Fra 30 grader i Singapore til hvid jul i Holbæk
I bjælkehuset i Nordsjælland bliver der skruet ekstra op for varmen i julemåneden. Familien på fem bor nemlig til daglig i varme Singapore.
Af
Striktrøjer kradser i nakken, og strømper strammer om fødderne.
Vi andre er nok på nuværende tidspunkt ved at have vænnet os til vintergarderoben, men ovenstående statement kommer fra to af Anne og Steen Dybdahl Frandsens tre børn, Sofia på otte og Lucas på seks år, og for dem er vinteren og julen også kommet fra den ene dag til den anden, for de bor til daglig i multikulturelle Singapore, hvor Anne arbejder med marketing hos Galanga Living, en møbel- og interiørbutik, og Steen er valutahandler i Citybank.
Dernede går vi jo rundt og har det varmt med bare tæer og kortærmede t-shirts også på dette tidspunkt af året, så især børnene skal lige vænne sig til at have lidt mere tøj på her, fortæller Anne Dybdahl Frandsen, der for tiden holder en lang juleferie med familien i deres sommerhus i Nordsjælland.
Men hvis garderoben skal justeres lidt til de lavere temperaturer, er det også den eneste anke, familien kan komme i tanke om, når det kommer til julen hjemme i Danmark.
- Vi sætter stor pris på vores tid herhjemme. Julen ER bare mere autentisk i det kolde vejr, og vi kom først i rigtig julestemning, da vi blev mødt af en tyk dyne af sne her i Danmark.
I den asiatiske mikrostat kan familien sagtens få både flæskesteg, medisterpølse og andre traditionelle julemadvarer hos den danske købmand, men som Anne Dybdahl Frandsen siger;
- Et glas glögg smager altså efter en god kælketur; noget, som man kun kan drømme om, når man befinder sig i 30 grader med en luftfugtighed på næsten 100 procent …
Familien er i Danmark så ofte, de kan, og det er derfor vigtigt for dem at have en hyggelig og rummelig base, når de er hjemme. I mange år blev de danske ferier tilbragt rundt omkring hos familie, venner og på hotel, men sidste år valgte Anne og Steen Dybdahl Frandsen at få deres eget tilholdssted; et sommerhus.
De var ikke i tvivl om, at det skulle være et solidt bjælkehus, som med deres egne ord skulle være “så skandinavisk som muligt”.
Huset blev derfor opført som et moderne bjælkehus i halvtømmer med græstørv på taget og endte med at være på 150 m² fordelt på et hovedhus og et gæsteanneks. Parret besluttede sig for at opdele huset i en køkken/stue-afdeling med separat værelsesafdeling og med fritliggende gæsteanneks. En løsning, som de er blevet glade for.
- Det har vist sig at være en rigtig god idé med en opdeling af afdelingerne i huset. Når vi har gæster, kan børnene sove i fred og ro, mens vi voksne kan hygge os uden at forstyrre dem.
Da huset stod færdigt, kunne det “rigtigt sjove”, som Anne Dybdahl Frandsen kalder det, begynde:
- Jeg kunne næsten ikke vente med at flytte ind i huset og få det indrettet. Det har været en hel speciel god fornemmelse at stå med et splinternyt hus, som et ubeskrevet blad, og få lov til at forme stemningen og stilen helt selv.
Denne ferie har føjet endnu en dimension til Anne Dybdahl Frandsens indretning af det hyggelige bjælkehus; denne gang skulle der nemlig pyntes op til julen.
- Vi har fået en del møbler og småting shippet hjem fra Østen, og der kommer lidt mere til, hver gang vi er hjemme. Vores julepynt er primært dansk, men jeg har også fundet nogle fine ornamenter og kugler i Little India i Singapore, fortæller Anne Dybdahl Frandsen, der bedst kan lide at holde julepynten enkel og naturlig i tråd med den øvrige stil i huset.
Dét, at huset er en bjælkehytte, gør bestemt også, at julen opleves ægte og nærværende. Og med masser af sne omkring os, forventningsfulde barneansigter og duften fra juletræet vi kan slet ikke undgå at komme i julestemning!

Familien har rejst meget Asien, og derfor er en del af hjemmets interiør bragt med hjem fra disse ture. Sofabordet er lavet af rustikke træplanker og er fundet på Bali, ligesom de to gyldne puffer i kernelæder også er hjembragt derfra. Sofaen fra Ilva er det hyggelige omdrejningspunkt i stuen og indbyder til afslapning og tv-kiggeri.

Det moderne køkken fra Kvik passer godt ind i det store opholdsrum. Arbejds- og kogeøen er placeret centralt, og et emfang var klart nødvendigt, men måtte helst ikke skæmme hyggen og stuefornemmelsen i rummet. Løsningen blev den elegante, wirehængte emhætte, der også fungerer som en lampe og fokuspunkt i rummet.

Lucas og hans storesøster Sofia skulle bruge lidt tid til at vænne sig til de noget lavere temperaturer, de blev mødt af i deres sneklædte hjemland. Men danske julekager, vaniliekranse og pebernødder gør tilvænningen en hel del sjovere ...

Med trekantshynder og bløde puder har Anne Dybdahl Frandsen skabt et lille loungehjørne i det store opholdsrum. Hun har suppleret hyggen med masser af farvede stearinlys og udskårne juletræer (fra Broste Copenhagen) på det lave, marokkanske bakkebord.

Et traditionelt juletræ i dansk gran har god plads i bjælkehyttens stue og hviler på bløde rensdyrskind. Sammen med børnene har Anne Dybdahl Frandsen pyntet træet med en blanding af forskellige sølvkugler og kogler, stjerner i papir og sælskind, indiske figurer af stof og chokolade ophængt i gavebånd.

Med sin hvide farve og de rene flader, der ikke er brudt af greb, falder Kvik-køkkenet smukt ind i det store rum uden at gøre for meget væsen af sig.

Sofia lever til hverdag i Singapores varme klima og multikulturelle miljø, så når hun er hjemme til jul dyrkes hyggen, danske traditioner og hjemmebag.

Tre dobbeltdøre trækker havens natur helt ind i det store opholdsrum. I den gamle vinballon, nu brugt som gulvvase, har Anne Dybdahl Frandsen stukket en olivengren og pyntet den med håndlavede papirsstjerner fra Interstudio.

I sommerhusets entré bliver man budt velkommen af en kinesisk brudekiste. Herpå står et spejl, der i anledning af julen er blevet smykket med en ranke, som Anne Dybdahl Frandsen har bundet af japansk gran. Glasvaserne er fra House Doctor, og i julen bliver de brugt med tykke bloklys, grankogler og stjernepynt som lanterner.

Lamperne i gangen i gangen er hønsekurve, som familien har haft med hjem fra deres mange ture til Bali. Kurvelamperne afgiver det fineste - og meget juleaktuelle - stjernemønster på gangens hvide vægge, når de er tændt. Kelimløberen er købt i Danmark hos Persodan.

Familien Dybdahl Frandsen glædede sig særligt meget til juleferien i år, hvor lillesøster Julia på et år også for alvor skulle være med til at opleve den danske højtid.

Sneen ligger blød blå og glimtende omkring familiens hyggelige bjælkehus i Nordsjælland.