Kom med hjem til en ægte julefan

"Jeg er lige så tosset med julen som Gertrud Sand. Jeg glæder mig fra det øjeblik, vi træder ind i september."

Lykke(s) jul

Allerede om sommeren starter tankerne om julepynt hjemme hos Lykke Hindsberg. Hun elsker simpelthen alt ved december og julen – og sammenligner sig selv med den legendariske Gertrud Sand. Det må dog være i den noget mere moderne version!

© Lene Samsø

Lykke Hindsberg er freelance-projektleder i reklamebranchen og står bag Instagram-profilen og bloggen Lykkestunder.dk.

En ægte julefan

Lykke Hindsberg er en ægte julefan. Spørger man hende, hvad hun bedst kan lide ved julen, kommer svaret prompte:

– Alt, simpelthen! Jeg er lige så tosset med julen som Gertrud Sand (fra julekalenderen The Julekalender red.). Jeg glæder mig fra det øjeblik, vi træder ind i september, og hvor jeg går i gang med at kigge efter nye, hyggelige tendenser og ideer til at julepynte med. Faktisk planlægger jeg jul hele året. Derfor kan jeg sagtens finde ting i skoven om sommeren, som jeg gemmer i kælderen, til det bliver december.

© Lene Samsø

Masser af grønt og masser af pynt – men hver for sig. På juletræet må der dog gerne være overflod af julepynt. Det hentes tidligt i december, så familien kan nyde det hele måneden. I et hjørne af stuen har Lykke indrettet en hyggekrog med en selvgjort daybed, bløde puder og et lille bord fra House Doctor, de små juletræer på bordet er fra Ib Laursen. Kransen er en messingring bundet med lidt gran fra haven. På lampen fra Bloomingville hænger juleklokker fra Tine K Home. Billedet på væggen er fra Printler.com.

© Lene Samsø

Små minikranse af eukalyptysgrene, olivenkviste og gran hænger ved glasdøren som en uro.

Lykkestunder

Man er ikke i tvivl om, at hos Lykke bliver julen ikke kun fejret, den bliver også budt mere end hjerteligt velkommen.

På sin blog Lykkestunder får julen også masser af opmærksomhed. Her deler hun ud af sine mange kreative ideer til dekorationer og bagværk og andre juletips, ligesom hun flittigt poster stemningsfulde indlæg på Instagram julen igennem.

Det er derfor helt naturligt Lykke, der står for julepyntningen af hjemmet – en 185 m² stor murermestervilla i Vanløse, som hun deler med sin mand og to børn. Og selvom hun næsten ikke kan vente på julerierne, venter hun pænt til den første søndag i advent med at finde familiens julekasser frem, og fylde kagedåserne med småkager.

– Ligger første søndag i advent før december, er det et vinder-år. Men jeg er dog ikke typen, der pynter allerede i starten af november. Det er snyd, smiler hun.

© Lene Samsø
© Lene Samsø

I spisestuen har Lykke malet væggene i en grå tone for at give de lyse rum lidt mørk kontrast. Farven er fra Nordsjö og hedder ON.00.49. Bordet er fra FDB Møbler, og heromkring står Eames' ikoniske stole. Pendlen over bordet er fra Le Klint. I vinduet hænger stjerner fra House Doctor og kogler fra Broste Copenhagen. I karmen står lampen Kizu med marmorfod fra New Works.

Et miks af nyt og gammelt

Lykke mestrer kunsten at mikse nyt mod gammelt, dyrt design med gode fund, arvestykker og hjemmegjorte ting, og få det til at fungere på en vellykket måde i det hyggelige hjem.

Farvepaletten er holdt neutral, men aldrig kedelig, og de primært sort-hvide og grå nuancer bruges til at skabe både ro og spænding til rummene, så objekter, planter og blomster får mere fokus.

