Michael og Tue ventede to år på den perfekte bolig
Se det julepyntede hjem, som var ventetiden værd.
Af
Michael Nygaard og Tue Hansen bor
med mynden Pelle i den historiske lejlighed på Christianshavn.

En hammerhøisk ro præger stemningen i gangen, der er slået an af en kølig farve på væggen. Over en skammel i egetræ fra en marskandiser i Ravnsborggade hænger et fotografi af en svungen trappe fra et palæ i Amsterdam taget af fotografen Arjan Bronkhorst. Æskerne med låg er fra Normann Copenhagen, og båndene er fra Stoff & Stil.
Historisk jul på Christianshavn
I et hus fra 1600-tallet på Christianshavn har parret Michael Nygaard og Tue Hansen skabt indbegrebet af en klassisk jul. I et enkelt, stilrent interiør funkler arvet julepynt på træet, og stemningen er sat med duften af hjemmebag og lyden af julesalmer.

En herskabelig stemning tegner stilen
i hele lejligheden, som underbygges af klassiske møbler. PK54-spisebordet er tegnet af Poul Kjærholm i 1963, og stolen Syveren i gråt læder er tegnet af Arne Jacobsen i 1955. Begge er produceret af Fritz Hansen. Pendlen Koglen er tegnet af Poul Henningsen i 1958 for Louis Poulsen til restaurant Langelinie Pavillonen. På bordet står en champagne- køler i hvidt marmor fra Ferm Living, som bruges som vase med blomster fra HagenUhre Flowers & Delights. Juletræet er pyntet med antik julepynt, som er gået i arv fra familien, samt enkelte nyere ting.

Et veldækket bord er en del af julens stemning i den elegante lejlighed. Lysestagen og fadet af sterlingsølv er fra Georg Jensen ligesom bestikket Mitra. Guldskeen er fra Blue Leaves, og glassene Essence, der er designet af Alfredo Häberli, er fra Iittala. Porcelænsstellet er Hvid Halvblonde fra Royal Copenhagen.
To års ventetid på den perfekte bolig
Sammen med mynden Pelle bor Michael Nygaard og Tue Hansen i en af de smukke, historiske gårde på Christianshavn. Deres hus daterer sig helt tilbage til 1600-tallet, og parret skriver sig dermed ind i en lang og farverig række af ejere. Hver af lejlighedens 128 m2 udstråler en historisk charme, og den gamle ejendom danner en smuk ramme om beboernes hverdag, hvor Michael arbejder som artdirector og Tue i en lægemiddelvirksomhed.
– Huset har en spændende historie og har været ejet af grever, baroner og endda en berømt søhelt, fortæller Michael.
Parret boede sidst i et nyt byggeri, men savnede den sjæl, der ofte er i ældre huse, og ledte derfor efter et nyt sted.
– Vi har begge en forkærlighed for Christianshavn og de historiske huse i bydelen. Særligt området omkring Strandgade, hvor Vilhelm Hammershøi malede sine berømte malerier, var højt på listen. Vi ønskede en klassisk lejlighed på beletagen, førstesalen, hvor loftshøjden er markant højere, og udsmykningen er finere end i resten af huset, da disse etager ofte blev brugt til repræsentation. Men de er ikke så lette at få fat i, siger Michael.
Sammen fik de lavet en liste over de huse, de ville bo i. De fulgte op med at ringe til ejerne af bygningerne, og efter to års søgen var der pludselig bid. Hvad angår indretning, har parret været meget bevidst om at give lejligheden lov til at funkle uden at blive overdøvet af en larmende indretning. Et af deres bedste køb til lejligheden synes de, er værket White Dahlia af kunstneren Signe Guttormsen, fordi det har en stille, stemningsfuld dybde, der passer smukt ind i de store, lyse rum.

Rene linjer er skabt af en grafisk ro, der er komponeret af en sort, kubeformet LC2-sofa designet af Le Corbusier i 1928 og produceret af Cassina, et PK63A-sofabord tegnet af Poul Kjærholm i 1968 og produceret af Fritz Hansen samt værket White Dahlia af Signe Guttormsen.

