I denne villa er juletræet placeret midt på spisebordet

Familien i Charlottenlund kombinerer det traditionelle med det kontroversielle, når der skal pyntes op til jul.

Monica Vedel ejer og driver agenturet Trendit. Som selvstændig repræsenterer hun internationale mærker i Skandinavien. Den store gulvkrukke bag hende er fra Balie Balie. I husets store tilbygning, som er indrettet til spisestue og lounge, har Monica pyntet spisebordet med et juletræ i kurv, stager, fyrfadslys, kogler og ornamenter. Bordet er et antikt plankebord fra Rosmosegaard i Gilleleje, metalstolene er fra franske Tolix, og lysekronen er fra interiørbutikken L’Unica.

© Lene Samsø

Dansen om træet

Hos Monica Vedel er juletræet utraditionelt placeret midt på spisebordet. Dermed får det smukke træ optimal opmærksomhed i det elegante hjem, som familien selv har sat i stand, og understreger den kærlige og uortodokse tilgang til højtiden, som mærkes i hele hjemmet.

© Lene Samsø

Klassiske juleelementer

Ved første øjekast er julen i Monica Vedel og Peter Kromanns hjem helt efter bogen med klassiske juleelementer som gaver, gran, adventslys og juletræ, der pynter i stuerne.

Men ved nærmere eftersyn er der alligevel pillet lidt ved traditionerne. Her står juletræet nemlig på spisebordet og giver julepyntningen et legesygt puf.

Sølvstager, hyacintløg, kogler og gran drysset med glimmer er placeret på det massive plankebord rundt om juletræet, som udgør julehjemmets samlingspunkt. Monica har i år primært valgt pynt i sølv og glimmer. Fra spisestuen har man kig ind til køkkenet, og i hjørnet ses et antikt gråt vitrineskab.

© Lene Samsø

Legende og drømmende julepynt

– Jeg tænkte, at vores spisestue er så stor og lys, at rummet sagtens kunne bære noget særligt. Jeg fik idéen om at placere træet på bordet og fik det hurtigt afprøvet. Der er noget legende og drømmende over det, synes jeg. Fra den store lysekrone valgte jeg at hænge en masse julepynt i tynde snore, så det giver en slags glorieeffekt rundt om træet. Selve træet er kun pyntet med ganske lidt julepynt. De klassiske lyseholdere og stjernen fra Georg Jensen giver mig følelsen af barndom – det er ting, jeg har arvet fra min far, og på den måde er han med os i julen, siger Monica.

Adventskransen gør sig godt på spejlbordet, hvor lysene reflekteres i bordpladen. Kransen er flettet af evighedsblomster, tørrede frøkapsler og metallicfarvet løv i feminine nuancer. Glimmerlys giver den et funky udtryk.

© Lene Samsø

På én gang moderne og nostalgisk i sit udtryk indbyder barvognen til en drink før julemiddagen. Vognen er fra Nordal.

© Lene Samsø

Gaverne er pakket ind i sølv- og glimmerpapir fra Flying Tiger, pyntet med silkebånd og stofblomster, som Monica har givet lidt bling-bling med glimmerlim.

© Lene Samsø

Bylivet skiftes ud med hus i Charlottenlund

Den rummelige spisestue er bl.a. resultatet af en komplet renovering af familiens hus, som Monica og Peter købte for to år siden.

Den lille familie tog beslutningen om at udskifte bylivet i København med mere plads og lys i Charlottenlund, da deres datter Zoe meldte sin ankomst.

Efter lidt udforskning af området kastede de til sidst deres kærlighed på den gamle, smukke villa, som trængte til mere end bare “en kærlig hånd”. Heldigvis er Monicas mand, Peter, uddannet tømrer og kunne derfor selv stå for den omfattende renovering, der stod på i alle weekender og aftentimer i knap to år.

I den ene ende af spisestuen har Monica lavet en zone, hvor man kan slænge sig i bløde chaiselongstole fra Sofacompany. En stor paletbladplante sat i en gammel champagnekøler giver kulørt modspil til de grå-brune toner. De runde spejlborde er fra Balie Balie.

© Lene Samsø

Julen fejres også med bobler og søde lækkerier, og et smukt tag selv-bord venter på gæsterne i køkkenet. Der er Möet- champagne i glassene fra Louise Roe, bakken er fra Broste Copenhagen, og der er
hjemmebagt kage og snacks på etageren fra Royal Copenhagen. Balloon-vasen i farven
amber er fra Louise Roe.

© Lene Samsø

Højloftet spisestue

Huset står i dag som forvandlet med en næsten fordobling af arealet via flere tilbygninger, og familien kan nyde deres hjem med løsninger, de selv har udtænkt og udført helt ned i detaljerne.

Således er den højloftede spisestue med småsprossede vinduer hele vejen rundt, pejs og masser af plads blevet præcis det yndlingsrum, der stod øverst på deres ønskeliste.

Særligt i december med de mange julearrangementer kommer stuen til sin ret.

Køkkenet er et shakerkøkken fra Handcrafted Interior med gråmalede fronter og messinggreb. Bordpladen i Silestone er importeret i ét stykke fra Italien. Monica har med enkle tiltag tilført elegante elementer som en krystallysekrone i moderne look fra Rêve Home og kunst på væggen. Soldaterfiguren er købt i Tivoli på en af familiens årlige juleture den 23. december.

© Lene Samsø

Julen fejres også med bobler og søde lækkerier, og et smukt tag selv-bord venter på gæsterne i køkkenet. Der er Möet- champagne i glassene fra Louise Roe, bakken er fra Broste Copenhagen, og der er
hjemmebagt kage og snacks på etageren fra Royal Copenhagen. Balloon-vasen i farven
amber er fra Louise Roe.

© Lene Samsø

Julen er en skattet højtid

– Vi kan godt lide at have gæster og gerne mange gæster på én gang. Hvert år har vi en stor tilbagevendende juletradition med 18 af vores venner, som kommer til julefrokost. Så dækker jeg et bord med plads til alle med ens stole og service og masser af smuk julepynt, fortæller Monica.

At julen er en skattet højtid, mærkes tydeligt.

Monica elsker julen og at pynte op, og hun finder ro i den kreative proces, der starter som idéer, der afprøves og udvikles.

Stuen er stedet, hvor familien samles i de bløde sofaer fra House Cph. Væggen er malet med Kabe-maling i farven lava, og indretningen er bevidst holdt i mørke toner for at give en hyggelig hulestemning, hvilket de tunge velourgardiner fra gulv til loft også understreger. Sofabordet er antikt og fra Rosmosegaard, den store gulvkrukke er fra Balie Balie, pufferne er fra hhv. Missoni og Normann Copenhagen, og kunsten på væggen er en bryllupsgave fra Peters far, malet af danske Olox.

© Lene Samsø

Kontoret er indrettet i “mellemstuen”, hvor væggene også er malet med Kabe-maling i farven lava. Skrivebordet er fra Balie Balie – det er en gammel disk fra en Georg Jensen-butik. Stolen er en Gubi-stol med Missoni-betræk, og på væggen hænger et kunstprint af Ole Ziger.

© Lene Samsø

Juletræet som midtpunkt

Hvert år henter hun julepynten frem af de mange skoæsker, hvor hun har organiseret sin julepynt, og ofte bliver pynten brugt på en ny måde.

I år er juletræspynten fx hængt op i lysekronen og lagt omkring foden af juletræet, der står i en kurv.

Sølvstager, hyacintløg, kogler og gran drysset med glimmer er samlet omkring juletræet i en stor, glimtende flok på midten af det massive plankebord, og træet udgør et imponerende “centerpiece”, som gæsterne naturligt samler sig omkring.

Julen har også sneget sig ind på badeværelset med lys i de fine stager fra L’Unica. Skabselementerne er fra Handcrafted Interior, og vask og armatur er fra Fog.

© Lene Samsø

En antik bænk fra Rosmosegaard er pyntet med et enkelt lys og en glaskuppel med mos og en enkelt hyacint. Kuplen er fra Broste Copenhagen, og spejlet over bænken er fundet hos Rabens Saloner.

© Lene Samsø

Den bløde og dunkle Kabe-maling i farven lava giver en hyggelig og elegant stemning i parrets soveværelse og en smuk baggrund for de cirkulære, små spejle, der reflekterer lyset fra vinduet. Lampe og spejle er fra Rue Verte, og sengetæppet og puderne er fra Tine K Home. En vintagevinkasse bruges som sengebord og giver kant til udtrykket.

© Lene Samsø