Lun julehygge i Vedbæk

Afslappet, stilfuld, klassisk og med skønne detaljer. Sådan er kodeordene for julen hjemme hos kvinden bag det danske modebrand Mille K/Plus Fine, Vibeke Havmøller.

© Kennet Havgaard

Få inspiration til selv at skabe stilen her

Dét, at vores hus er så åbent, og at naturen næsten bogstaveligt talt er en del af vores leverum, giver en slags merdimension til julen hos os.

Dalende sne udenfor giver en hvid og hyggelig kulisse til vores stuer, og man kan ikke undgå at komme i julestemning blot ved at kigge ud ad vinduerne og se på alt det hvide …

Ordene bliver sagt med et lille, sagligt suk af Vibeke Havmøller, stifter af og kreativ chef i Mille K/Plus Fine, som hun driver med sin mand, Morten. Og man forstår hendes tilfredse udbrud, for de store, sprossede vindues-partier, der udgør en hel ende-facade i parrets hus, bader det store rum i lys.

Netop lyset var en afgørende faktor, da parret for to år siden lod huset gennemgå en stor renovering. Huset er oprindeligt et såkaldt IP Typehus, og parret har brugt det som base for en total ombygning – faktisk stod kun tre vægge tilbage, da det meste ud- og indvendige var blevet revet ned.

Målet var mere plads i almindelighed og masser af lys i særdeleshed – og de valgte derfor at erstatte de originale ydervægge i en del af huset med vinduer i kip-højde. Husets hjerte er det store multirum, som parret kalder for deres “leverum”. Her findes køkken, spisestue, sofahjørne, loungehjørne, og det er – som navnet antyder – her, familiens liv leves.

Vibeke Havmøller både designer og indretter i en afslappet og rolig stil, der byder på naturlige nuanceringer af hvidt, sort og brunt tilsat enkelte velvalgte farveindslag, der danner rolig baggrund for indretningen i leverummet.

Den hyggelige indretning med nordisk enkelhed er som skabt til at julehygge i. Jul hos familien Havmøller starter i slutningen af november måned, og huset står pyntet og klar til den 1. december, hvor julehyggen for alvor tager fat. Næsten dagligt bliver der bagt og lavet konfekt, og alle i familien, samt gæster og ansatte i firmaet, deltager i denne tradition.

– Det er så hyggeligt. Alle omkring os er involverede i juleprocessen. I juletiden bliver børnene ikke på deres værelser med deres venner, men søger ud og julepynter eller bager med os andre, fortæller Vibeke Havmøller.

Meget af familiens julepynt har børnene selv lavet, og andet er købt, så det falder ind og passer til farverne i huset. Vibeke Havmøller skaber små juletableauer rundt omkring i huset med masser af stearinlys, gevirer og skind for at understrege den lune og rustikke vinterstemning. Naturen – og særligt grankogler – er et stort og tilbagevendende tema i pynten.

Jeg elsker kogler, der er én af naturens allersmukkeste gaver, og dem har vi altid masser af overalt. Også store grene i gulvvaser og på julebordet sammen med et eller flere juletræer trækker naturen helt ind i huset og binder alle juleenderne sammen.

Få inspiration til selv at skabe stilen her

© Kennet Havgaard

Vibeke Havmøller, 47 år, er kvinden bag det danske modebrand Mille K/Plus Fine

© Kennet Havgaard

Ved indgangspartiet hilses gæster velkommen af levende lys i lygter (blandt andet fra Tine K Home) og grantræer i krukker fra I Rosens Navn. En kurv med mos og små lys, rå lanterner i jerntråd og store rensdyrgevirer bidrager alt sammen til den hyggelige julestemning udendørs.

© Kennet Havgaard

Huset er et gammelt typehus der har gennemgået en total renovering. Udefra kan man se husets skrå konstruktion med de høje vinduesfacader, hvor hyggeligt, gyldent lys fra stuerne blander sig med de blålige toner fra sneen på terrassen. Lyskæder i de vinternøgne træer skaber en skupturel siluet mod vinterhimlen.

