Henriette Bach stue
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kom til jul hos designeren

Hjemme hos Henriette Bach, fra designbrandet Nordstjernen, er der langt mellem de røde julenisser. Her er julepynten afstemt efter hjemmets interiør og i afdæmpede farver. Sæsonens højdepunkt er, foruden en masse hygge, den årlige peberkagehus-konkurrence, som hele familien går op i med liv og sjæl.

Naturlig julepynt

Nordstjernen er den klareste stjerne på himlen, den er variabel og ændrer lysstyrke, når vi ser den fra jorden. Sådan starter beskrivelsen af stjernen, der har givet navn til søstrene Henriette Bach og Mia Schytz firma, Nordstjerne, som fik sin begyndelse netop ved juletid.

Henriette skar stjerner ud af sælskindsrester og satte ophæng i. Først købte veninderne en del af hende, hvorefter rygtet bredte sig, så efterspørgslen hurtigt blev så stor, at stjernerne måtte sættes i produktion. Sådan blev julepynt firmaets dna, omend der er kommet andet interiør samt tilbehør til i sortimentet.

Pynten i Henriette Bachs eget hjem har altid taget udgangspunkt i, at det skulle spille sammen med resten af interiøret, der er i dæmpede farver.

– Jeg har svært ved at relatere til røde strikkede nisser, der skal se ud, som om de gemmer sig overalt, og selvom mine børn har spurgt flere gange, er det et behov, de må få opfyldt et andet sted, fortæller Henriette.

Henriette Bach bolig

Holte sø ligger nærmest i baghaven. Små gangbroer i træ leder rundt mellem sivene, og vinterens dæmpede farver er ofte inspiration til julens pynt

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Henriette Bach bolig

Husets store vinduer på hver side af døren lader det beskedne vinterdagslys komme ind. På gulvet ligger Dinesens HeartOak, og alle døre i huset er bevidst lavet uden karme for at syne mindst muligt på vægfladerne. Spejlet på væggen er fra Københavns Møbelsnedkeri, og den store vase er antik, fundet på en forretningsrejse. Et par enkle grene er pyntet med julekugler fra Nordstjernes kollektion, og skulpturerne på gulvet foran er fundet på rejser.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Peberkagehus

Man ser, at der ligger en ihærdig indsats bag ved det imponerende peberkagehus, hvilket også er nødvendigt, hvis man vil vinde den årlige julekonkurrence. Henriette og hendes datter starter mange måneder før jul med at finde ud af, hvilket hus de skal lave. Hvert år har de en tendens til at overvurdere deres egne evner en anelse og blive overambitiøse, så det bliver aldrig helt, som de havde forestillet sig, siger Henriette. Dog har de omsider overbevist hinanden om, at det hjemmelavede, lidt skæve look også har sin charme.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Henriette Bach

Henriette Bach i køkkenet fra Garde Hvalsøe. Væggen bagved er malet i en mørk grå efter den bordplade af jern med glødeskal, som ligger på køkkenøen. Glasvasen er fra Nordstjernes Organic-kollektion, pynten er også eget design, og billedet på væggen er af Julie Nord.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Henriette Bach bolig

Højtaleren Shape fra B&O kravler organisk hen ad væggen. Skænken er fra Rosmosegaard, og den antikke krukke ved siden af er fra Indien. På skænken står en skulptur fra Nordstjerne og en hjemmelavet adventskrans i et antikt indisk træfad.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Juledage med nærvær

Ud over den traditionelle bagedag er julen præget af nærvær. Tiden skal have lov til at stå lidt stille, og dagene går med at hente juletræ på Nissestien i Virum, læse historier i sofaen og nusse rundt på strømpefødder og i blødt tøj.

– Min datter og jeg går hvert år lidt amok i hjemmelavede juledekorationer og kranse, og det er dejligt at være sammen om at lave noget, forklarer Henriette, hvilket blandt andet kan ses, når man træder ind i den store hall, hvor en enkel og grafisk gren fra haven ved søen i Holte er fyldt med mørkebrune velourjulekugler med grove bånd i samme farve.

Henriette Bach julebord

Store vinduer fra gulv til loft giver direkte udsigt til den store terrasse. Bordet er fra dk3, og stolene er Wegners klassiske Y-stole med fletsæder. Lampen i loftet er fra Menu, og gulvene er Dinesens HeartOak, behandlet med lys olie.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Henriette Bach julebord

Juletræer, mos og sirlige stjerner fra Nordstjerne er temaet denne jul, alt i nuancer, så det matcher Henriettes øvrige interiør.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Henriette Bach julebord

Stofservietter med overlockede kanter fra A Table Story bruges både under og over tallerkenerne, der er fra Royal Copenhagen. Glassene på bordet er en blanding af nye og gamle; en del er arvestykker. Al pynten er fra Nordstjerne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

"En alene-julestund, jeg sætter stor pris på"

– Og en mere eller mindre ufrivillig tradition er, at jeg ender med at sidde til langt ud på natten den 23. december og pakke gaver ind og skrive små hilsner på julekort til hver gave, siger Henriette og fortsætter:

– Jeg kan godt lide at gøre lidt ekstra ud af indpakningen, og selvom det startede som “ups, det skal jeg også lige have nået”, er det endt med at være en af de alene-julestunder, jeg sætter stor pris på.

Henriette Bach jul

Juletræet står med rigelig luft omkring sig og spejler sig i ruden. Pakkerne ligger klar, og træet er naturligvis pyntet med egne design fra Nordstjerne. Reolen på væggen er specialfremstillet af Københavns Møbelsnedkeri, og de små træskamler med gaver på er fra Rosmosegaard.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Henriette Bach bolig

I opholdsstuen er der en stor antracitgrå sofa fra Eilersen med et trækar ved siden af til en plante. Sofabordet, der er fyldt med julegodter og hjemmebag, er et antikt indisk Naga-bord, købt på en rejse til Indien, og gulvtæppet er et vintage Beni Ouarain.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad