Lykkens jul

Caroline Lykken og hendes familie bor i et af de huse, som Arne Jacobsen tegnede i Charlottenlund i 1929. Med respekt for de arkitektoniske detaljer begynder julen så småt i november.

© Lisbeth Hjort

Når kalenderen viser 1. december er julen allerede godt i gang i familien Lykkens hjem i Charlottenlund. Huset er tegnet af dansk arkitekturs store nestor, Arne Jacobsen, som et af den berømte arkitekts første. Det ligger smukt i Krathus-kvarteret ved kanten af Dyrehaven, og især ved juletid nyder Caroline Lykken og hendes mand Michael traveturene i skoven med børnene Johan på fem år og Alberte på to, som samler af naturens skatte såsom kogler og grene til at pynte med.

– Julen herhjemme betyder endnu mere hygge og selskab med familie og venner. Jeg elsker stemningen ved juletid, at der er lys alle vegne og børnenes forventningsglæde, fortæller Caroline Lykken, som har videreført nogle af sine egne barndomstraditioner fra julen.

Børnene har således hver deres julesok til kalendergaver hængende på dørhåndtaget til deres værelse. Det er Caroline Lykkens far, som hvert år står for børnenes pakkekalendere, og de små gaver skaber stor jubel hver morgen. Fra mor og far er der de lidt større adventsgaver, som har plads på den hyggelige hjørnepejs i stuen.

Det, at bo i et hus tegnet af Arne Jacobsen, har ikke overraskende indflydelse på, hvordan familien pynter op til jul. Hjemmet er indrettet med nordisk enkelhed i den monokrome ende af farveskalaen, hvilket går godt i spænd med den minimalistiske arkitektur. Der bliver også gået forsigtigt til værks, når det enkle hus skal pyntes.

Ligesom arkitekturen er juleudsmykningen enkel og så tro mod stilen, som man nu kan være taget i betragtning af, at Arne Jacobsen var en designer og arkitekt, der ikke brød sig om pynt af nogen art. Når julen nærmer sig, får de kølige sorte, hvide og brune nuancer naturligt selskab af det grønne fra fx gran og grene. Julen i hjemmet har intet forhåndsbestemt tema, men ofte supplerer Caroline Lykken fundene fra skoven med etnisk julepynt – i år er yndlingspynten de store, sortmalede glashjerter fra østen – og så ellers masser af stearinlys i sølvstager. Plus hvad der ellers byder sig.

– Julen behøver ikke at være så “konceptet” eller overpyntet. Det drejer sig om at være sammen, lave og spise god mad med venner og familie. Vi prøver hvert år at holde et juleklip-agtigt arrangement, men det bliver vist mere sjov og hygge end egentlig produktion af pynt.

© Lisbeth Hjort

Det lille juletræ i kurven i stuen slår julen an og er en forridder til familiens store nordmannsgran, som først kommer ind lillejuleaften. Den håndlavede indiske julepynt har Caroline Lykken fundet hos The Moood, hvorfra også den lette mohairplaid med fjer og perler er fra.

© Lisbeth Hjort

Caroline Lykken

© Lisbeth Hjort

Spisestuen er husets fordelingsrum Herfra er der adgang til alle grundplanets værelser, og rummet er derfor naturligt hjemmets hjerte. Et langbord fra Interstudio i asketræ med stole fra Catifa udgør i julen basen for Caroline Lykkens hjemmebag og fungerer nærmest som en buffet, når gæster kigger forbi. Sorte glashjerter og kogler med små bjælder hænger i vinduerne og kommer til deres fulde ret i det lyse rum. Lamperne over bordet er af Philippe Starck og fås i Interstudio.

© Lisbeth Hjort

En af husets mange juledekorationer der udsender den helt rigtige hyggestemning i julemåneden.

© Lisbeth Hjort

Dagligstuen er forkælet med en skøn hjørnepejs, som understreger den hyggelige julestemning. Caroline Lykken bruger pejsehylden til adventsgaver og dekorationer. De lune lammeskind er fra Ikea.

© Lisbeth Hjort

Kontoret, kaldet herreværelset helt i Arne Jacobsens ånd. Vinduerne giver masser af lys og er pyntet med antikke julekugler. På væggen et gevir fra en dåhjort, som Caroline Lykkens mand har skudt på Edeby Gods i Sverige. Kurv og lampe er fra Stol og Stage i Hellerup.

© Lisbeth Hjort

Køkkenet ligger i en tilbygning til huset Her er åbent kig til de fritlagte hanebjælker, som giver rummet en hyggelig atmosfære. Som kontrast til de lyse flader og stålelementer er der valgt mørke køkkenlåger i kirsebærtræ fra Funktion Køkkener. Emhætte fra Binova. Der er også blevet plads til en spisekrog, hvor familien spiser morgenmad på hverdage.

© Lisbeth Hjort

En mobil serveringsvogn fra Ikea holder styr på flasker, opbevaringsglas, kurve, krydderier og kogebøger.

© Lisbeth Hjort

Der er gang i den når Alberte på to år kører gennem køkkenet på sin elg-scooter.

© Lisbeth Hjort

Yndlingspynten i år er blandt andet en sortmalet, kogleformet julekugle fra Indien købt i The Moood.

© Lisbeth Hjort

I hallen bydes man velkommen af levende lys og en indbydende, svensk slagbænk fra Oliver Furniture. Trappen op til første sal er belagt med et sisaltæppe, som gør det nemmere for små fødder at holde balancen på trappen.

© Lisbeth Hjort

Soveværelset er julefri zone og holdt helt enkelt i sort, hvidt og violet. Sengen er en elevationsseng fra Auping, puderne er fra Tine K, og læselyset fra Bestlite. Ved den franske altandør står indiske bastkurve til bøger og magasiner.