Moderne jul med traditioner

Hjemme hos interiørstylisten Lisbett Wedendahl i hendes hyggelige træhus i Nordsjælland er julen enkel, personlig og fuld af levende lys og farvepletter.

© Lisbett Wedendahl

Interiørstylisten Lisbett Wedendahl bor i et hyggeligt træhus i Nordsjælland. Huset nærmest opfordrer til julehygge bag de sprossede vinduer og det grå træ. Og indenfor varer julen da også fra sidst i november til fjerde juledag – og er fyldt med rare juletraditioner.

Som barn bagte Lisbett Wedendahl fx altid julesmåkager med sin mor. I god tid, sådan at kagedåserne kunne være fyldte, når december måned begyndte. En tradition, der stadig holdes i hævd. Nu er det bare datteren Filippa, der bager småkagerne med mormor. Det kan være alt fra traditionelle jødekager til klejner, der bliver bagt, men også nye opskrifter bliver afprøvet.

Andre hyggeskabende traditioner er, at juletræet tages ind tidligt og i starten kun står med lys og stjerne, men – som december går – får mere og mere pynt på grenene. En del af pynten er hjemmelavet og stammer fra en anden tradition, nemlig det årlige veninde-klippe-klistre-arrangement, hvor Lisbett Wedendahl mødes med veninderne for at bage, klippe julepynt og spise middag.

I tiden op til jul samles den lille familie hver morgen omkring kalenderlyset, hvor den almindelige havregrød er skiftet ud med risengrød med kaneldrys, og der læses julehistorier. Foran pejsen står der hvert år også en lille kurv med små adventsgaver til hele familien. Kurven både pynter og skaber en sød forventningsfuld juleglæde.

Det hyggelige træhus er på 160 m² og blev bygget i 1930’erne af en gartner, som havde arbejde på Louisiana. Han fik dengang byggematerialerne af sin chef, der oprindeligt havde bygget et hus til sin hustru, som hun ikke syntes om, og derfor skulle det tages ned igen, og materialerne blev til overs. Da Lisbett Wedendahl restaurerede huset for to år siden, kom der mange sjove detaljer frem fra dengang.

Der var alt fra udskårne spær til gamle aviser fra den tid. I dag fremstår det lyst og venligt med højt til loftet og enkle, rene linjer. Denne stil føres videre, når der pyntes op til jul i hjemmet. Enkle, uhøjtidelige dekorationer, der falder naturligt ind i den moderne bolig og skaber stemning og farvepletter i rummene. Levende lys er hovedvægten i juleudsmykningen. Dagligt tændes der op i den åbne pejs i køkkenet, og små kerter i vindueskarmene lyser magisk op, når de spejler sig i sølvpynten.

© Lisbett Wedendahl

En kurv med adventspakker til familiens børn og voksne står og pynter julemåneden ud. Gavepapir og bånd er fra Rie Elise Larsen.

© Lisbett Wedendahl

Stuen er holdt i lyse farver med enkelte farveindslag i kraft af friske blomster, puder og den sorte stol. Juletræet kommer tidligt indenfor i stuen. Den første tid står træet kun med lys på, men lidt efter lidt hænges pynten på grenene. Juledag står træet pyntet, færdigt og klar til aftenens store fest.

© Lisbett Wedendahl

I stuen ved siden af sofaen står et modigt miks af gammelt og moderne i form af et lille bord, der engang har stået på en fortorvscafe og den moderne lampe Bourgie fra Kartell. Billedet er taget af fotografen Søren Solkær Starbird og har fået julepyntet rammen. Den lille skammel er fra en jagtbutik og plaiden, der signalerer hygge, er fra Missoni, købt i Illums Bolighus.

© Lisbett Wedendahl

Lisbett Wedendahls datter, Filippa bager traditionen tro julesmåkager i køkkenet.

© Lisbett Wedendahl

Opdækningen er enkel og hvid – krydret med lilla, grøn og brun. Servietten i stof er fra Rie Elise Larsen, og servicet fra Iittala er designet af Jasper Conran. Lilla bordkort hviler på glassene, dekoreret med en knap og et bredt sølvbånd.

© Lisbett Wedendahl

I køkken-alrummet er der dækket op til julemiddag med vennerne omkring det lange bord, som er fra Hay. Omkring det findes en uhøjtidelig sammensætning af stole med de hvide Eames-stole, der er fra Paustian, og de gamle, grå træstole, der stammer fra Bispebjerg Hospital. Lampen er fra CasaShop.

© Lisbett Wedendahl

I køkken-alrummet er der tændt op i den åbne pejs. En stor gren fra haven er pyntet med kugler og stjerner i naturens farver, og en lyskæde sætter prikken over i’et. Et anderledes alternativ til juletræet. Den ene væg er malet i en støvet blå nuance, der giver varme til rummet.

© Lisbett Wedendahl

Soveværelset ligger i direkte forbindelse med vindfanget. Et minigrantræ i vindueskarmen hiver julestemningen med herind sammen med de lilla nuancer i sengetæppe og puder.

© Lisbett Wedendahl

Sengetæppe og pude er fra stylisten og designeren Rie Elise Larsens kollektion.

© Lisbett Wedendahl

Indretningen er i hele huset holdt enkel og lys med hvide vægge og lyse plankegulve. De lyse rammer bliver brudt af fine farvepletter på puder, tæpper og andet tilbehør – som her i kigget fra vindfang til soveværelse.

© Lisbett Wedendahl

Det lille vindfang er det første, man møder, når man kommer ind i huset. Børnebænken er en af Kåre Klints klassikere. I vindueskarmen står en krybbe med klassiske italienske krybbefigurer hjemtaget fra et julemarked i Rom. En granguirlande pyntet med hvide fjerugler og lys omkranser det store vinduesparti.

© Lisbett Wedendahl

Badeværelset er indrettet enkelt i gode materialer. På den lille hylde over toilettet står levende lys og blomster, som giver stemning til rummet.

© Lisbett Wedendahl

Sneuglerne i granguirlanden er fra Rie Elise Larsen og tilfører den klassiske julepynt en snert af humor.