Højtid i et funkishjem

Hjemme hos Annemette Kofoed i Charlottenlund er naturen inviteret med som selvskrevet gæst, når der skal pyntes til jul.

© Christina Kayser Onsgaard

En charmerende andelslejlighed i et funkisbyggeri fra 1930’erne danner rammen om hjem og jul for Annemette Kofoed, 49, der driver firmaet Kofoed Consulting, som beskæftiger sig med rekruttering og headhunting, og hendes 11-årige søn Julius.

Den lille familie har indrettet sig hyggeligt og funktionelt på 110 m2 fordelt på to stuer, et åbent køkken og to værelser. Køkkenet er Annemettes yndlingsrum, det er her, hun slapper af med at lave mad, hendes store interesse, ofte sammen med Julius. I juletiden gør hun ekstra meget ud af det hele; glögg, konfekt og ikke mindst julemiddagen bliver lavet helt fra bunden, og forberedelserne er med til at øge julestemningen.

  • Jeg elsker at lave mad, og tilberedningen af maden er en vigtig del af juletraditionen hos os. Jeg starter gerne flere måneder før jul med at lave solbærsnaps, røre sennep og sylte rødbederne til julemiddagen. Faktisk starter jeg mortensaften med at forberede sovsen, for uanset hvor vi holder jul, er det mig, der står for sovsen, fortæller Annemette og tilføjer:

  • I december laver vi selvfølgelig glögg, konfekt og klejner, og når duften fra køkkenet blander sig med duften af gran, og den breder sig rundt i lejligheden, kan vi slet ikke undgå at komme i julehumør.

Selvom hun gerne bruger mange timer med at kreere julemad i køkkenet, finder hun også tid til at gøre lidt ekstra ud af julepynten, som skifter fra gang til gang. I år er hun særligt inspireret af den omkringliggende natur nord for København, hvor hun både går, løber og svømmer lange ture. Med elementer af træ, gran, kogler og store gevirer er stilen meget gennemført.

  • Naturen er en stor inspirationskilde for mig. Når jeg går ture, kan jeg godt finde på at samle lærke- eller fyrregrene og tage med hjem. Især efter et godt blæsevejr finder jeg smukke grene, som er faldet ned. Kogler fra skoven og sten fra stranden kan hurtigt blive til julepynt, hvis de samles på et gammelt træfad sammen med sølvkugler og nogle lysestager.

Tableauer af rejsefund, som Annemette har haft med hjem fra udlandet, fx de små lassibægere i patineret messing, bliver også gjort julede med små juletræer, når de grupperes med vintagenips og en fransk kirkestage. En samling af fine, sydeuropæiske kors pryder væggen i stuen, men korsene hænger der ikke kun i anledning af julen.

  • Jeg er ikke specielt religiøs, men startede med at samle på kors for mange år siden. Det første fandt jeg hos min mormor, da vi ryddede op efter hendes død. Siden er der kommet mange til både fra Frankrig, Italien og Grækenland, men jeg har også fået flere foræret. I julen er korsene med til at understrege den hyggelige og lidt højtidelige stemning.

Annemettes personlige stil er i høj grad med til at sætte dagsordnen for indretningen. Etniske indslag, rejsefund og arvestykker, som er en vigtig del af Annemettes liv, danner basen i hendes indretning, og hun sætter det hele sammen med moderne tilbehør, som ofte skiftes ud. Puder, plaider og krukker bliver rykket rundt eller udskiftet, og derfor har hun også valgt at have enkle, tidløse møbler som neutral baggrund til den personlige pynt.

  • Mit hjem er min rede. Jeg elsker at være her, og rummene bærer præg af mine mange rejser, synes jeg. Desuden har jeg fundet plads til vigtige arvestykker fra familie - alt sammen noget, som afspejler den, jeg er. Juletraditionerne er mange, og både Annemette og Julius elsker dem.

I december måned, ved sengetid, læser Annemette op for Julius af en fast julebog, og det også selvom sønnen nu er så stor, at mors højtlæsning er ved at være fortid - men denne tradition skal der ikke ændres ved!