© Lene Samsø

Med en palet af grå, hvide og sorte nuancer, og med en stor, rummelig sofa fra Ikea, har Lykke indrettet stuen som husets hyggelige kerne. Under et bord fra Ilva og Poul Kjærholms PK22-stol fra Fritz Hansen er et samlende gulvtæppe fra Ellos Home. Grøn pynt er strøet rundt omkring – som et frisk pust udefra står upyntede grantræer og hjemmebundne kranse.

Rolig og naturlig højtid

I julen pynter Lykke op med masser af grønt fra naturen, som hun planter i krukker, eller binder til store og små kranse, samler i buketter og kombinerer i både simple og overdådige dekorationer med og uden lys.

Tricket ligger i den store mangfoldighed af grønne, naturlige indslag, som får lov til at stå eller hænge upyntet efter devisen: grønt og pynt for sig.

Julekugler og andre ornamenter bliver i stedet samlet på fade, i glas og vinduer, som særskilte dekorationer. Denne opdeling af virkemidler giver ro til en julepyntning, der ellers nemt kan blive overlæsset.

– At markere højtiden med pynt er blot en side af julen, som jeg prøver at lave så naturlig og rolig som mulig. Her må gerne være meget gran og grønt, og selvom jeg er vild med julekugler, må det ikke larme for meget med alt muligt julestads, da vi jo også skruer op for alle de andre jule-elementer.

© Lene Samsø

Julens adventskrans har Lykke lavet af tørrede blomster fra sin brudebuket, husløg, efeu fra haven, mos og andre sager, som hun har fundet i skoven. Blandingen af materialer skaber liv, samtidig med at farverne er afdæmpede naturlige.

Pyntning i fællesskab

Familiens store juletræ er dog stedet, hvor der godt må være en overflod af julepynt. Træet bliver hentet tidligt i december, så det kan pynte længst mulig tid i stuen.

Pyntningen foregår i fællesskab, og består af nye og gamle julekugler og lidt hjemmelavet børnepynt. Hvert år får Lykke et Royal Copenhagen-ophæng til juletræet af sin mor med en lille personlig hilsen på æsken.

– De æsker og ophæng har en helt speciel betydning for mig, og sammen med en klokke fra min mormor, og en lille nisse fra min barndom, udgør de en særlig skattet tradition, når vi starter med at pynte, siger Lykke.

© Lene Samsø

Spisestuen har et smukt småsprosset vinduesparti med døre, der giver masser af lys til stuen og udsyn til haven. Vitrineskabet er et arvestykke fra Lykkes farfar, som er blevet malet.

Holder fast i traditioner

Inden træet er i hus, har Lykkes stuer været rammen om et årligt tilbagevendende jule-arrangement, hvor familien mødes 1. søndag i advent til juleklip og ditto bagning.

Her bliver kagedåserne fyldt godt op med vaniljekranse og børnenes egne brunkager, som de selv har dekoreret.

– Selvom jeg følger med i bolig- og designtendenser, og konstant afprøver nye ting i vores indretning, så ændrer vi ikke meget på måden, som vi holder jul på. Alle i familien kan godt lide at vide, hvad der skal ske, og ser frem til juletraditionerne med lige stor begejstring hvert år, fortæller Lykke.

© Lene Samsø

Familiens hyggelige murermestervilla er fra 1928 og ligger i Vanløse.

© Lene Samsø

Grå toner fylder også i soveværelset, med tekstiler fra H&M Home og vægfarven Rustik Grågrøn fra Nordsjö, som blødes op med puder i svag rosa. En skammel fra Tine K Home bliver brugt som sengebord, hvor en juledekoration er lavet som en enkel buket i en vase.

© Lene Samsø

Julen har også fundet vej ind på børneværelset, hvor et pyntet juletræ og en guirlande skaber stemning i den lille hyggekrog med puder syet af Liberty-stof.

© Lene Samsø

To oprindelige mindre rum er blevet slået sammen til et rummeligt badeværelse, som er holdt i hvide elementer ligesom køkkenet. Fliserne er fra Mosaikhjørnet, og saniteten fra Grohe, vasketøjskurv, spejl og måtte er fra House Doctor, og skammel fra Lindebjerg Design.