Et enkelt stilleben i grå, sort og hvide farver er lavet med en Taccia-lampe fra Flos, en bonbonniere fra Uh la la Ceramics og en beholder med motiv fra Det Tessinske Palæ i Stockholm. De antikke pilleæsker i sølv er fundet på antikmarkeder.
Julepynt der har særlig betydning
– Vi har altid haft en forkærlighed for modernistisk design, og vi synes, at den enkle, underspillede karakter er med til at fremhæve lejlighedens styrker, påpeger Michael om lejligheden, som er holdt i lette blågrå toner, der netop er inspireret af Hammershøis billeder.
For at understøtte følelsen af lethed er møblerne placeret midt i rummene. Michaels bedste indretningstip er at sikre sig, at ens egen personlige stil ikke kommer til at modarbejde de arkitektoniske elementer i boligen.
– Mit kæreste eje er de ting, jeg har arvet, eller ting, der har en personlig historie. Det er den gamle julepynt, som er gået i arv gennem generationer, hvor stearinen fra min barndoms juledage stadig sidder på glaskuglerne, eller den krystal, jeg kan huske fra min farmors hus, fortæller Michael, der er en stor beundrer af bedstemødrene.
– De var begge stærke damer med ben i næsen, som formåede at skabe varme og mindeværdige rammer for os børnebørn. Min bedste tid i dag er aftenerne, hvor vi sidder i stearinlysets skær og læser en god bog med Pelle på skødet, siger Michael.

En adventskrans af brudeslør som denne fra HagenUhre Flowers & Delights er en fin og let juledekoration. Charles og Ray Eames står bag kontorstolen, der er fra Vitra, mens lænestolen LC3 er tegnet af Le Corbusier og produceret af Cassina. Krukkerne og vaserne på toppen af Ikea-reolen er fra Delft.

På skrivebordet hersker en rolig
orden skabt af stramt design og lyse og varme farver. Marmorbakken er fra Hay, og duftlyset og lyseslukkeren er fra Dior. Den gyldne lågkrukke i glas er designet af Sebastian Herkner for Pulpo, og kuglepennen i sterlingsølv er fra Georg Jensen.
Et mix af det traditionsrige og det enkle
Julen er vigtig for Michael og Tue, da den er fyldt med nostalgi og minder.
– Den minder os om barndom og fylder os med ro, varme og en smule melankoli. Hvert år pynter jeg juletræet med de gamle glaskugler, som er gået i arv gennem familien, imens jeg hører min yndlingssalme, Dejlig er jorden. Den har været en fast del af min barndoms juletraditioner og blev derudover spillet til vores bryllup. Jeg bliver altid helt varm om hjertet ved alle de gode minder om jul, som den salme bringer tilbage, siger Michael.
Tue er tedrikker, og i december bliver den rene, sorte, kinesiske te skiftet ud med en krydret julete med nelliker og orange.
– Ret pikant og absolut en smagssag, men en juletradition, vi ikke kommer uden om. Og så lytter vi til Frank Sinatras indspilninger af klassiske julesange. Det er hyggeligt og lidt melankolsk, siger Tue.
Michael og Tue praktiserer helt synligt en blanding af det traditionsrige og det enkle. I den blanding vægter de højt, at hjemmet også afspejler deres egen stil.
– Jeg kan godt lide at tilføre klassiske elementer i vores ellers stringente indretning. For eksempel kan Georg Jensens sølvdesign altid bidrage med en skøn og eksklusiv detaljerigdom på et helt enkelt dækket bord. Ved højtider og ved festlige lejligheder får vi altid lavet vores blomsterdekorationer hos vores nabo, HagenUhre Flowers & Delights, i Strandgade. Det er en hjertevarm butik, som er god til at omsætte vores ønsker til virkelighed, fortæller Michel og tilføjer, at butikken serverer byens bedste hundekiks.
I år har blomsterhandlen lavet en krans af brudeslør og bundet en snehvid buket til julebordet. Ud over den er de glade for al deres julepynt. De køber kun ét nyt stykke hvert år, så det får en historie, og de kan huske det i mængden. Især elsker de den arvede julepynt, da de iboende minder gør hele forskellen. Pynten skal dog også fungere i hverdagen og så vidt muligt bakke op om indretningen og skabe en stemning af minimalistisk nostalgi.

En daybed med sengetæppe fra Society Limonta bliver også brugt som sidebord. Værket har Michael lavet med Dennis Lynge for Scoop Models. En stabel af dekorative æsker fungerer som sidebord for Kubus-lysestagen fra By Lassen.

Nærmest som en skulptur står Carbon-stolen fra Moooi ved indgangen til den minimalistiske entré.

En fin symmetri i kontoret skabt af to ens skriveborde fra Ikea, PK9-stole designet af Poul Kjærholm og produceret af Fritz Hansen og to Tizio-lamper fra Artemide giver et afbalanceret udtryk.
Juleaftenstraditioner
Tue og Michael er enige om, at levende lys på træet er et must, da de giver en helt anden varme og hygge til et juletræ. De tænder træet flere gange om dagen i dagene efter jul for at nyde det mest muligt. Og de danser altid om træet juleaften og synger salmer, som de hver især har valgt.
Når parret holder jul, er der oftest kun voksne ved bordet.
– Det betyder, at vi kan sidde længe ved bordet og ikke bruger så lang tid på gaveudpakning. Når vi kommer hjem fra kirke, sidder vi stille og roligt og nyder et glas champagne, inden vi går til bords. Det rolige samvær er vigtigt for os. En frisk travetur står også højt på dagsordenen juleaftensdag. I år holder vi jul med mine forældre, fortæller Michael.
– Juleaften spiser vi altid and i en eller anden afskygning. Vi har serveret confiteret and med en asiatisk inspireret grønkålssalat og en klassisk juleversion, hvor andestegen bliver serveret med rødkål, brunede kartofler og sønderjysk hvidkål med fløde og muskat. Selvom vi er voksne, er det altid vores forældre, der står for mandelgaven, siger de.
Det er som oftest Michael, der pakker gaverne ind:
– Jeg synes, at det er hyggeligt at sysle med gaveindpakning, imens jeg hører julemusik. Sammen sætter vi næsten altid et tema, som de gaver, vi giver væk, pakkes ind efter. Indholdet i gaverne er ofte gode oplevelser.
I julen prioriterer Tue og Michael tid med hinanden og ro til fordybelse.
– Vi arbejder begge meget og nyder at have lidt ekstra tid sammen i juletiden. Og så er det dejligt, når gode venner kigger forbi til et lille glas og en småkage. Vi tager altid til gudstjeneste i Christians Kirke, som man kan se fra vores hoveddør. Det var der, vi blev gift, og der er så mange gode minder knyttet til netop det sted, fortæller de.
Ud over den klassiske julemenu med and er parrets bedste juleopskrift klassiske småkager som jødekager, som de selv bager.
– Vi tager os sjældent tid til at bage i hverdagen, så det er en meget stor fornøjelse for os at bage i julen, fortæller Tue og Michael.

Småsprossede vinduer skaber et lysindfald og en fornemmelse af svundne tider, som var det, parret gik efter i sit valg af lejlighed. Tectum-køkkenet er designet af arkitekterne Børge Kjær og Inger og Hans Zachariassen. Armaturet er fra Vola
og designet af Arne Jacobsen i 1968, og Bestlite-pendlen fra Gubi er designet af Robert Dudley Best i 1930. Terrinen med mønsteret Empire er et arvestykke.

Julepynten er en blanding af arvet og nyt og fyldt med minder.

Billedet er en mezzotinte af Peter Ilsted, hvis søster var gift med Vilhelm Hammershøi, som han var meget inspireret af. Kanden er designet af Henning Koppel for Georg Jensen, og Mathieu Matégot-skålen i perforeret metal er fra Gubi.