Minimalisme med store armbevægelser

Julepynten er underspillet og organisk og skal helst indgå som en naturlig del af indretningen i arkitekt og medejer af Norm Architects Jonas Bjerre Poulsens hjem nord for København. Her bor han med sin hustru Christine og deres to børn.

© Andreas Mikkel Hansen

Det sneklædte bindingsværkshus fra 1911 ligger gemt bag smukke gamle egetræer. Huset var oprindelig en sommerresidens for en københavnerfamilie, og da Jonas Bjerre Poulsen og hans familie flyttede ind, bevarede de historiske elementer som et supplement og en kontrast til den moderne indretning.

© Andreas Mikkel Hansen

Huset er et tofamiliehus, med to indgange. Den ene fører til 1. sal, den anden til familien Bjerre Poulsen. De franske industrilamper ved døren fulgte med ved overtagelsen.

© Andreas Mikkel Hansen

Hoveddøren er pyntet med en enkelt flettet julekrans.

© Andreas Mikkel Hansen

I entreen hænger julesokken klar. Eames-bordet er fra Vitra og pendlen fra &tradition.

© Andreas Mikkel Hansen

Fra man træder over dørtærsklen til Christine og Jonas Bjerre Poulsens hjem, er man klar over, at her bor en familie, der har en helt klar idé om design og indretning. Ingen detaljer er overladt til tilfældighederne i det gennemført smagfulde hjem. Lige fra betongulvene, der ubrudt af dørtrin løber som en flot grå strøm gennem alle rum, til gardinerne, der falder i store folder fra de mandshøje vinduer. Kan man tale om minimalistisk overdådig- hed? Så skal det være dette hjem, man bruger betegnelsen om.

© Andreas Mikkel Hansen

Benjamin, Christine og Clara forbereder julegodter, til gæsterne ankommer. Stolen, Benjamin sidder på, hedder Raft og er fra &tradition.

© Andreas Mikkel Hansen

En fast tradition i familien er at lave konfekt med deres bedste venner. Fadene bagest er fra Menu, guld-skålen er Ole Palsby – en prototype for et japansk firma. Konfekten serveres i New Norm dinnerware fra Menu.

© Andreas Mikkel Hansen

Køkkenet fra IKEA er holdt i lyse nuancer. Bordpladen er fra det oprindelige gulv i huset, blot pudset og tilpasset køkkenet. Væglampen er en Bellevue fra &tradition designet af Arne Jacobsen. Pendlerne er fra Frama.

© Andreas Mikkel Hansen

Den 105 år gamle villa var oprindelig indrettet som sommerresidens for en københavnerfamilie med hang til fransk opulance, og Christine og Jonas Bjerre Poulsen havde gennem længere tid overvejet det som deres nye hjem, da det blev sat til salg. De boede i forvejen i området og kunne derfor flytte dertil, uden at børnene Clara på 5 og Benjamin på 10 skulle skifte skole eller flytte væk fra deres kammerater. "Vi ville gerne bo nede ved havnen, så placeringen var per- fekt. Vi er tilhængere af det enkle, og øvede os i at få de rette kontraster frem ved at rense alt unødvendigt væk for at finde frem til og at bevare de historiske elementer," forklarer Jonas Bjerre Poulsen.

Spisestuen er holdt i gråtone-skalaen, der blot brydes af lidt grønt og messing-pendlen Tribeca Franklin, der er designet af Søren Rose Studio for Menu. Spisebordet er ligeledes fra menu, designet af Jonas Bjerre Poulsen. Stolene er et miks af spisebordsstole fra &tradition, Hay og Menu. Fly-sofaen er fra &tradition.

© Andreas Mikkel Hansen

Indretningen har parret stået for i fællesskab, men enhver med kendskab til Norm Architects og til deres umiskendeligt nordiske design, kan se, at Jonas Bjerre Poulsen har haft en stor finger med i spillet. "Siden jeg begyndte at arbejde med og interessere mig for boligstil, har min indretning ikke ændret sig meget. Jeg laver tidløst design, der kan holde, og det afspejler sig i mit hjem," mener Jonas Bjerre Poulsen. "Hvis man tænker og arbejder i overflader, kunst og materialer, kan det overordnet set fungere i længere tid, ændre og tilpasse sig fra sted til sted, alt efter, hvilket hus og område man er i." Pejsen i spisestuen er oprindelig fra Frankrig og importeret til Danmark. Den lave bænk har Jonas selv bygget. På den ses Menus 'Standard S'-lampe. På pejsen står lampen 'Milk' fra &tradition og en vase fra keramiker Bente Hansen. Julepynten på grenen er fra Stilleben.

© Andreas Mikkel Hansen

Jonas Bjerre Poulsens minimalistiske tankegang ligger også bag parrets pyntning, der er præget af organiske materialer med afdæmpede toner, som passer til den øvrige indretning. "Det er ikke nødvendigvis egentlig julepynt, men vi prøver at lade det indgå i den naturlige indretning. Vi vil hellere bruge natur og organisk julepynt som træer og grene. Min kone, Christine, kan godt lide, at der kommer lidt pynt ind. Det er et godt kompromis, så nisser også kommer op." "Men min yndlingspynt er altid organiske træer og grene. Tilsammen ønsker vi at skabe en stemning, der er præget af varme, oftest i form af tekstiler, puder og tæpper og ild i pejsen. Det er vigtig for mig, at naturen fornemmes indenfor og rummet ikke oversvømmes af kugler og traditionelle juleting. Kunsten er at gradbøje det lidt, så stuen ikke bliver en kulisse," forklarer Jonas Bjerre Poulsen.

