Sådan skaber du ægte julehygge med et moderne julestel

Intet spreder hygge og samler familien som et klassisk julestel på et smukt dækket julebord. Kähler har med deres nye julestel Hammershøi Jul forenet det traditionelle med det nutidige. Mød Rikke Jacobsen, der er kunstneren bag.

© Kähler

Det klassiske, hvide Hammershøi-stel fra Kähler har på elegant vis forvandlet sig til julestellet Hammershøi Jul. Stellet er dekoreret af kunstneren Rikke Jacobsen, der med sin moderne streg har skabt en nutidig fortolkning af noget så klassisk som et julestel.

– Jeg har kigget på traditioner, stemninger og symboler, vi forbinder med julen, som kendetegner den måde vi fejrer jul og pynter op på, især i Norden. Resultatet er blevet et moderne julestel på det smukke klassiske hvide Hammershøi-stel, der giver vores traditionsrige jul et nutidigt og moderne tvist, fortæller kunstner Rikke Jacobsen.

Se Rikke Jacobsen male og fortælle om sit arbejde med stellet i videoen her.

De smukke akvareldekorationer på stellet forestiller julens klassiske ikoner som hjerter, trompeter og nøddeknækkere, der elegant smyger sig hen over det hvide, rillede stel, mens lærkegrenene går igen på alle dele af stellet og binder det smukt sammen.

– Min inspiration har været vores traditionsbundne forståelse af julen, med julens særlige kendetegn og ikoner. De får et mere nutidig udtryk i den måde de bliver præsenteret på lærkegrenene, som er foranderlig gennem serien, og hver for sig har sin egen historie, men tilsammen udgør en helhed. Seriens forskellighed og asymmetri giver samtidig rum til kreativitet når julebordet dækkes, siger Rikke Jacobsen.

© Kähler

Håndlavede dekorationer i akvarel

Rikke Jacobsen er som kunstner kendt for sine smukke illustrationer i akvarel, hvor hun skildrer et upoleret billede af den verden hun færdes i. Hendes kunst er moderne, men stadig traditionelt, og ofte holdt i en farveskala, der er præget af en nordisk, underspillet stemning.

– Min teknik, når jeg maler med akvarellen er ikke som man typisk ser det med akvarel, hvor det er vådt i vådt, hvor farverne løber sammen med meget vand. Jeg bruger meget kontrollerede penselstrøg til at få mange detaljer og nuancer frem. I processen med at skabe dekorationerne til stellet har jeg arbejdet med skitser i papir og udklip af motiver, som jeg så har kunnet lege med og skabe forskellige sammensætninger og udtryk. Til sidst er illustrationerne malet præcist til hver sin del i stellet, fortæller Rikke Jacobsen.

© Kähler

Julens traditioner på moderne manér

I hele december kan du med julestellet nemt gøre noget helt særligt ud af selv de små øjeblikke – spise morgenmad og nyde kaffen eller en kop varm kakao mens julestemningen spreder sig og freden sænker sig.

– Jeg har taget afsæt i Hammershøi stellets klassiske elegante udtryk, hvor dekorationen skulle komplementere de ikoniske riller og have en umiddelbar stærk reference til julens traditioner på moderne manér. Mit ønske er helt klart, at stellet bliver brugt hele december, til at samle familier og venner og skabe nye, hyggelige juletraditioner, siger Rikke Jacobsen.

Også en af julens hyggeligste traditioner bliver lidt finere med kalenderlyset fra Hammershøi Jul, der tæller ned mod juleaften og spreder lys i decembermørket.
Julestellet kan nemt kombineres med andre dele af Hammershøi-stellet, så du kan dække dit helt eget, personlige julebord og starte dine egne juletraditioner.

Kähler kalenderlys
© Kähler

Arven fra Kähler

Danske Kähler er bygget på en stolt håndværkstradition og har siden 1839 skabt keramik på det lille pottemagerværksted i Næstved. I dag udvikles alle nye produkter også ud fra en kærlighed til keramik og godt håndværk. Kähler har i siden begyndelsen været et samlingspunkt for kunstnere og traditionen er videreført til i dag, hvor nogle af nutidens mest talentfulde designere og kunstnere udvikler nye, tidløse designs, som er med til at bringe Kähler ind i fremtiden.

– Jeg synes, det er spændende at træde i de kreative fodspor af de mange talentfulde kunstnere, som har arbejdet med Kähler gennem historien. Det er interessant at se hvordan brandets DNA og historie konstant bringes i spil i en opdateret og moderne udgave, når der udvikles nye produkter. Man glemmer aldrig rødderne, men skuer alligevel altid fremad. Det passer rigtig godt med mine illustrationer som rummer dels noget traditionelt og dels noget moderne, siger Rikke Jacobsen.

© Kähler

Med Hammershøi Jul kan du samle familien om højtidens smukkeste julebord og omfavne julens traditioner på en nutidig måde. Hammershøi Jul består af fire tallerkner i forskellige størrelser, et krus med hank, en julekugle og et kalenderlys.

Læs mere på Kahlerdesign.com.