Parret bag Paper Collective viser deres fine julehjem frem

En moderne og hyggelig jul på Vesterbro.

© Pernille Kaalund

Nordiske reflektioner

Klassisk rødgran med guldstjerner og håndlavede kravlenisser fra farfars gemmer får modspil af en spraymalet adventskrans og moderne fotokunst hos Lill Bersang & Morten Kaaber.

I deres familiehjem på Vesterbro i København hænger minderne på juletræet, og her er god tid til at nyde både nye og gamle fortællinger.

© Pernille Kaalund

I midten af spisebordet fra Ox Denmarq har Lill Bersang skabt et centerpiece af gran, kugler fra Girlie Hurly, en bambi fra Notre Dame og Antipode-messingstager fra Menu. Bordet er dækket med Flora fra Royal Copenhagen. Guldbestikket er fra Cutipol, købt hos Hill Street, mens de elegante krystalglas er fra RCR, og hørservietterne er fra Broste Copenhagen.

Fine juleminder

På Vesterbro i København findes en gammel hoveddør med fine træudskæringer, dekorerede glasvinduer og en overdådig krans af gran, støvetblå hortensiaer, småfugle, og røde vintage-svampe.

Døren åbner, og her står parret bag Paper Collective, Lill Bersang og Morten Kaaber. Også indenfor har parret forvandlet den ellers enkle og nordiske indretning til et helt personligt julehjem.

– Når vi finder kasserne med alt vores julepynt frem den 1. december, sætter det gang i en masse minder om de juledage, vi har haft sammen, men også om vores barndom, og hver ting fortæller historier om vores familie. Det er den tid på året, hvor vi samles og husker hinanden på familiens værdier. At vi samles i julen, afspejles i vores julepynt, hvor vi har valgt en del runde former. Den runde form er en samling; noget, der omkredser én, og det er et fint symbol i juletiden, fortæller Lill Bersang.

© Pernille Kaalund

I spisestuen har Lill Bersang og Morten Kaaber indrettet med naturlige farver som brun, grå og hvid, hvilket giver en rolig base for julepynten. Formakami-pendlen er designet af Jaime Hayon for &tradition, mens spisebordet og -stolene er fra Ox Denmarq. Bag lampen hænger et værk af Norm Architects produceret i samarbejde med Sørensen Læder. Det har været en del af en udstilling i Kinfolk Gallery, inden parret var så heldige at få fingrene i det. Samtidig har parret fået lov til at videreføre seks ud af de ti udstillede motiver i deres designfirma Paper Collective. I loftet hænger en nylonsnor, hvorfra fine juleornamenter fra blandt andet Girlie Hurly giver julestemning.

© Pernille Kaalund

Troldegrene er et must for Lill Bersang. Her er de i en vase fra Norte Dame med en fugl fra Lills mor. Bag står et værk af Pia Winther for Paper Collective. Lampen er fra Menu. De to Bing & Grøndahl-mejser er arvestykker. Echasse-vasen er fra Menu. Krystalfad fra Reflections Copenhagen.

"Normalt er vi til less is more..."

Noget af det første, hun stiller frem, er kalenderlyset. Hvert år laver hun en opstilling, og i år er den sammensat på en bakke med gyldne messingstager og morfars fine røde trææbler. Det haster dog ikke med at få julepyntet parrets 110 m².

Tværtimod. Lill Bersang nyder nemlig at pynte op, så det kan sagtens tage en uge at få lejligheden i den helt rigtige julestemning.

– Normalt er vi til less is more og er ikke "dimsomaner", men i december skruer jeg lidt mere op for nipsgenstandene. Vores julestil er dog stadig enkel med fokus på skandinavisk design. Her er også elementer af historie og nostalgi, for mange af vores ting stammer fra vores familie, flere generationer tilbage, som de håndlavede kravlenisser i vores juletræ. De minder mig om både min morfar og farfar, der begge byggede en forretning op fra bunden lige som os. Samtidig har de nisser siddet på mine forældres juletræ, da jeg var barn, og nu giver jeg det minde videre til vores datter, Bjørk, fortæller hun.

© Pernille Kaalund

I stuens ene hjørne står Ægget fra Fritz Hansen med pude fra OyOy. Over svæver en krans fra blomsterbutikken Det Sorte Træ.

Duften af gran

Juletræet er det vigtigste i et julehjem, hvis du spørger Lill Bersang, og her hos familien får grantræet gerne lov til at stå i tre uger.