Fra stuen er der åbent ind til både spisestue og køkkenalrum. Her kommer betongulvene, der er gennemgående i hele huset, virkelig til deres ret som et element, der binder hele etagen sammen i et smukt hele. Husets oprindelige ejer var meget vild med pejse i alle afskygninger, og næsten alle rum har egen pejs. Pendlen er en Tribeca Leonard fra Menu. Sofabordet Hoof SW er fra &tradition. Wegner-stolen CH25 fra Carl Hansen & Søn er et arvestykke

© Andreas Mikkel Hansen

En af fordelene ved at være designer er, at man kommer i kontakt med mange andre designere og deres produkter. Som her, hvor en prototype på en vase af norske Anderssen & Voll har fundet vej til familien Bjerre Poulsens bord.

© Andreas Mikkel Hansen

Kunst og plakater stillet tilfældigt op. Fotografiet på væggen har Jonas Bjerre Poulsen selv taget. Lampen 'Standard S' er fra Menu.

© Andreas Mikkel Hansen

Bordet 'Turning Table' fra Menu med endnu en lampe fra 'Tribeca'-serien, her en 'Read Table Lamp'.

© Andreas Mikkel Hansen

Jaime Hayons 'Palette Table' fra &tradition tager sig flot ud foran de dobbelte terrassedøre. Lampen er en 'JWDA Table Concrete' fra Menu.

© Andreas Mikkel Hansen

Juleaften har traditionelt gået på skift mellem forskellige gre- ne af familien, men efter at Christine og Jonas Bjerre Poulsen er flyttet ind i deres nye hjem, har de været værter lidt oftere end tidligere. Og dagene op til juleaften er præget af ro, fordybelse og traditioner, der går igen fra år til år.
"Sammen med vores bedste venner laver vi hvert år konfekt. Det er en tradition, som vi for 15 år siden overtog fra min vens bedstemor og har holdt ved lige hvert eneste år siden.Vi laver masser af konfekt, efter opskrift fra mormor, og forfiner det også lidt." "Nu har børnene også nået en alder, hvor de går op i det. Så spiser og hygger vi sammen om eftermiddagen og måske ud på natten, hvor vi hører julemusik," siger Jonas Bjerre Poulsen.
Bænken, der er en del af samme serie som stolene, er designet af Afteroom. En enkel lille juleplante på bordet skaber stemning. I baggrunden kan man se familiens juletræ, som er en lille lærk, der bliver stillet ud i haven efter brug, hvor det vokser videre, indtil det igen skal indenfor til næste jul.

© Andreas Mikkel Hansen

Arbejdsbordet i køkken-alrummet er udført af Jonas Bjerre Poulsen. Her kan der sidde personer omkring bordet ved alle sider. Stolene er designet af svenske Afteroom, som de også er navngivet efter, og pendlen hedder 'GM30' – begge dele fra Menu.

© Andreas Mikkel Hansen

Opslagstavlen i stof er praktisk til at hænge billeder o.lign. på, men den fungerer også som en akustikvæg.

© Andreas Mikkel Hansen

Reolen har Jonas Bjerre Poulsen designet. Den er udført af stålkasser med forskellige farvede baggrunde. Den sorte industrilampe, som er tysk, er fra Genbyg.

© Andreas Mikkel Hansen

De draperede gardiner i hør giver soveværelset en ophøjet stemning. Stolen Wiener Stuhl fra Wiener GTV Design er en designklassiker, som er fundet på et loppemarked. Marmorvasen, der er en gave, har fået en helt enkel dekoration i form af en gren med snebær.

© Andreas Mikkel Hansen

Soveværelset har egen pejs, som de fleste andre rum i hjemmet. Bemærk det smukke sol-relief i væggen. Den sorte vindeltrappeskulptur er fra Oliver Gustav, og vippespejlet fra Menu.
Betonvasen og den lille messing-skulptur er begge fra Menu. Sengen fra Hay har et håndlavet sengetæppe i cashmere fra Menus Nepal Projects.

© Andreas Mikkel Hansen

Både Jonas og Christine holder meget af de gentagelser, der præger julen – at man gør det samme år efter år. Det giver en ro, der står som modsætning til den travle hverdag de begge har – han som designer med opgaver i hele verden, og hun som HR-manager på Egmont.

"Vi bruger det samme juletræ hvert år. Det er en lærk, som er lidt japansk og asymmetrisk i sit udtryk. Om sommeren mister det nålene, og så planter vi det ud og tager det ind igen næste år. Vi danser også om træet, som alle andre, og finder det hyggeligt. Men også lidt komisk," smiler Jonas Bjerre Poulsen.

På vej til soveværelset møder man dette lille rum med en enkel opstilling. Stolen 'Ruben' er designet af Mats Theselius. Hylderne hedder 'Griddy Fungi Shelf' og er fra Menu.

© Andreas Mikkel Hansen

Middagen er så traditionel, som den kan være, med kalkun, and, flæskesteg og risalamande med mandelgave til børnene.

"Der er noget for alle, og alles traditioner påskønnes. Første juledag prioriterer vi at være os selv og lege med gaver. Hvad mig selv angår, er min bedste gave altid oplevelser med familien, gentagelser af ritualer, der får verden til at stå stille for en stund og giver hver enkelt mulighed for at opleve alt det nære," siger Jonas Bjerre Poulsen og understreger, at julen ofte findes bedst i det enkle og naturlige.

Betongulvene er gennemgående i hele hjemmet – også på den lille trappe, der leder ind til stuen.

© Andreas Mikkel Hansen

I Claras værelse har Jonas Bjerre Poulsen bygget et træhus om sengen. Puder, teddybjørn og sengetæppe er fra Menus Nepal Projects.

Relaterede Artikler