Julestue i Vedbæk
Hvis julestemning kunne købes, skulle man tappe den hjemme hos Malou Karberg og Peter Simonsen i Vedbæk.
Af
Man træder direkte ind i den dejligste julstemning, når man ankommer til det hyggelige hjem i Vedbæk, hvor Malou Karberg bor med sin mand Peter Simonsen og børnene Laura, Asta og Ella. Fra de utallige småsprossede vinduer stråler et varmt, gyldent lys ud mod den smukke og sneklædte vej.
Huset, der blev bygget som et sommerhus for mere end 100 år siden, har Peter Simonsen selv renoveret, så det i dag fremstår som en smuk strandvejsvilla. Peter Simonsen, der er arkitekt og snedker, udgør den ene halvdel af køkkenfirmaet Simonsen & Czechura, som fremstiller eksklusive speciallavede køkkener.
Indenfor er der skruet op for julehyggen med ild i pejsen og julepynt, som parrets tre døtre selv har lavet det meste af: glimtende lygter, engle og andre ornamenter samlet i stilleben med lys, gran og gevirer.
- Hvert år samles pigerne og jeg om at lave årets julepynt. Vi arrangerer et stort tag-selv-bord med ler, perler, sten, pinde og alle mulige ting og sager, og så får vi lavet en hel masse nyt pynt. I år har vi især været glade for keramik-ler, som vi har formet til fyrfadslygter, der kan stå og glimte i vinduerne, fortæller Malou Karberg, der er uddannet lærer med speciale i håndarbejde, men som sideløbende med lærergerningen har sit eget smykkefirma, Malou Karberg Simonsen.
Når hun altså ikke maler eller skriver manuskripter til film og teater. Hendes mor er keramiker, og det er herfra, interessen for det kreative stammer.
- Som barn sad mine søskende og jeg med min mor, når hun lavede sin keramik hjemme i kælderen. Det er et fint minde, og jeg kan lide at videreføre traditionen med et åbent og kreativt hjem, siger Malou Karberg.
Hvert år i midten af december holder hun en julestue, hvor venner og bekendte kan komme forbi og supplere gaveindkøbene med smykker, malerier og keramik fra Malou Karbergs hånd. Så arrangerer hun et gigantisk frugtfad på midten af spisebordet og hendes mange keramikskåle bliver fyldt op med nødder og andre lækkerier.
- Det er en rigtig hyggelig tradition som giver alle i omgangskredsen mulighed for at mødes og ønske hinanden god jul, mens der shoppes julegaver, forklarer Malou Karberg.

Omkring hjemmet har Malou Karberg skabt hygge med små tableauer af krukker
og lanterner, så julen kan nydes både ude og inde.

Kreativitet og traditioner går hånd i hånd i Malou Karberg og Peter Simonsens hjem. Hun er oprindeligt uddannet folkeskolelærer, men har i dag smykkefirmaet Malou Karberg Simonsen og skriver desuden manuskripter til film og teater.

De småsprossede vinduer i stuen skaber stemning og giver et flot udsyn til området. Hørhjerterne mellem vinduerne har Malou Karberg selv syet.

Et magisk prinsesseslot og snetunge, lysende grantræer akkompagneres af et engleorkester. Malou Karbergs mor er keramiker, og hun har lavet den søde og hyggelige opstilling i vindueskarmen.

Årets adventsstage har Malou Karberg lavet af fire bloklys, der er omviklet med rå lædersnore og vedhæng i sten, ben og perler.

Spisestuen er lys og rummelig. I december forlænges spisebordet med et ekstra bord, så der er plads til de mange gæster. Peter Simonsen har selv designet og udført spisebordet, der i anledning af julen er pyntet med kogler, minigrantræer og hjemmelavede pinde- og keramikdyr. Café-stolene fra Tolix giver rummet en anelse råhed. I anledning af julen har de fået lammeskind på.

Det store juletræ kræver sin plads, som der heldigvis er masser af. Træet er traditionelt pyntet med kræmmerhuse og engle. Men ved nærmere eftersyn opdager man neonsløjfer og bemalede legetøjsdyr som humoristiske elementer.

Peter Simonsen er ivrig jæger, og ved husets naturlige samlingssted, pejsen, har flere af hans trofæer fået plads. Det skaber en stemning, der passer perfekt til den varme og hygge, man forbinder med julen. Julesokken er syet af forskellige skindrester.

Enkelt, nemt og meget fint. En grøn bakke dekoreret med bl.a. gran, fjer, lidt rester fra et gevir og et lys ser flot ud på sidebordet.

Malou Karbergs små tableauer finder man flere steder i huset. De er enkle sammenstillinger af genstande fra hjemmet og naturen.

Malou og hendes søster laver hvert år pakkekalender til hinanden, og børnene har også deres kalendergaver hængende fremme. Gaverne er ophængt med neonfarvet snor på en gren over trappen til underetagen, hvor de kan pynte indtil jul.

Spisestuen er forbundet med pejsestuen via en passage, der opstod, da villaens første tilbygning kom til. Den lille gang øger indtrykket af krinklede kroge og spændende vinkler i huset. På væggen hænger et kunstværk af drivtømmer og fjer lavet af Malous gode veninde, designer Anja Blinkenberg.

Tidligere var her entré og et kammer, men familien trængte til mere plads og etablerede en tilbygning til en større entré og badeværelse, hvilket frigav plads til det nye køkken. Simonsen & Czechura-køkkenet er i tråd med husets oprindelige arkitektur, holdt i landlig stil med hvide fronter, bordplade i massivt elmetræ og højglanshvide trægulve. Åbne, murede hylder over komfuret underbygger den uhøjtidelige stemning.

Funktionelle detaljer og æstetik i soveværelset. Parret har været meget bevidste om, at soveværelset skal være behageligt og praktisk på samme tid. Den smalle hylde til nips, som løber langs hele væggens bredde, er et hit, og det samme er de indbyggede højtalere i loftet. Under sengen er der indbygget skuffer til opbevaring.

Badeværelset ved forældrenes soveværelse i tilbygningen under terrassen har dobbelte terrassedøre ud mod haven. Håndvask-møblet har Peter Simonsen bygget op i træ, og Dornbracht står for de stringente, rene linjer i armaturerne, mens det organiskformede badekar og toilettet er fra Flaminia. Lamper fra Møller & Rothe.

Badeværelset ved forældrenes soveværelse i tilbygningen under terrassen har dobbelte terrassedøre ud mod haven. Håndvask-møblet har Peter Simonsen bygget op i træ, og Dornbracht står for de stringente, rene linjer i armaturerne, mens det organiskformede badekar og toilettet er fra Flaminia. Lamper fra Møller & Rothe.

Bindingsværket på ydersiden skaber sammen med de småsprossede vinduer en hyggelig stemning, der passer perfekt til julen. Terrassen er lavet af brede mahogniplanker og hævet over grunden, så man har en flot udsigt.

Det er en oplevelse at ankomme til hjemmet i Vedbæk, efter at mørket er faldet på. Med lygter, lanterner, gran, grene og æbler har Malou Karberg pyntet op omkring indgangen.

I stedet for dørmåtte anvender Malou Karberg et granris i julen - en fin og enkel løsning. På indersiden af døren hænger en hilsen til venner, familie og andre besøgende.