– Jeg elsker duften af gran. Det er jul for mig. Vi har valgt et økologisk juletræ, da det betyder noget for os, hvordan vi behandler verden. Vi er gået efter den klassiske rødgran, da det er den smukkeste sort; nålene er så små, fine og enkle, og det passer godt til vores hjem. Vi har samtidig holdt pynten i få farver, så træets farve og form får lov til at fylde visuelt, siger Lill Bersang.

© Pernille Kaalund

Pampasgræs i gulvvasen fra Menu har et let udtryk. Vedhæng fra Ferm Living.

Mørke farver omfavner julen

I resten af hjemmet har Lill Bersang dog skruet op for farver som mørkerød, bordeaux, mørkegrøn og mørkeblå, da de fremhæver en stemning af jul og vinterhygge i det nordiske og lyse hjem.

– Mange af de mørke farver kommer ind med juletræet, grangrenene og de virginske vinterbær, og på den måde sker det på en ret naturlig måde. De mørke farver omfavner julen, og jeg kan godt lide, at de provokerer vores nordiske, enkle stil, siger hun.

© Pernille Kaalund

Brændeovnen er pyntet med julestrømper til alle i familien. Over svæver en adventsstage fra Ferm Living. I front en adventskrans fra Poppykalas. Sofaen er designet af Andreas Engesvik for Fogia, mens sofabordet er tegnet af deres kollega Nikolai Kotlarczyk – det er desværre ikke i produktion endnu. Spejle fra Novel Cabinet Makers.

Ekstravagant adventskrans

Ét sted stikker det lidt af fra parrets ellers balancerede farveskala, og det den overdådige adventskrans af hortensia og roser, spraymalet i kraftig lilla og lyserød.

– Jeg kunne ikke styre mig. Jeg er vild med den ekstravagante stil inspireret af japansk populærkultur, som Poppykalas har. Den stil udfordrer i dén grad resten af vores hjem. Jeg har ikke set det gjort sådan før – det er virkelig elegant, fortæller Lill Bersang.

Endnu et minde er skabt hos familien, og det er præcis, hvad Lill Bersang vægter højst. Når vi spørger til hendes bedste juleråd, lyder svaret nemlig:

– Pynt op med de ting, der vækker minder. Det kan både være fra din barndom eller rejser med kæresten. Det betyder ikke så meget, hvor minderne kommer fra, så længe de er en del af dig og din historie.

© Pernille Kaalund

Juletræet er en økologisk rødgran med en smuk julestjerne fra Georg Jensen på toppen. Under træet ligger nogle gaver i mørkegråt gavepapir og sorte velourbånd. Det store billede i soveværelset er fra Paper Collective.

© Pernille Kaalund

De lange bordeaux gardiner er syet af Lill Bersangs mor, mens troldegrenens vedhæng er fra Girlie Hurly.

© Pernille Kaalund

I soveværelsesvinduet har Lill Bersang lavet et hyggeligt stilleben med Gloria-stagen fra Klong i centrum. Helt forståeligt er det hendes yndlingsjulestage. De fine håndlavede Isak-glasstykker er designet i Berlin. Glasvasen har fået selskab af fjer fra Det Sorte Træ.

© Pernille Kaalund

Juletræspynten er holdt i farverne rød, guld og grøn for at skabe et enkelt udtryk. Lysholderne har Lill Bersang overtaget fra sine forældre, mens de røde æbler og trommerne er arvestykker fra hendes morfar. Englene i hør har ligeledes tilhørt Lill Bersangs mor.

© Pernille Kaalund

Sengetøjet er fra Tell Me More, og bordlampen er fra Bestlite. Sengebordet er fra Nichba Design, og ved siden af Afteroom Chair for Menu med en plaid fra Algan.

© Pernille Kaalund

På hoveddøren hænger den fineste hjemmelavede krans i taks og hortensia, pyntet med et par fugle fra et loppemarked, svampe og en glaskogle fra Illums Bolighus.

© Pernille Kaalund

Ophænget fra Atelier Belge har fået fint julepynt med gyldne juletræer fra Ferm Living, mens stagen er fra Menu. Under hænger en adventskalender fra OyOy.

© Pernille Kaalund

Køkkenet er indrettet i et miks af rå stålelementer fra Ikea og enkle reoler fra String. Her i julen har køkkenet fået julestemning med vintage Bjørn Wiinblad-platter og krukker fyldt med hjemmebag fra Lill Bersangs mor. Tagine fra en rejse til Marokko, skåle fra et fiskemarked i Tokyo, og duftlys fra Skandinavisk. Pendlerne er fra &tradition.