Juleaften går hele familien på kirkegården og tænder lys for dem, de ikke har mere, og alle føler andagt og fred ved denne juletradition, ligesom kirke-besøg er med på programmet juleaftensdag. Det er bestemt ikke svært for Annemette at gøre det hyggelige hjem endnu mere hyggeligt, når julen nærmer sig. Levende lys er et must, og alle Annemettes lygter og stager i fattigmandssølv kommer i brug i december, men hun sværger også til de robuste alterlys, som hun arrangerer i flokke akkompagneret af masser af store pinjekogler.

Juletræet hos familien Kofoed er altid kæmpestort, fylder det meste af stuen og bliver indkøbt dagen før juleaften - derfor har Annemette indtil da anskaffet et mindre træ i potte, som får lov til at stå julen igennem, og som er lidt nemmere at flytte rundt på. Træet pynter hun med julepynt, som er hjemmelavet, arvet eller fundet på markeder rundt om i Europa.

© Christina Kayser Onsgaard

Annemette Kofoed.

© Christina Kayser Onsgaard

I vitrineskabet opbevarer Annemette sine gamle damaskduge, som hun har arvet fra sin oldemor og mormor, samt en samling af nye og gamle bøger.

© Christina Kayser Onsgaard

Gør som Annemette, når hun helliger en hel væg til sine kors. Det kan være mange andre ting, du hænger op, men sørg for at skabe en dynamisk dekoration - og giv lidt plads mellem objekterne.

© Christina Kayser Onsgaard

Spisestuen er hjertet i det Kofoed’ske hjem - det er her, Annemette og Julius opholder sig allermest. Omkring spisebordet bliver der hygget ekstra meget i julemåneden, når gæster kigger forbi for at smage Annmettes hjemmelavede lækkerier. Annemette har valgt komfortable stole med armlæn, så man kan blive længe ved bordet, og ofte bliver selskabet siddende her hele aftenen. Juleaften bliver bordet trukket ud fra væggen og vendt om på langs, så der er plads til hele familien. Spisebordet er købt på en netauktion, og stolene er fra Ikea.

© Christina Kayser Onsgaard

En ugle i keramik pynter på skabslågen, den er fra House Doctor.

© Christina Kayser Onsgaard

Annemette har indrettet et hyggeligt læsehjørne i stuen ved det store oliemaleri af Genc Permeti. Masser af lys og lygter på et marokkansk bakkebord giver let kontrast til den tunge, dybe lænesstol fra Ikea. Efterhånden som julegaverne indkøbes, bliver de lagt i kurven, hvor de pynter indtil juleaften sammen med en spinkel lærkegren.

© Christina Kayser Onsgaard

Adventskransen har lige fået selskab af en samling kanelstænger, så duften rigtigt kan sprede sig rundt i lejligheden.

© Christina Kayser Onsgaard

Vindueskarmene er dejligt brede, så der er plads til lidt ekstra pynt. Her et gammelt trug, som er fyldt op med antikke julekugler fundet på et julemarked i Bruxelles og flere store elg-gevirer, som Annemette har købt i Sverige.

© Christina Kayser Onsgaard

Soveværelset er ikke stort, men lyst og enkelt indrettet i hvidt med indiske sengetæpper til at give kulør. Tæpperne er syet af gamle, indiske sarier, og Annemette har haft dem med hjem fra en rejse.

© Christina Kayser Onsgaard

Når julen nærmer sig, planter Annemette mini-juletræer i sine gamle lassibægre, og den franske stage bliver pludselig julet sammen med englefiguren i vindueskarmen.

© Christina Kayser Onsgaard

Køkkenet fra 30’erne er blevet udskiftet, og er i dag Annemettes yndlingsrum. Det er her, der bages, steges og koges til jul.

© Christina Kayser Onsgaard

Et af julens vigtigste symboler, hjertet, har fået en fremtrædende plads i vinduet.