Her er årets juledug

Bag årets juledug fra Georg Jensen står en marinebiolog. Se hendes flotte arbejde her.

juledug dug georg jensen dansk design rød hvid
© Georg Jensen Damask

I år har Georg Jensen Damask fået keramiker Thora Finnsdottir til at tegne mønstret til en ny klassiker. En juledug – som egentlig nærmere er en vinterdug eller festdug.

Stjernemønstret er hentet fra gammelt facetslebent glas, og i sædvanlig Finnsdottir-ånd er stjernesymbolet dissekeret og samplet på en ny og næsten tredimensionel måde i tekstilet.

En tidløs moderne klassiker

Thora Finnsdottir er en usædvanlig designer. Næsten færdiguddannet marinebiolog, men konverteret til designverdenen som keramiker. Den dansk-islandske "multikunstner" er dog svær at sætte i bås.

– Jeg føler mig ikke bundet af materialer. Med min tilgang til design kan jeg arbejde i alle materialer, tekstil, træ, glas etc. Hvis jeg kunne have gået på alle linjer på designskolen, havde jeg gjort det!, griner Thora Finnsdottir, som etablerede eget brand i 2009.

Nu har hun skabt en ny jule-nytårsdug for Georg Jensen Damask, som bad hende om at komme med et bud på en moderne nyklassiker. Det er blevet til en tidløs og på-tværs-af-alle-aldre-dug med et stjernegitter-motiv inspireret af facetteret glas.

– Jeg har altid været både frastødt og fascineret af krystalglas. Jeg kan huske fra min barndom, hvordan jeg vovede mig ind i stuen hos min mormor i Reykjavik og listede hen for at kigge på hendes fine facetglas.

Thora elsker at udfordre og snyde øjet. Skabe illusioner og vække genklang med ubevidst genkendelige former sat sammen på nye og uforventelige måder. Hendes keramik er små kunstinstallationer, ofte "samplet" af formerne fra hverdagsobjekter som fx emballage, så man tænker: "Jeg kan genkende noget her, men jeg kan ikke lige huske hvorfra!". Samme overvejelser har hun gjort sig med tekstildesignet.

– Som biolog er man vant til at stå og kigge ned i mikroskoper, se på smukke mønstre og tænke: "Hvad sker der mon, når jeg ...?". Den samme eksperimenterende tankegang har jeg i dag.

juledug dug georg jensen dansk design rød hvid stjerne
© Georg Jensen Damask

Dugen Finsdottir fås i hvid og i farven Winetasting/bordeaux. Den hvide vil være i den faste kollektion, mens den bordeaux er en årsdug, som kun fås i en limited edition på 200 (broderede nummererede) eksemplarer i 2017. Dugene er coatede. Fra 1200 kr. i størrelsen 140 x 205 cm., Georg Jensen Damask.

Nørderi med sans for kvalitet

Georg Jensen Damask har designet juleduge siden 1975. Det er en tung arv at løfte. Eller?

– Jeg kan godt lide tanken om at skabe en ting, som kan gå i arv, som samler familien og bygger bro mellem generationer og traditioner. Der er jo bæredygtighed i at designe en ting, som vi tager med os gennem livet. Hvor kvaliteten skal holde længere end designet. Jeg har været i arkiverne for at se og mærke på kvaliteterne – det er en skøn oplevelse at arbejde for et firma, som nørder med og ikke går på kompromis med kvaliteten. Så jeg vil sige, at det har været en spændende proces, og ikke spor svær, fastslår Thora. Der er også viskestykker og køkkenhåndklæder i Georg Jensen Damasks Finnsdottir-kollektion. Desuden producerer Finnsdottir selv stjernen fra mønstret i hvid keramik. Fås i æske med 3 stk. til 250 kr., Finnsdottir.