© Kennet Havgaard

To bløde sofaer og et stort tæppe definerer lounge-området i husets åbne leverum. I anledning af julen pynter lilla puder i sofaerne og høje stager, fine sølvæg og et dekorativt gevir på sofabordet – alt fra Chenille Home.

© Kennet Havgaard

Spisebordets træplade danner et råt fundament til opdækningen med fine, gamle dækkeservietter i bleget hør og enkle fajancetallerkener fra Skjalm P. Bestikket i sølvplet er fra Chenille Home, og de franske vinglas er fundet hos en antikvitetshandler. Den rustikke stemning understreges med en gevirstage rundhåndet omgivet af lærkegrene og kogler.

© Kennet Havgaard

Familiens leverum har mange små hjørner til fordybelse som her ved juletræet, hvor datteren Josephine nyder en kop kaffe. Lænestolen er fra Christine Callesen Interieur, konsolbordet fra Casa Catrine, og lampen derpå fra Day Home. Der bliver hvert år købt ny pynt til juletræet, men flere af kuglerne har børnene selv lavet. De hjemmelavede kugler blander sig på fineste vis med gamle, antikke og nye, moderne på cedertræets grene. Spiseafdelingen ligger i den østvendte del med hustes største lofthøjde. Spisebordet er fra Villa Collection, stolene er fra Ikea og den overdimensionelle lampe over bordet er fra Day Home.

© Kennet Havgaard

Med placeringen midt i det åbne rum for øje, har Vibeke Havmøller holdt sit køkken enkelt og stilrent med få, rummelige højglans-elementer uden greb. På den måde er køkkenet mere et møbel i rummet. Vask og arbejdsbord er samlet på øen og køle-fryse-skab er integreret i væggen for enden af øen. Elementer er fra Kvik Køkkener, armatur fra Grohe.

© Kennet Havgaard

Gæster kigger forbi på uhøjtidelige visitter gennem hele julemåneden for at tage del i julebagning og hygge. Her et lille tableau af kager og udvalgt pynt på køkkenbordet.

© Kennet Havgaard

På stuens ene store væg hænger et maleri af kunstneren Bettina Beltner, som parret gav hinanden i gave, da huset stod færdigt. Gulvpladsen foran maleriet udnyttes til dekorationer i form af en bakke med gyldne lygter fra By Nord og smukke krukker med mandshøje grene og pynt.

© Kennet Havgaard

Dekorative lærketræsgrene i krukker står på gulvet i stuen og giver et rustikt udtryk. Grenene er pyntet med sort julepynt, som børnene i huset enten selv har lavet, eller som er samlet sammen gennem årene.

© Kennet Havgaard

Enkelt og stemningsfuldt ser det ud med en samling af store julekugler, gevirer og bloklys på en rustik patineret træbakke.

© Kennet Havgaard

En stor hjørnesofa og puf er det hyggelige samlingspunkt i tv-stuen, som er det ene af leverummets to sofahjørner, og som ligger i forlængelse af husets indgangsparti. Familiens mange fotografier og portrætter er samlet på smalle hylder over sofaen, sat sammen med små lygter og to ”lyshytter” lavet af kanelbark.

© Kennet Havgaard

Et varmt lys strømmer ud ad vinduespartiet omkring hoveddøren og lokker gæster nærmere til julehygge.

© Kennet Havgaard

Der julehygges både inde og ude ved huset i Vedbæk – begge steder med masser af levende lys.

© Kennet Havgaard

En buddha med sne varmer sig ved et bloklys og bidrager til stemningen udenfor.

© Kennet Havgaard

I soveværelset er en stilfuld detalje den åbne, murede pejs i poleret beton, som på én gang tilføjer værelset glamour og hygge. Maleriet over pejsen er malet af Rikke Rose, og det store gulvspejl er fra Siesta Møbler. Weimaraneren Scoobie på seks år har sin egen lune plads i kurven foran pejsen.