem som ophæng.

Henriette Staib ynder at bruge tapetrester som indpakningspapir.

I soveværelsesvinduet ses en samling lysestager, som oprindelig er antikke bordben. Keramikvasen og stjerne fra De Fire Årstider Home.

Fra soveværelset er der direkte adgang til badeværelset, hvor et varmt bad giver mulighed for at slappe af og lade batterierne op. På badeværelset valgte parret at lægge sorte fliser for at skabe en tæt stemning. Badekarret Le Bateau er købt hos Lemérand i Hellerup og er af aluminium udvendigt. Det er isoleret, så vandet kan holde sig varmt. Klinkerne er af asfaltsten fra Odorico i Lyngby. Den runde æske i metal er hjembragt fra en Indiensrejse.

Den flettede hurricane er fra De Fire Årstider Home.