Her er årets Julemærke 2022

Julemærket er i år tegnet af en kunstner, der har et helt særligt forhold til Julemærkehjemmene. Han har nemlig selv engang haft brug for dem og han ved derfor, hvor stor en forskel de gør. Hans Julemærker er en hyldest til H.M. Dronningens tidligere Julemærker.

© Julemærkefonden

Da kunstner Niels Ditlev blev spurgt, om han ville tegne dette års Julemærke, var det en drøm, der gik i opfyldelse, og en ring, der blev sluttet.

– Jeg var utrolig stolt og glad, da jeg blev kontaktet af Julemærkefonden, der spurgte om jeg ville tegne årets Julemærke. Som grafisk designer kigger man altid meget på julemærkerne, fordi de er en afspejling af den tid de er skabt i, og mange af de kunstnere, jeg selv ser op til, har tegnet julemærket gennem tiden, fortæller han.

Årets Julemærke er nummer 119 i rækken og årets motiv markerer både Dronningens 50-års Regeringsjubilæum og Fredensborg Slots 300-års jubilæum.

Kongehuset og Julemærket har altid været tæt forbundne. Siden Dronning Louise prydede det første Julemærke helt tilbage i 1904, har der med mellemrum været kongelige på Julemærket. Hele tre gange har H.M. Dronningen tegnet motivet til Julemærket.

– I starten tænkte jeg, at jeg ville fortolke ét af Julemærkerne, men det er en svær øvelse at lave en direkte fortolkning. Hvor langt skal man gå fra originalen? Det oprindelige motiv er urørligt, og man kan ikke lægge sig for tæt op ad det, men man kan heller ikke bevæge sig for langt væk fra det. Men efter flere søvnløse nætter fandt jeg en måde at løse det på. I stedet for at fokusere på ét mærke, lavede jeg en potpourri over alle tre Julemærker, som en hyldest til Dronningens samlede Julemærker, forklarer Niels Ditlev.

H.M. Dronningen har tegnet Julemærkerne i hhv. 1970, 2003 og 2015 og det er elementer fra disse, Niels Ditlev har kombineret med en illustration af Fredensborg Slot. Årets Julemærke har fået titlen ”En Julehilsen med Hjertet”. Englene stammer helt tilbage fra Julemærket i 1970, Hjertekransen fra 2003 og brevduerne med julekortene optrådte på mærket fra 2015. I midten står Fredensborg Slot klar til at fejre jul.

– Jeg har en stor kærlighed til Julemærkerne, hvor man inden for det her lille format lykkes med at give folk følelsen af jul. Jeg har arbejdet på at skabe noget, der er lavet i min stil, som man kunne kalde retro eller vintage, og hvor man samtidig kan genkende Dronningens elementer og referencerne til hendes stil. Derfor valgte jeg papirklip som et greb, der trækker tråde tilbage til Dronningens arbejde, hvor de originale duer for eksempel er nogen hun har klippet ud i hånden, fortæller han.

Salget af Julemærkerne er med til at financiere Julemærkehjemmene, der hjælper børn tilbage i trivsel. Niels Ditlev havde selv engang brug for Julemærkehjemmene, som gjorde et stort indtryk og en stor forskel i den lille drengs liv.

– Efter en meget vanskelig barndom, blev jeg indlogeret på julemærkehjemmet i Hobro i 1962. Jeg var kun 5 år, men jeg husker alting meget tydeligt. Den smukke bygning, ude i den rolige skov. Den varme og kærlige stemning, der gav mig en tryghed i en meget vanskelig periode. Jeg tilbragte endda juleaften der og hele opholdet gjorde et stort indtryk på mig, fortæller Niels Ditlev og slutter:

– Det er meget stort for mig følelsesmæssigt at kunne give noget tilbage, og ringen sluttes, når dén lille dreng fra det mørke Jylland sidder ved siden af H.M. Dronningen til offentliggørelsen af mit Julemærke.

Du kan købe årets Julemærke her.

© Høgh & Møller

Niels Ditlev kalder sin stil for retro og du kender sikkert hans karakteristiske stil fra plakater og forsider.

© Julemærkefonden